tirsdag den 16. august 2022

Dalva fejrer 20-året for Douros udnævnelse som verdensarv

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Enhver, der har rejst gennem Douro, må anerkende regionens skønhed og helt specielle udseende med de stejle terrasser og de mange vinmarker og vingårde. Køreturen langs floden fra Regua til Pinhão eller togturen hele vejen ud til Pocinho er oplevelser, man ikke bør snyde sig selv for.

I 2001 blev Douros skønhed og regionens tradition for vindyrkning anerkendt internationalt og tilføjet UNESCO´s liste over verdensarv (World Heritage List). Og det er netop kombinationen af landskab og vindyrkning, der var begrundelsen, for som det hedder på engelsk i UNESCOs egen beskrivelse:

”Wine has been produced by traditional landholders in the Alto Douro region for some 2,000 years. Since the 18th century, its main product, port wine, has been world famous for its quality. This long tradition of viticulture has produced a cultural landscape of outstanding beauty that reflects its technological, social and economic evolution.”



Her 20 år efter optagelsen på listen, har portvinsproducenten Dalva valgt at markere jubilæet ved at udsende en Colheita fra netop 2001. Dalva kalder selv vinen ”a tribute to all the men and women who built and continue to build the Alto Douro Wine Region today.” Den er udsendt i begrænset antal og i eksklusiv indpakning.

Dalva ejes i dag af Gran Cruz og dermed af den store franske spirituskoncern La Martinquaise. Ud over Dalva og Porto Cruz har de også den store prestige vingård med tilhørende hotel, Quinta de Ventozelo på venstre bred lidt længere oppe af Douro end Pinhão. Der et tale om en 400 hektar stor ejendom, formet som et amfiteater, hvoraf 200 er tilplantet med vindruer. Herfra udsendes der både vin og portvin (læs f.eks. min omtale her).



Quinta de Ventozelo producerer bl.a. også en lang række enkeltdruevine. Tidligere er udsendt rødvine på Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinto Cão, Touriga Nacional, Sousão, Touriga Franca og Syrah samt hvidvine på Malvasia og Viosinho. Nyligt fulgte så en hvidvin på Rabigato, som ellers mest bruges i blends sammen med mindre syreholdige druesorter. Druerne er høstet fra to plots i ca. 240 meters højde.

Det synes som om, der kommer flere og flere enkeltdruevine fra producenterne i Douro – en region, som ellers er mest kendt for sine blends. Det er der givet delte meninger om. Jeg synes, det er herligt. Både fordi der efterhånden er tale om udmærkede vine af betydelig bedre kvalitet, end da de første af slagsen så dagens lys i sin tid. Og fordi det ligeledes giver os forbrugere og vinelskere mulighed for at lære druesorterne at kende hver for sig og dermed erfare, hvad de bibringer et blend. Akkurat på samme måde, som de eksperimenter f.eks. Ramos Pinto har foretaget med enkeltdrue Vintage portvin (læs mere her).

Nok om det for denne gang. Jeg har prøvesmagt begge vine. Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

 


Quinta de Ventozelo Rabigato 2021: Meget lys, grøngul, blank. Aromatisk med grønne æbler, citrus og lidt melon, ananas og fersken. Dejlig friskhed i munden med god syre, citrus, melon, blomster og mineralitet, lang hale med citrus. Et let, men delikat, frisk og sprød vin, som smager af mere. Fin til skaldyr eller lys fisk eller som kølig aperitif (90).

 


Dalva Colheita 2001(tappet i 2022): Mahognibrun med rødlige toner og orange kant, flot skær. Dejlig næse med nødder, rosin, abrikos, lidt svesker, en smule bærrester, marcipan og appelsinskal. Tørrede frugter, abrikos, appelsinskal og nødder, høj syre, lidt skarp lige efter ophældning, som dog hurtigt forsvandt, flot balance, lang og delikat hale. Et dejligt elegant glas (93).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar