søndag den 7. august 2022

Fire gange Vintage 2020 fra Sogevinus

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

2020 blev generelt et Single Quinta år, hvad angår Vintage portvin. Det vil sige, at de fleste huse ikke deklarerede såkaldt klassisk Vintage som blend fra flere forskellige vingårde, men i stedet Vintage fra de vingårde, hvor kvaliteten var god nok.



Men der er undtagelser, og den største undtagelse kom nok fra Sogevinus, som deklarerede klassisk Vintage for deres fire store brands, Cálem, Kopke, Barros og Burmester. Hvad angår Kopke er samtlige druer dog fra Quinta de São Luiz, men da man har skønnet kvaliteten god, er den lanceret som Kopke og ikke som Single Quinta Vintage.

”Allerede lige efter høsten viste vinene ren, moden frugt aroma og en uigennemsigtig farvekoncentration, og det bevarede de gennem lagringstiden, lige til vi besluttede at flaske dem som klassisk Vintage. De er af enestående kvalitet,” udtaler masterblender og winemaker Carlos Alves.



2020 var et svært år og høst – ikke mindst på grund af Covid, men også på grund af ekstreme vejrforhold. Vejret var godt frem til maj, hvor der var behov for regn, men i stedet blev varm og tør, hvilke medførte afsvedne vinmarker.  Regnen kom i august, hvilket gav problemer med meldug, så resultatet blev en betydelig mindre produktion end 2019. Men de druer, der blev høstet, var fremragende og med fint sukkerindhold, hvilket muliggjorde en længere fermentation med god farve og tannin ekstraktion.

”Men al den modgang var det et af de mest udfordrende år i min karriere. Men på trods af dette var det en vintage, der oversteg alle forventninger, og vi mener, at vi har lavet vine med fremragende kvalitet og meget raffinerede tanniner og elegance,” forklarer Carlos Alves .



Jeg modtog fadprøver på alle fire, hvoraf den ene desværre var præget af propsyge, hvorfor der kun er medtaget lidt noter og information og ikke givet point. Vinene blev smagt over to dage, på førstedagen semiblindt.

 

Cálem Vintage 2020

Blend af 45 % Touriga Franca, 20 % Touriga Nacional, 20 % Tinta Roriz og 15 % Sousão fra marker i Douro Superior. Der er produceret 5232 helflasker og 50 magnums.

Mørk rubin, violet kant, uigennemsigtig med tykke gardiner, der farver glasset. Ekspressiv næse med frisk frugt og mørke bær, sorte kirsebær, blommer, violer og lidt sød lakrids. Floral med røde bær, mørke kirsebær og lidt ribenapræg især på førstedagen, let krydret og pebret bund, høj syre og god balance samt pænt med tørre tanniner, forholdsvis kort hale, flot potentiale (91).

 

Kopke Vintage 2020

Blend af 65 % Vinhas Velhas og 35 % Touriga Nacional fra Quinta de São Luiz. Der er produceret 6875 helflasker og 489 magnums.

Mørke bær, violet skær og kant, meget mørk kerne. Frisk frugt og mørke bær, solbær, hyldebær, mynte og andre friske krydderurter, esteve og lavendel, lidt ungdommelig kærnemælkspræg. God struktur i munden, rimelig kompleksitet, mørke bær, florale noter, krydret undertone, tør, kraftige tanniner i anden omgang, pænt potentiale, lang hale med tørre tanniner. Et fint glas (92).

 

Barros Vintage 2020

Blend af 45 % Touriga Nacional, 45 % Touriga Franca, 5 % Tinta Roriz og 5 % Sousão fra marker i såvel Cima Corgo som Baixo Corgo. Der er produceret 5095 helflasker.

Mørk rubin med violet skær og kant. I første omgang med meget skæv næse, som dog siden aftog noget, på andendagen stadig med prop. Røde bær og florale noter, godt med frugt, til den søde side, tørre tanniner i enden. Ikke bedømt.

 

Burmester Vintage 2020

Blend af 40 % Touriga Nacional, 46 % Touriga Franca, 10 % Tinta Roriz og 4 % Alicante Bouschet. Der er produceret 6895 helflasker og 50 magnums.

Mørk rubin med violet skær og kant, uigennemsigtig. På førstedagen lidt tilbageholden næse med mørke bær, på andendagen mere ekspressiv med solbær, hyldebær, røde bær og lidt mynte og eukalyptus samt en smule mokka. Tæt struktur med solbær, brombær og godt med integrerede tanniner, tør med ok kompleksitet, elegant og frisk med høj syre, tørre tanniner i enden, pænt potentiale til udvikling, Faktisk udmærket fra et hus, som ellers mest er kendt for fadlagret portvin (92).


Kopke importeres af ViniPortugal, mens Cálem, Barros og Burmester importeres af COOP.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar