torsdag den 10. august 2023

Vine fra Gardasøen

 

De smagte vine var sponseret af producenterne

Gardasøen er et yndet feriested, når vejret vel at mærke arter sig og ikke sender store hagl fra himmelen som denne sommer. Er man vininteresseret er der også masser af spændende steder at besøge i området. Det gælder selvfølgelig Valpolicella med de kendte amarone- og ripassovine, men også Soave og Bardolino. Og så gælder det også nogle af de minde områder tættere på Gardasøen.



Lige før sommerferien blev jeg inviteret til en onlinesmagning med vine fra fire mindre kendte DOC-områder, hvoraf de tre var små geografiske appellationer og den fjerde en paraply-DOC med vine, som ikke er omfattet af de andre områder. Smagningen var arrangeret af AVIVE (Association of Verona Wines), som havde engageret danske Ole Udsen til at fortælle om regionen og vinene.



Rent geografisk er Gardasøen delt mellem tre regioner; Trentino, Veneto og Lombardiet. Geologisk er der tale om et puslespil domineret af endemoræner fra flere istider, aflejringer fra gletsjerne og overordnet stenet jordbund med mange mineraler. Der er tale om et mildt middelhavsklima modereret af selve søen, som dæmper kulden om vinteren og varmen om sommeren.

Foruden de ovenfor nævnte mere kendte vinregioner er der flere på vej frem. Det gælder fx Lugana, Custoza og Monti Lessini samt roséområdet Chiaretto di Bardolino. Vinene vi skulle smage var netop fra tre af disse samt fra Garda DOC, der altså dækker, hvad andre ikke dækker, hvorfor der produceres lidt af hvert herunder mousserende vine.



Alle vine blev smagt under selve onlinesmagningen og gensmagt næste dag.

 

Garda DOC

Regionen blev oprettet i 1996 og omskrevet i 2016 som en paraply-DOC med de vine, der ikke er omfattet af de andre DOC´er. Der produceres såvel enkeltdruesvine som blends, mousserende (både classico og charmatmetoden), rosévine samt vine på internationale sorter. Mest plantede sorter er chardonnay, pinot grigio, garganega og frizzante.

Vi smagte følgende tre Garda DOC Spumante

Azienda Agricola Prendina Brut Cuvée Maison (metodo classico): Grøngul, flot boblende. Medium ekspressiv med blomster, gule stenfrugter, mineralitet og æbler. Sprød, frisk og frugtig i munden, men ikke den store kompleksitet, lidt bitterhed og saltet mineralitet i halen (88).

Zenato Rosé Brut (charmat): 100 % pinot nero. Lys laksefarvet. Hindbær, blomster og lidt tuttifrutti præg. Lidt vel meget hindbærbrus i munden, god friskhed, røde bær, frugtsødme, men dog tør, medium hale (86).

Perla del Garda Cuvée Extra Brut (metodo classico): 100 % chardonnay. Gulgrøn, store bobler. Ikke så ekspressiv i næsen, modne stenfrugter, citrus, brødkrummer og lidt gærrester. God fylde og friskhed, lidt mandarin og urter, fin balance, ok kompleksitet, lidt frugtsødme men ellers tør, mineralitet, pæn hale med mineralitet og lidt syresvip. Et fint glas (91).


 

Custoza DOC

Etableret som DOC i 1971 med en placering på højdedragene mellem Verona og Gardasøen og rent faktisk inde i den lidt større region Bardolino. Vinene laves gerne på et blend af især garganega, trebbianello og bianca fernanda. Mineralitet er i højsædet. Området har ca. 60 vinerier og 480 vindyrkere.

Vi smagte følgende tre hvidvine:

Menegotti Custoza 2022: Blend af fernanda (45 %), garganega (40 %), trebbiano (10 %) og tocai friulano (5 %). Grøngul. Medium intens næse med græs, æbler, citrus og lidt urter. God syre, ok frugt, æbler og mineralske noter, slank, sprød og ligefrem, saltet i eftersmagen (87).

Massimo Ronca Custoza 2022: Blend af garganega, trebbianello og trebbiano toscano, 4 måneder på bærmen. Gulgrøn. Ekspressiv næse med æbler, græs, ananas og passionsfrugt. Fyldig i munden med æbler, tropiske frugter, passionsfrugt og mineralitet, let røgede toner, flot høj syre, der balancerer, saltet og næsten tannisk eftersmag. En fin vin (91).

Albino Piona Campo del Selese Custoza superiore 2020: Blend af garganega (40 %), trebbiano (30 %) samt trebbianello (Tai), pinot bianco, incrocio manzoni, lagret på bærmen i 12 måneder. Gulgrøn til strågul. Dejlig kompleks og krydret næse med gule stenfrugter som abrikos, modne æbler og lidt tropisk frugt samt smørnoter og diskrete fadnoter. Frisk og sprød og samtidig intens, kompleks og fyldig med gule stenfrugter, mineralsk, krydderurter, tør med høj syre, pæn saltet hale. Et dejligt glas (92).




Chiaretto di Bardolino DOC

Området, der ligger ved bredden af Gardasøen, blev udskilt af Bardolino i 2017 som særskilt roséappellation, da det siden 2014 har undergået en ”rosé revolution”. Der benyttes især druesorterne corvina, men også corvinone, rondinella og molinara. Området har ca. 100 producenter.

Vi smagte følgende tre rosévine:

Gorgo Bio 2022: Blend af corvina, rondinella og molinara. Meget lys orangefarvet. Duft af røde bær, hindbær og lidt grape. Frisk og saftig med let syrligt anstrøg, røde bær og lidt frugtsødme, let mineralsk, ligefrem (86).

Guerrieri Rizzardi Keya Classico 2022: Blend af corvina (75 %), sangiovese (10 %), merlot (10 %) og rondinella (5 %). Lys laksefarvet. Meget ekspressiv med hindbær, citrus, lidt kirsebær, blomster og en smule vingummibamse. Fyldigt i munden med røde bær, især hindbær, frugtsødme, mineralitet, mellemlang hale med lidt syresvip (88).

Il Pignetto Le Morandine 2021: Blend af corvina, rondinella og sangiovese, lagret 6 måneder på bærmen og 2 måneder på flaske. Lys med let rødligt og flot skær. Lidt diskret næse med citrus, røde bær, lidt kirsebær og fersken. Frisk og læskende, men også rimelig fyldig og med en del kompleksitet, røde bær, mineralitet, tør, saltet hale med god syre (90).




Lugana DOC

Hvidvinsappellation beliggende i Lombardiet i sydenden af Gardasøen. Godkendt som DOC i 1967. Der produceres fem forskellige klassifikationer af vine: Lugana (90 % af produktionen), Lugana Superiore, Lugana Riserva, Lugana Vendemmia Tardiva (late harvest) og Lugana Spumante (mousserende). 2.500 hektar vinmarker fordelt på 240 vindyrkere. Mere end 90 % er med den lokale sort turbiana, som også kaldes for trebbiano di Lugana.

Jeg smagte disse tre hvidvine:

Zenegaglia Lugana Matteo Zenegaglia 2022: 100 % turbiana. Gulgrøn. Meget ekspressiv med citrus og blomster samt en del tuttifrutti-præg. Frisk med høj syre, fint med moden frugt, citrus, fersken, lidt honningmelon, let krydret og mineralsk, lang citrussyrlig hale (88).

Fraccaroli Lugana "Pansere" 2022: 100 % turbiana. Gulgrøn. Dejlig næse med citrus, mineralitet, lidt gule stenfrugter og krydderurt. Intens og behagelig i munden med moden citrus, lidt fersken, frugtsødme, honning og mineralitet, høj syre som giver sprødhed. God hale med syresvip og mineralitet (91/92).

Tenuta Corbari Lugana DOC 2021: 100 % turbiana, lagret 6 måneder på bærmen og 2 måneder på flaske. Gulgrøn til strågul. Elegant næse med blomster, citrus, mineralitet og lidt gul stenfrugt samt en smule krudtrøg, ikke så ekspressiv. Intens og dejlig i munden, fyldig med moden frugt, mineralitet, lang let saltet hale med fint syrebid. Dejlig og med fint potentiale til lagring (92).



Sammenfattende må jeg sige, at især hvidvinene fra Lugana og Custoza overraskede positivt med deres aromatiske og friske appel samt gode mineralitet. Så afgjort områder, som det er værd at lægge mærke til.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar