De smagte vine var sponseret af producenten
Lad mig
starte med at slå to ting fast. Esporão er stordrift, når vi taler om
vinfremstilling. Men det er også god kvalitet – og vingården, Herdade de
Esporão, i underregionen Reguengos de Monsaraz i Alentejo er helt sikkert et besøg værd.
Vi kiggede
indenfor på vores rundtur i Portugal i juli måned, og for mig blev det et
gensyn, da jeg også var forbi for seks år siden (læs her). Denne gang blev det
til et langt besøg, da vi lagde ud med en olivenoliesmagning efterfulgt af
frokost med gode vine, rundvisning og endelig en smagning af vine fra såvel
Alentejo som fra deres brands i Vinho Verde og Douro.
Allerførst
gjaldt det dog en form for kunstudstilling, idet Esporão i et lokale ved
restauranten har udstillet de originale kunstværker, som har præget etiketterne
på vinene Esporão Reserva og Private Collection. Jeg har altid været spændt på
at se de nye labels, når min lokale forhandler har fået de nye årgange hjem.
Hvilken stilart denne gang? Er de blandt de flotte og udfordrende?
Selv om jeg
har lidt forskellige årgange liggende i vinreolen, er andre for længst blevet
drukket. Men heldigvis udgav Esporão i anledning af deres 30 års jubilæum i
2015 et digert værk, der dels viser flotte farvegengivelser af samtlige
kunstværker og dels fortæller om kunsterne og årgangene. I den pågældende
periode har hele 32 kunstnere fra tre forskellige lande – foruden Portugal
gælder det Brasilien og Angola – bidraget herunder så prominente og
internationalt kendte navne som Júlio Pomar og Joana Vasconselos -kendt for den
store tekstilinstallation Valkyrie Rán på Aros i Aarhus.
Dermed også
sagt at historien begynder i 1985, hvor den første årgang blev lanceret. Men
faktisk går historien om Esporão langt længere tilbage i tiden, idet ejendommen kan
spores tilbage til 1267, hvor den nævnes som Defesa do Esporão og var en del af
forsvaret mod Spanien. I revolutionsåret 1973 blev stedet så købt af José
Roquette og Joaquim Bandeira (førstnævnte købte siden sidstnævnte ud), men det
var altså først 12 år senere, at de begyndte at markedsføre vine under eget
navn.
Siden er det
stadig familieejede selskab som allerede nævnt ekspanderet ud over Alentejos
grænser med først Quinta dos Murças i Douro og senest Quinta do Ameal i Vinho
Verde. I Alentejo er der også kommet mange flere vine til end ved debuten i
1985. I dag tæller porteføljen entry level mærker under navne som Defesa og
Monte Velho, samt vine fra selve Esporão spændende fra Colheita over Reserva,
Private Collection og enkeltdruevine til topvinen Torre – opkaldt efter det
gamle forsvarstårn, der også pryder flaskerne – og som stadig kan se midt
mellem markerne på vejen ind til besøgscentret.
Vinmarkerne
på selve Herdade de Esporão er i dag alle omlagt til økologi, ligesom Monte
Velho nu også fås i en bio-udgave.
Efter at
have studeret kunstværkerne blev vi inviteret til en olivenoliesmagning.
Esporão producerer en længere række af olivenolier, og vi smagte seks
forskellige herunder nogle lavet på oliven fra en enkelt mark eller af en
enkelt sort som Galega. Alle blev først smagt med teske og derefter med brød.
Indrømmet her er jeg novice, men det var spændende at registrere forskellene i
såvel tekstur som syrlighed og krydrethed. Og der skal ikke være tvivl om, at
det betaler sig at bruge ordentlig kvalitet især i salatdressinger eller som
dip til brød, hvor smagen fremstår mere ”ren” end ved stegning o.l.
Efter en
meget lækker frokost med tilhørende vine; Ameal Loureiro 2022 og to
enkeltdruevine fra Esporão på henholdsvis Aragonez og Alicante Bouschet
(kortfattede noter følger nedenfor), blev vi vist rundt i vineriet – eller
rettere sagt i begge adegaer, idet der er forskel på produktionsmetoder, når vi
taler om det kommercielle brand Monte Velho og de fadlagrede Esporão vine for
ikke at tale om talha-vine fra store lerkrukker – en gammel tradition i
Alentejo, som nu også er blevet en trend blandt de store producenter. Endvidere
så vi kælderen med såvel fade som reoler til flaskelagring og ”bibliotek”.
Følgende
vine blev smagt under besøget:
Bico Amarelo
2022 (Vinho Verde): Blend af Loureiro, Avesso og Alvarinho. Frisk næse med
citrus og gule stenfrugter, blomster og lidt tropisk frugt. Frisk med fin fylde
og godt med syre i halen.
Quinta do
Ameal Loureiro 2022 (Vinho Verde): Frisk, floral og med god frugt, citrus og
gule stenfrugter.
Monte Velho
Branco 2021 Bio: Blend af Antão Vaz, Perrum og Roupeiro. Gulgrøn til strågul.
Grøn næse med græs, citrus og lidt ananas. Frisk med pænt med frugt, citrus og
god balance.
Esporão
Colheita Branco 2022: Blend af Alvarinho, Arinto, Verdelho, Gouveio og
Viosinho. Delvist gæret på cementtank og derefter lagret 4 måneder på bærmen. Gulgrøn.
Frisk, floral og god næse. God friskhed i munden med pære, citrus, lidt banan
og mineralitet
Esporão
Reserva Branco 2022: Blend af Antão Vaz, Arinto og Roupeiro, lagret 6 måneder delvist
på ståltank og amerikansk og fransk eg med bærmen. Lys grøngul, flot skær.
Dejlig næse med citrus, moden fersken, tropisk frugt og lidt smørnoter. God
balance i munden med godt med frugt og diskret fadpræg, let krydret. En
udmærket årgang af denne glimrende vin.
Monte Velho
Tinto 2021 Bio: Blend af Touriga Nacional, Aragonez, Syrah og Trincadeira. Rubinrød.
Såvel røde som mørke bær samt florale noter i næsen. Frisk frugt, enkel men
vellavet, mellemlang hale.
Esporão
Colheita Tinto 2022: Blend af ikke mindre end syv sorter: Alicante Bouschet,
Touriga Nacional, Syrah, Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Tinta Miúda og
Alfrocheiro, 4 måneder på cementtank. Mørke bær, jordbær og syrnede kirsebær,
fint krydret. Fint med frugt og god balance, bløde tanniner i enden.
Esporão
Reserva Tinto 2020: Blend af Alicante Bouschet, Aragonez, Syrah, Trincadeira,
Cabernet Sauvignon og Touriga Franca. Lagret 12 måneder på amerikanske og
franske egetræsfade samt 4 måneder på flaske. Ekspressiv næse med røde bær,
solbær og florale noter samt lidt diskrete ristede toner fra fadet. Flot i
munden, mørke bær og mørk chokolade, krydret og med god fylde.
Esporão Aragonez
2016: Floral med røde bær. Pæn fylde, god friskhed og balance, fin elegance
samt bløde tanniner, lidt af en pleaser.
Esporão Alicante Bouschet 2015: Mørk rubin, dyb. Dejlige duft af mørke bær, og mørke
blommer, mynte og eukalyptus. Intens og fyldig i munden med flot struktur og
balance samt dejlig kompleksitet.
Quinta dos Murças Reserve 2017 (Douro): Blend af Touriga
Nacional, Touriga Franca, Sousão, Tinta Amarela og Tinta Roriz. Mørk og tæt. Godt krydret næse med
mørke bær. Kraftig og fyldig i munden med mørke bær og friske krydderurter, men
også med en vis elegance og godt med tanniner.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar