fredag den 26. august 2022

Vine fra Palácio de Bacalhõa

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Vingårde i Portugal kan have mange størrelser og udseender. Fra små rustikke familiebrug over store, gamle ejendomme til moderne arkitektoniske vidundre eller hele paladser.

I udkanten af byen Azeitão på Setúbal-halvøen syd for Lissabon ligger Palácio de Bacalhõa, hvis historie går tilbage til første halvdel af det 15. århundrede og tidligere har tilhørt den portugisiske kongefamilie. Navnet menes at stamme fra en af de tidligere ejere, Lady Maria Mendonça de Albuquerque, som var gift med Dom Jerónimo Manuel, som havde øgenavnet "Bacalhau", hvilket betyder torsk og kendes fra den mange klipfiske-retter, landet byder på. Hunkønsudgaven af Bacalhau er netop Bacalhõa.



Palácio de Bacalhõa blev klassificeret som nationalt monument i 1910. I 1936 blev paladset købt af amerikanske Orlena Scoville, hvis barnebarn i 1970´erne etablerede vinproduktion på stedet. I 2000 blev ejendommen med tilhørende vinmarker så købt at det, der i dag er kendt som Bacalhõa Vinhos, men tidligere hed JP opkaldt efter grundlæggeren João Pires, som startede vinfirmaet i 1922. Det nye navn kom til i 1998, hvor rigmanden og kunstsamleren José Berardo overtog ejerskabet. Bacalhõa Vinhos har i dag 1.200 hektar vinmarker, fordelt på 40 quintaer i syv regioner rundt om i landet – og er altså en af de større producenter i Portugal.



Sidste år besøgte jeg Palácio de Bacalhõa og fik en rundvisning i selve paladset, i den tilhørende have, hvor ikke mindst de flotte azulejos-udsmykninger ved vandbassinet samt udsigten ned over vinmarkerne imponerede. 



Efter rundturen fulgte en dejlig middag i selskab med Bacalhõa chefwinemaker Vasco Penha Garcia, som fortalte om stedet og produktionen.



På Setúbal-halvøen produceres både bordvin af såvel portugisiske som franske druesorter samt Moscatel de Setúbal, der udgør 5 % af produktionen. De råder over 70 hektar Moscatel de Setúbal og 7 hektar med Moscatel Roxo.

“Druerne til Moscatel er plukket meget tidligt i modsætning til andre hedvine for at bevare en naturlig høj syre. Profilen er derfor unik med sit høje sukkerindhold balanceret med den høje syre, men også en vist bitterhed,” fortæller Vasco Penha Garcia, som også gerne sætter ord på den stil, huset stræber efter:

“Smagfulde vine med høj naturlig syre og en god balance mellem sødme, syre og bitterhed. Vi blender ikke årgangene, da vi ikke ønsker at miste de enkelte årganges personlighed. Vi lagrer alle vores vine på små fade på 200-200 liter og topper ikke op under lagringen.”

Druerne kommer især fra ler og kalkstens jord i Arrabida-området og ikke det mere sandfyldte terroir mellem floderne Tejo og Sado. Der er tale om vine på enten 100 % Moscatel de Setúbal eller 100 % Moscatel Roxo, oplyser Vasco Penha Garcia, som også gerne foreslår tilhørende mad til de søde vine:

“Jeg anbefaler oste med intens smag eller smagfulde desserter og gerne med appelsin eller mandler i.”

Jeg har smagt følgende moscatels fra Bacalhõa, Vinene blev smagt over to dage ved forskellige temperaturer. Høståret er i parantes.

 Moscatel de Setúbal (2018): Mørk ravfarvet. Abrikoser, nødder og appelsinskal. Karamel, tørrede frugter, abrikos, fint balanceret med god syre, der dæmper sødmen, ikke så kompleks med vellavet og velsmagende, mellemlang hale (88).

Moscatel de Setúbal 10 års (2004): Ravfarvet med lys kant. Dejlig ekspressiv med tørrede frugter, abrikos, figner, nødder. Blød og let cremet struktur med abrikos, nødder, toffee, appelsinskal, høj syre, fin kompleksitet, lang dejlig hale (91).



Moscatel Roxo 10 års (2005): Mørk ravfarvet. Blød karamel, toffee, figen, tørrede frugter. Fyldig i munden med tørrede frugter, blød karamel, sødme først, syren og lidt bitterhed kommer i anden omgang, dejlig kompleksitet og fin balance, lang hale med syresvirp (92).

Moscatel Roxo 20 års (2000): Ravfavet, lys orange kant, flot skær. Tørrede abrikoser og figen, nødder, appelsinskal. Dyb og intens med tørrede frugter, nødder, appelsinskal, let cremet struktur, høj syre, dejlig kompleksitet og god balance, lang blivende hale (94).

 


 

Bacalhõa importeres af Portugisisk Vinkælder


Ingen kommentarer:

Send en kommentar