De smagte vine var sponseret af producenterne
Gardasøen er
et yndet feriested, når vejret vel at mærke arter sig og ikke sender store hagl
fra himmelen som denne sommer. Er man vininteresseret er der også masser af
spændende steder at besøge i området. Det gælder selvfølgelig Valpolicella med
de kendte amarone- og ripassovine, men også Soave og Bardolino. Og så gælder det
også nogle af de minde områder tættere på Gardasøen.
Lige før
sommerferien blev jeg inviteret til en onlinesmagning med vine fra fire mindre
kendte DOC-områder, hvoraf de tre var små geografiske appellationer og den
fjerde en paraply-DOC med vine, som ikke er omfattet af de andre områder.
Smagningen var arrangeret af AVIVE (Association of Verona Wines), som havde
engageret danske Ole Udsen til at fortælle om regionen og vinene.
Rent
geografisk er Gardasøen delt mellem tre regioner; Trentino, Veneto og
Lombardiet. Geologisk er der tale om et puslespil domineret af endemoræner fra
flere istider, aflejringer fra gletsjerne og overordnet stenet jordbund med
mange mineraler. Der er tale om et mildt middelhavsklima modereret af selve
søen, som dæmper kulden om vinteren og varmen om sommeren.
Foruden de
ovenfor nævnte mere kendte vinregioner er der flere på vej frem. Det gælder fx Lugana,
Custoza og Monti Lessini samt roséområdet Chiaretto di Bardolino. Vinene vi
skulle smage var netop fra tre af disse samt fra Garda DOC, der altså dækker,
hvad andre ikke dækker, hvorfor der produceres lidt af hvert herunder mousserende
vine.
Alle vine
blev smagt under selve onlinesmagningen og gensmagt næste dag.
Garda DOC
Regionen
blev oprettet i 1996 og omskrevet i 2016 som en paraply-DOC med de vine, der
ikke er omfattet af de andre DOC´er. Der produceres såvel enkeltdruesvine som
blends, mousserende (både classico og charmatmetoden), rosévine samt vine på
internationale sorter. Mest plantede sorter er chardonnay, pinot grigio,
garganega og frizzante.
Vi smagte
følgende tre Garda DOC Spumante
Azienda Agricola Prendina Brut Cuvée Maison (metodo classico):
Grøngul, flot boblende. Medium
ekspressiv med blomster, gule stenfrugter, mineralitet og æbler. Sprød, frisk
og frugtig i munden, men ikke den store kompleksitet, lidt bitterhed og saltet mineralitet
i halen (88).
Zenato Rosé Brut (charmat): 100 % pinot nero. Lys laksefarvet. Hindbær, blomster og
lidt tuttifrutti præg. Lidt vel meget hindbærbrus i munden, god friskhed, røde
bær, frugtsødme, men dog tør, medium hale (86).
Perla del Garda Cuvée Extra Brut (metodo classico):
100 % chardonnay. Gulgrøn,
store bobler. Ikke så ekspressiv i næsen, modne stenfrugter, citrus, brødkrummer
og lidt gærrester. God fylde og friskhed, lidt mandarin og urter, fin balance,
ok kompleksitet, lidt frugtsødme men ellers tør, mineralitet, pæn hale med
mineralitet og lidt syresvip. Et fint glas (91).
Custoza
DOC
Etableret
som DOC i 1971 med en placering på højdedragene mellem Verona og Gardasøen og
rent faktisk inde i den lidt større region Bardolino. Vinene laves gerne på et
blend af især garganega, trebbianello og bianca fernanda. Mineralitet er i
højsædet. Området har ca. 60 vinerier og 480 vindyrkere.
Vi smagte
følgende tre hvidvine:
Menegotti Custoza
2022: Blend af fernanda (45 %), garganega (40 %), trebbiano (10 %) og tocai
friulano (5 %). Grøngul. Medium intens næse med græs, æbler, citrus og lidt
urter. God syre, ok frugt, æbler og mineralske noter, slank, sprød og ligefrem,
saltet i eftersmagen (87).
Massimo
Ronca Custoza 2022: Blend af garganega, trebbianello og trebbiano toscano, 4
måneder på bærmen. Gulgrøn. Ekspressiv næse med æbler, græs, ananas og
passionsfrugt. Fyldig i munden med æbler, tropiske frugter, passionsfrugt og
mineralitet, let røgede toner, flot høj syre, der balancerer, saltet og næsten
tannisk eftersmag. En fin vin (91).
Albino Piona Campo del Selese Custoza superiore 2020: Blend af garganega (40 %), trebbiano (30 %) samt trebbianello (Tai), pinot bianco, incrocio manzoni, lagret på bærmen i 12 måneder. Gulgrøn til strågul. Dejlig kompleks og krydret næse med gule stenfrugter som abrikos, modne æbler og lidt tropisk frugt samt smørnoter og diskrete fadnoter. Frisk og sprød og samtidig intens, kompleks og fyldig med gule stenfrugter, mineralsk, krydderurter, tør med høj syre, pæn saltet hale. Et dejligt glas (92).
Chiaretto
di Bardolino DOC
Området, der
ligger ved bredden af Gardasøen, blev udskilt af Bardolino i 2017 som særskilt
roséappellation, da det siden 2014 har undergået en ”rosé revolution”. Der
benyttes især druesorterne corvina, men også corvinone, rondinella og molinara.
Området har ca. 100 producenter.
Vi smagte
følgende tre rosévine:
Gorgo Bio
2022: Blend af corvina, rondinella og molinara. Meget lys orangefarvet. Duft af
røde bær, hindbær og lidt grape. Frisk og saftig med let syrligt anstrøg, røde
bær og lidt frugtsødme, let mineralsk, ligefrem (86).
Guerrieri
Rizzardi Keya Classico 2022: Blend af corvina (75 %), sangiovese (10 %), merlot
(10 %) og rondinella (5 %). Lys laksefarvet. Meget ekspressiv med hindbær,
citrus, lidt kirsebær, blomster og en smule vingummibamse. Fyldigt i munden med
røde bær, især hindbær, frugtsødme, mineralitet, mellemlang hale med lidt
syresvip (88).
Il Pignetto Le
Morandine 2021: Blend af corvina, rondinella og sangiovese, lagret 6 måneder på
bærmen og 2 måneder på flaske. Lys med let rødligt og flot skær. Lidt diskret
næse med citrus, røde bær, lidt kirsebær og fersken. Frisk og læskende, men
også rimelig fyldig og med en del kompleksitet, røde bær, mineralitet, tør,
saltet hale med god syre (90).
Lugana DOC
Hvidvinsappellation
beliggende i Lombardiet i sydenden af Gardasøen. Godkendt som DOC i 1967. Der
produceres fem forskellige klassifikationer af vine: Lugana (90 % af
produktionen), Lugana Superiore, Lugana Riserva, Lugana Vendemmia Tardiva (late
harvest) og Lugana Spumante (mousserende). 2.500 hektar vinmarker fordelt på
240 vindyrkere. Mere end 90 % er med den lokale sort turbiana, som også kaldes
for trebbiano di Lugana.
Jeg smagte
disse tre hvidvine:
Zenegaglia Lugana Matteo Zenegaglia 2022: 100 % turbiana.
Gulgrøn. Meget
ekspressiv med citrus og blomster samt en del tuttifrutti-præg. Frisk med høj
syre, fint med moden frugt, citrus, fersken, lidt honningmelon, let krydret og
mineralsk, lang citrussyrlig hale (88).
Fraccaroli Lugana
"Pansere" 2022: 100 % turbiana. Gulgrøn. Dejlig næse med citrus,
mineralitet, lidt gule stenfrugter og krydderurt. Intens og behagelig i munden
med moden citrus, lidt fersken, frugtsødme, honning og mineralitet, høj syre
som giver sprødhed. God hale med syresvip og mineralitet (91/92).
Tenuta
Corbari Lugana DOC 2021: 100 % turbiana, lagret 6 måneder på bærmen og 2
måneder på flaske. Gulgrøn til strågul. Elegant næse med blomster, citrus,
mineralitet og lidt gul stenfrugt samt en smule krudtrøg, ikke så ekspressiv.
Intens og dejlig i munden, fyldig med moden frugt, mineralitet, lang let saltet
hale med fint syrebid. Dejlig og med fint potentiale til lagring (92).
Sammenfattende
må jeg sige, at især hvidvinene fra Lugana og Custoza overraskede positivt med
deres aromatiske og friske appel samt gode mineralitet. Så afgjort områder, som
det er værd at lægge mærke til.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar