De smagte vine er sponseret af importøren
Portugal har en række winemakere, som er anerkendte både i kraft af de vine, de selv lægger direkte navn til, og i kraft af deres indsats som konsulenter for andre producenter. Det gælder fx Anselmo Mendes og Jorge Alves. Og det gælder João Portugal Ramos, som har begået sig en lang række steder og i forskellige regioner.
João
Portugal Ramos blev uddannet som ønolog i Lissabon og indledte sin lange
karriere i de helt tidlige 1980´ere, hvor han arbejdede i Alentejo. Siden
spredte han sig til flere regioner og oprettede firmaet Consulvinos, hvis navn taler
for sig selv. Konsulentvirksomheden omfattede vingårde og producenter i
regioner som Tejo, Setúbal-halvøen, Dão, Beiras og Lisboa – og siden flere
endnu.
I 1989
begyndte han at for sig selv i Alentejo, nærmere bestemt i Estremoz, hvor han
købte 5 hektar vinmarker. I 1992 fulgte den første høst under brandnavnet Vila
Santa. Med etableringen i eget navn ophørte han samtidig med sin konsulentvirksomhed.
Porteføljen
blev med årene udvidet med brands om Marquês de Borba og Quinta de Foz de
Arouce i Beja. I 2007 fulgte lanceringen af Duorum i Douro i samarbejde med
winemakerkollegaen José Maria Soares Franco, som dog siden har trukket sig
tilbage.
Det er altså
en herre, der kender sit metier og kender de forskellige portugisiske regioner
– dog stadig med udgangspunkt i Alentejo. Siden er også næste generation stødt
til i form af datteren Filipa, som arbejder med markedsføring, og sønnen João
Maria, der er gået i farens fodspor som ønolog og winemaker og gradvist er ved
at overtage ansvaret.
”Vores
winemakerteam er under min fars og mit ansvar, og han overgiver mere og mere
ansvar til mig. Jeg er taknemmelig for den lange overdragelsesproces, da jeg på
den måde arver mange færdigheder som winemaker fra min far. Selvom vi ikke
altid er enige om profilen, mener jeg, at der er en klar linje i vinene,”
forklarer João Maria Portugal Ramos.
Foruden var
og søn, som begge bor i Alentejo, består teamet af lokale winemakere i de andre
regioner – folk, som familien har arbejdet sammen med i mange år.
For godt 10
år siden rykkede de også ind i Vinho Verde regionen, hvilket skete på
opfordring af det amerikanske marked, hvor de lette og friske hvidvine er
populære.
”Vi har
længe anset Vinho Verde for en region med stort potentiale for at lave store
hvidvine. I 2012 blev vores ambitioner realiseret, da vi lavede en
enkeltdruevin på Loureiro. Året efter startede vi så med Alvarinho. Vi er
spændt på udviklingen og har store forhåbninger, da markedet for hvidvin
vokser,” siger João Maria.
De ejer ikke
selv vinmarker i Vinho Verde, men lejer sig ind og køber druer fra lokale
vinbønder. Porteføljen er også blev udvidet med mousserende vin i form af
Alvarinho Reserve Espumante og en Alvarinho Grande Reserva 2014, som har lagret
på bærmen i seks år.
I Douro er de også gået nye veje ved at lancere vinen Altitude i såvel en hvid som en rød udgave baseret på druer fra højt beliggende marker.
I Douro er
de også gået nye veje ved at lancere vinen Altitude i såvel en hvid som en rød
udgave baseret på druer fra højt beliggende marker.
”Altitude
Tinto er lavet i en stil, som vi og vores vender godt kan lide at drikke; ung,
saftig, koncentreret, frisk og uden egetræsfad. Da min far begyndte i Alentejo i
80´erne, lagde han mærke til, at de fleste rødvine var lagret på fad og havde
mistet en del af deres frugt. Det så vi også i Douro, så vi gentog så at sige,
hvad min far gjorde i Alentejo for 40 år siden. Og det er gået godt, da
forbrugerne kan se forskellen.”
Stilen i
Alentejo har ligeledes ændret sig i takt med forbrugeres ønsker, tilføjer João Maria.
”Forbrugerne
leder i højere og højere grad efter friske og lettere vine. Det må vi indrette
os efter i marken og i kælderen. For eksempel har vi ændret det i marken, sådan
at druerne altid er i skygge, hvilket giver større naturlig syre i vinene.”
I Alentejo
har de også føjet en Late Harvest vin lavet på Arinto til porteføljen – og det
i et land, der i forvejen er beriget med søde vine i form af hedvine som
portvin, madeira og moscatel.
”Det er i
vores DNA at eksperimentere. Vi har prøvet at lave en Late Harvest i mange år,
og i 2017 lykkedes det endelig. Vi var forbavset over syreniveauet i Arinto
plantet i leret jord og er meget glade for den endelige kvalitet. Det er en
lille produktion, som vi kun laver i særlige år,” slutter João Maria Portugal
Ramos.
Jeg fik tilsendt
et udvalgt af vine fra João Portugal Ramos fra alle tre regioner. Vinene blev
smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.
Loureiro
2021 (Vinho Verde): Blend af 85 % Loureiro og 15 % Alvarinho. Grønguld med
grønt skær, lys. Ekspressiv med fin og frisk duft af citrus, æbler og blomster,
lidt hyldeblomst og urter. Frisk og sprød i munden med citrus, grønne æbler,
mineralitet og høj syre, fint syresvip i halen. Let og læskende, men uden den
store kompleksitet. Klassisk Vinho Verde, men vel at mærke uden sødme og bobler,
god til prisen (88).
Alvarinho
2021 (Vinho Verde): Gulgrøn. Fin, frisk og fyldig duft med citrus, pære,
passionsfrugt og en smule banan. Pænt med frugt, fin balancerende syre, citrus,
lidt smørnoter, lang hale med citrus og syresvip. En ganske fin vin (90).
Alvarinho
2022 (Vinho Verde): Gulgrøn. Lidt diskret næse med pære, citrus, eksotisk frugt
og anstrøg af banan og lidt vingummi, åbnede sig op på andendagen. Fin fylde i
munden, taktil, citrus, passionsfrugt, god struktur, fin balancerende syre, frisk
syrlig hale med citrus (91).
Altitude by Duorum Tinto 2021 (Douro): Blend af 40 %
Touriga Franca, 40 % Touriga Nacional og 20 % Tinta Roriz. Rubinrød, mørk med lys lilla kant.
Godt med moden frugt i næsen, jordbær, kirsebær og lidt mørke bær samt lidt
jordbærgrød. Let og frisk med jordbær og andre røde bær, florale noter, men
også et tungere krydret underlag med lakrids, fin syre, bløde tanniner. Bør
serveres let afkølet for friskhedens skyld (90).
Marques de
Borba Colheita Branco 2021 (Alentejo): Blend af Arinto, Antão Vaz og Viognier. Grøngul,
lys. Frisk, men ukompliceret næse med citrus, æbler og græs og lidt røget
undertone. Fin fylde i munden med citrus, æbler, mineralitet, fin syre og let
krydret hale. Ligefrem, men fint lavet (88).
Marques de Borba Colheita Tinto 2021 (Alentejo): Blend af
Aragonez, Trincadeira,
Touriga Nacional, Alicante Bouschet, Petit Verdot og Merlot, 6 måneder på
brugte fade. Mørk rubin, lysere kant. Elegant og lidt parfumeret næse
med frisk frugt, krydderurter og florale noter, men også let røget karakter.
Røde bær, solbær og sød lakrids, høj syre, fin balance, bløde tanniner og
mellemlang hale (89).
Marques de
Borba Vinhas Velhas Branco 2021 (Alentejo): Blend af Arinto, Roupeiro, Antão
Vaz og Alvarinho, gæret først på ståltank og derefter på fad, 8 måneder på fad.
Strågul. Dejlig ekspressiv næse med gule stenfrugter, citrus, smør og tydelige,
men balancerede fadnoter. Blød, cremet og fyldig i munden, men også frisk med
god balanceret syre, gule stenfrugter, citrusfrugter, honning og muskatnød,
balanceret fadpræg. Et dejligt gastronomisk glas med god kompleksitet, lang
hale med fint syrebid og mineralitet (93).
Marques de
Borba Vinhas Velhas Red 2019 (Alentejo): Blend af Alicante Bouschet, Aragonez,
Castelão og Syrah, 12 måneder på fad. Mørk rubin, lys lilla kant. Ekspressiv
næse med mørke bær, solbær, brombær, krydderurter og lidt lakrids. Fyldig og
fint balanceret, mørke kirsebær, god dybde, struktur og kompleksitet, kraftige,
men fint integrerede tanniner, lang hale. God kraftig Alentejo-vin (92).
Marques de
Borba Late Harvest (Alentejo): 100 % Arinto. Gylden ravgul. Meget ekspressiv sauterneagtig
næse med abrikos, honning, florale noter og søde mandariner. Blød og cremet og
sød i munden med fin balanceret syre, honning og gule stenfrugter, lang sød
hale (93).
Vinene fra
João Portugal Ramos importeres af Hans Just og fås i Meny.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar