fredag den 18. august 2023

Vingårdsbesøg i Portugal 1 – Cartuxa

De smagte vine var sponseret af producenten 


Årets sommerferie blev tilbragt i Portugal. Vi startede og sluttede i Lissabon, hvor vi bl.a. hørte fado (læs mere her), og var ellers lidt rundt i landet. Turen gik først til den smukke lille by Évora og derefter til den gamle universitetsby Coimbra – begge steder med udflugter til nogle vingårde; Cartuxa og Esporão i Alentejo samt Taboadella i Dão.

I denne og de næste to opslag vil jeg kort fortælle om de besøgte steder og bringe noter på de smagte vine dog uden angivelse af point.



Cartuxa ligger lige uden for Évora og tæt på klostret af samme navn. Klostret blev grundlagt i 1587. I 2019 forlod de sidste munke stedet, som nu i stedet bebos af nonner. Naboejendommen, hvor Adega da Cartuxa ligger, var tidligere bosted for jesuitter, der underviste på universitetet i Évora. Da jesuitterne blev tvunget til at forlade Portugal overgik ejendommen til staten og husede siden vinproduktion. I dag ejes Cartuxa af Eugénio de Almeida Fonden, som blev grundlagt af Vasco Maria Eugénio de Almeida i 1963. Foruden at drive Adega da Cartuxa støtter fonden en lang række kulturelle og velgørende formål i Évora-området.



Fonden råder over mere end 600 hektar vinmarker fordelt på en række ejendomme. Sorterne er især typiske Alentejo-sorter som de grønne Roupeiro, Antão Vaz og Arinto og de røde Trincadeira, Aragonez og Castelão. Dertil også lidt internationale sorter.

Vinporteføljen omfatter entry level mærkerne Monte de Pinheiros og EA, som er opkaldt efter grundlæggeren. Dertil kommer Foral d´Évora, selve Cartuxa i flere varianter, Scala Coeli og ikke mindst topvinen Pêre-Manca, som regnes blandt de bedste i Portugal. Der laves både hvidvin, rødvin og espumante samt olivenolie.



Under vores besøg blev vi guidet rundt af Gilmer Grattan, som jeg mødte ved ViniPortugals vinfestival i København sidste år. I dag er selve produktionen flyttet til moderne faciliteter lidt længere væk fra byen, men vi fornemmede den lidt højtidligere stemning, som prægede den gamle adega, ligesom der var mange spor af bygningens religiøse fortid.



Efter rundvisningen fulgte en fin lille smagning med et udvalg af vine fra Cartuxa:

EA Branco 2022: Blend af Antão Vaz, Arinto og Roupeiro, gæret på ståltank. Dejlig frisk med æbler og lidt tropisk frugt. Frisk og velbalanceret i munden, enkel med god syre og lidt ananas i enden.

Cartuxa Branco Colheita 2021: Blend af Antão Vaz, Arinto og Roupeiro, gæret på ståltank og lagret 9 måneder på bærmen med battonage. Lys. Fin duft af pære, citrus og fersken. God mundefylde og struktur, fin syre og balance.

EA Tinto 2020: Blend af Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet, Syrah og Castelão, gæret på ståltank. Fin rubinrød. Floral næse med røde bær og krydret underlag. Ligefrem og rig på frugt, floral, velbalanceret.

Cartuxa Tinto Colheita 2019: Blend af Aragonez, Trincadeira og Alicante Bouschet m.fl., lagret 12 måneder på fad og 12 måneder på flaske. Mørk rubin. Mørke bær, ekspressiv. God fylde med mørke bær, fin kompleksitet og god syreniveau.

Vinha de Talha 2019: Blend af Alicante Bouschet, Trincadeira og Aragonez, gæret og lagret på talha (store lerkrukker). Mørk rubin. Krydret næse med mørke bær og lidt røgede noter. Kraftig og kødfuld i munden med mørke bær, røgede toner og bacon, god syre og kraftige tanniner, gode balance, lang røget hale. Bør serveres afkølet.


 

Læs mere om Cartuxa og se hele porteføljen her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar