Wines of Portugal – eller
ViniPortugal, som brancheorganisationen hedder i hjemlandet – har de seneste år
haft Danmark som indsatsområde. Nyligt var det igen tiden til et fremstød, men
denne gang ikke i form af en almindelig åben smagning som de tidligere år, men to
mindre arrangementer over to dage, hvor en række producenter hver dag
præsenterede et udvalg af deres vine, som også blev sat sammen med mad hos
Madklubben Østerbro i København.
Den første dag gjaldt det
hovedsageligt producenter, som allerede er til stede på det danske marked, mens
andendagen havde fokus på andre, der søgte danske importører, hvorfor det her
var vinimportører, som blev inviteret med. Da jeg derfor kun deltog på
førstedagen, vil jeg udelukkende her omtale de syv deltagende producenter og
nogle af deres vine, men efterfølgende kort remse op, hvem der deltog på
andendagen.
Efter velkomst ved Sónia Vieira fra
Wines of Portugal og Portugals ambassadør i Danmark, João Maria Cabral, fik de syv
producenter lov til kort at præsentere sig selv og en enkelt af deres vine.
Efterfølgende var der mulighed for at smage andre af deres vine ved en åben
smagning samt nogle af de prisvindende vine fra årets Concurso Vinhos de
Portugal – den store årlige nationale vinkonkurrence, der afholdes af Wines of
Portugal, og hvor jeg selv har haft æret at være dommer for nogle år siden (læs
her). Endelig blev maden serveret, så vi kunne prøve vinene til de forskellige
retter:
Friske, tørrede og bagte tomater med
merian, tomatsaft og olivenolie
Grillet hvid fisk med spinat og
muslingesovs
Grillet oksekød md bagte rødbeder,
svampe og rødvinssovs
Danske oste med sødt og sprødt
tilbehør.
Her følger en oversigt over de
deltagende producenter med smagenoter på den præsenterede vin samt korte
omtaler af enkelte andre vine.
Vercoope
Sammenslutning af syv kooperativer i
Vinho Verde (Amarante, Braga, Guimarães, Famalicão, Felgueiras, Paredes and
Vale de Cambra), og dermed sammenlagt en af regionens helt store producenter.
Vercoope blev etableret i 1964 og har tilknyttet hele 4.000 vinbønder, som
derved får adgang til såvel det nationale som det internationale marked. Der
produceres 8 millioner flasker Vinho Verde om året, hvoraf 30 % går til eksport
til ca. 30 lande herunder Danmark. Bland Vercoopes mange brands er Via Latina,
som både findes som enkeltdruevin og blends.
Via Latina Escolha 2023: Blend af 35 %
Arinto, 35 % Loureiro og 30 % Trajadura. Grøngul. Ekspressiv med friske æbler
og pærer samt lidt citrus. Sødlig og let boblende som traditionel Vinho Verde,
citrus og friske æbler, ok balancerende syre (86).
Jeg smagte efterfølgende deres Terras
de Felgueiras Alvarinho 2023, som var en tand mere kompleks, men stadig i
traditionel let boblende Vinho Verde stil, som også har sit publikum.
Aveleda
Den store Vinho Verde producent har
med årene spredt sig over flere regioner og er nu også til stede i Douro,
Bairrada, Algarve og Lisboa. Men hjemstedet er i Penafiel i Vinho Verde, hvor
ikke mindst den omkringliggende park er et besøg værd. Det ærgrer mig, at
Aveleda primært er på det danske marked med deres entry level vine som Casal
Garcia og Aveleda Fonte, da de også laver fremragende og langt mere komplekse
vine som nedenstående.
Aveleda Solos de Xisto 2022: 100 %
Alvarinho. Grøngul. Frisk og ekspressiv næse med godt med frugt, citrus og lidt
tropisk frugt. Dejlig med frugt og flot balance, god fylde og friskhed, elegant
og lidt mineralsk. En dejlig vin, som også fungerede fint til fiskeretten (92).
Jeg smagte efterfølgende et par af
deres vine fra andre regioner. Først rosévinen fra Algarve, Villa Alvor
Moscatel Galego Roxo 2023. En fin, frisk, fyldig og seriøs rosé på en spændende
druesort. Endvidere smagte jeg også et par glimrende vine fra deres velrenommerede
vingård i Douro, Quinta Vale D. Maria: Vinhas do Sabor Branco 2022 (et fint blend
af Rabigato, Arinto og Vinhas Velhas) samt Quinta Vale D Maria Vinhas Velhas Tinto
2020 (et flot, elegant og fyldigt Douro-blend fra gamle vinmarker).
Quinta da Devesa
Selve vingården, som ligger ca. 10 km
fra Regua, har en lang historie og var således inkluderet i det berømte kort
over Douro, som Baron Forrester tegnede i 1844. I 1941 blev quintaen købt af
familien Fortunato. Der producers såvel bordvine som portvine. Hvad det sidste
angår udmærker de sig især med deres fadlavede portvine.
Quinta da Devesa Branco Superior Gouveio 2022: Grøngul. Lidt diskret næse med citrus, fersken og lidt litchifrugt.
Fin struktur og fylde med god frugt og god syre, fin balanceret med lang hale
med syresvip. En dejlig gastronomisk vin, som begik sig fint til fisken, og som
også har lagringspotentiale (91).
Jeg smagte også deres almindelige
hvidvin, Branco 2023, som er et blend af Gouveio, Malvasia Fina, Viosinho og
Fernão Pires.
Casa Santos Lima
Den store familieejede koncern er
hjemhørende i Lisboa, hvor også den udvalgte vin var fra. Deres hovedkvarter er
på Quinta da Boavista i Alenquer ca. 45 km nord for hovedstaden. Men de
producerer også vin i Douro, Vinho Verde, Alentejo, Dão og Algarve. Porteføljen
er omfattende og byder på vine i forskellige prisklasser og kvaliteter og under
mange forskellige brands.
Quinta do Espirito Santo Reserva 2021: Blend af Tinta Roriz, Castelão,
Syrah og Touriga Nacional. Mørk rubin
med lilla kant. Ekspressiv med masser af frugt og bær, røde bær, kirsebær,
florale noter, mørk chokolade og let krydret. Fyldig, med godt med moden frugt,
fint syrebid og godt med tanniner, tørre tanniner i halen, høj alkohol (15 %),
som dog ikke fornemmes tydeligt, Fin til kødet (90).
Efterfølgende smagte jeg deres Alvarinho fra Lisboa, som havde fået 6 måneder på egetræ og gik fint til fisken samt et interessant blend på Touriga Nacional, Syrah og Negro Mole fra Algarve, Castelo de Tavira.
Quinta do Paral
Jeg mindes umiddelbart ikke at have
smagt vine fra denne producent før. Vi er i Alentejo – nærmere bestemt i den
lille by Vila de Frades tæt ved Vidigueira. Quinta do Paral med de 85 hektar
marker blev i 2017 købt af den tyske forretningsmand Dieter Morszeck, som
straks investerede en del i renovering og etablering af et luksushotel og
restaurant. De gamle marker, som er mere end 60 år gamle, byder på en lang
række såvel portugisiske som internationale druesorter heriblandt også nogle,
som ikke ses ofte i Alentejo. Der produceres vin i forskellige serier fra
Colheitas, over Reserva og Grand Reserva og Vinhas Velhas til espumante og Talha
vin på amforakrukker, hvilket ikke kan undre, da vingården ligger lige i
centrum af det traditionelle område for talhavin. Dertil kommer likør og
olivenolie.
Quinta do Paral Reserve Tinto 2020:
Mørk rubin. Aromatisk og ekspressiv, let parfumeret med røde bær, krydderurter
og lavendel. I munden røde bær og florale noter, elegant og fint balanceret med
bløde diskrete tanniner. En atypisk Alentejo vin (91).
Efterfølgende smagte jeg to hvide og
to røde fra huset, som jeg ikke var bekendt med i forvejen. Først Quinta do
Paral Branco 2022, som var et blend af Antão Vaz, Viognier, Verdelho og
Vermentino. Derefter Quinta do Paral Vinhas Velhas 2019, som var dejligt et
blend af Antão Vaz og Perrum.
De røde var ligeledes først Quinta do
Paral Tinto 202, et blend af Touriga Nacional, Touriga Franca, Petit Verdot og
Petite Syrah – altså såvel portugisiske som franske druesorter. Dernæst Quinta
do Paral Vinhas Velhas 2019 – et dejligt elegant og floralt blend af Aragonez
og Tinta Caida.
Et spændende hus, som jeg gerne vil
lære endnu bedre at kende.
J. Portugal Ramos Family Estates
J. Portugal Ramos virkede i mange år
som anerkendt winemaker og konsulent for mange forskellige vinproducenter rundt
om i Portugal. I 1989 etablerede han sit eget projekt med udgangspunkt i
Estremoz i Alentejo, men siden er de ekspanderet til Bairrada, Douro og Vinho
Verde. I dag har sønnen João Maria overtaget som winemaker – dog med støtte fra
faren. Læs mere i min artikel om huset i Vinbladet.
Marques de Borba Vinhas Velhas 2021:
Mørk rubin, lys lilla kant. Frisk og fyldig med mørke bær og lidt florale noter
samt eukalyptus og mint, også med en vist elegance samt lang hale med bløde
tanniner. Fin til kødet (92).
Da jeg dagen efter deltog i en omfattende
præsentation af huset i selskab med João Maria (omtale heraf følger) og den
danske importør, smagte jeg denne dag kun deres Vinhas de São Lázaro Touriga
Nacional 2020.
Sogevinus Fine Wines
Den store koncern er mest kendt for
sine portvine under store brands som Cálem, Kopke, Burmester og Barros samt en
række mindre brands, hvoraf flere dog er ved at blive udfaset. Men de
producerer også bordvin fra Burmester og fra Kopkes vingård Quinta de S. Luiz
samt ikke mindst fra prestigevingården Quinta da Boavista (læs mere om denne
her). Koncernen har et større winemakerteam med Carla Tiago og Carlos Alves i
spidsen for portvinsdelen og Richardo Macedo i spidsen for bordvinene.
Porteføljen omfatter såvel entry level vine som mere komplekse vine samt ikke
mindst også en række udmærkede enkeltmarksvine – især blends, men også
enkeltdruevine.
São Luiz Vinhas Velhas 2019: Mørk
rubin. Solbær, jordbær og let krydret i næsen. Mørke bær, krydderurter og
florale noter, pænt med integrerede tanniner. Endnu en fin vin til kødet (91).
Efterfølgende smagte jeg deres
hvidvinsblend Muros de São Luiz Branco 2023, São Luiz Reserve Tinto fra 2021
samt ikke mindst dem fremragende enkeltmarksvin Quinta de São Luiz Vinha Rumilã
Tinto 2018. En skøn oplevelse, som også gik fint i spænd med kødretten.
Som allerede nævnt var andendagen af
roadshowet viet til producenter, som gerne vil ind på det danske marked. Jeg
deltog ikke, men kan dog her lige remse op, hvilket producenter der var til
stede med region(er) i parentes:
Desviso (Lisboa)
Enoport Wines (Vinho Verden, Tejo, Dão, Lisboa)
Quinta dos Sentidos (Algarve)
Herdade Paço do Conde (Alentejo)
Baena Mourão (Alentejo)
Lua Cheia – Saven (Vinho Verde, Alentejo, Dão, Douro, Tejo, Setúbal)
Herdade do Rocim (Alentejo, Lisboa,
Vinho Verde, Douro, Dão, Açores)
For en god ordens skyld, skal det
nævnes, at nogle af dem, dog allerede har nogle af deres vine på det danske
marked, men ønsker en bredere repræsentation. Det gælder f.eks. Herdade do
Rocim. Quinta dos Sentidos fra Algarve er i øvrigt ejet af det dansk-schweiziske par Charlotte Toubro og Beat
Buchmann, som jeg sidste år præsenterede såvel i en artikel om vine fra Algarve
i Din Vinguide som på min blog.
Desværre var det måske sidste omgang
med Wines of Portugals roadshow i Danmark – for denne gang. Indsatsen var
fireårig, startede i 2019 og skulle oprindeligt være afsluttet i 2022. Men da
den kørte et par år på lavt blus pga. Corona, blev den forlænget med et par år.
Man har dog lov til at håbe på, at de vælger at fortsætte indsatsen på et eller
andet niveau eller genoptage den snarest. Ved sidste års fremstød talte jeg med
Frederico Falcão, som er direktør for Wines of Portugal, og han udtalte bl.a. om indsatsen
i Danmark:
”Vi kan se af
tallene, at der er sket en vækst i eksporten af bordvin, men ikke så meget, som
vi havde ønsket. Jeg tror derfor, at vi vil fortsætte vores indsat i Danmark
nogle år mere.”
Lad os håbe det.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar