torsdag den 14. november 2024

Wines of Portugal Roadshow 2024

 


Wines of Portugal – eller ViniPortugal, som brancheorganisationen hedder i hjemlandet – har de seneste år haft Danmark som indsatsområde. Nyligt var det igen tiden til et fremstød, men denne gang ikke i form af en almindelig åben smagning som de tidligere år, men to mindre arrangementer over to dage, hvor en række producenter hver dag præsenterede et udvalg af deres vine, som også blev sat sammen med mad hos Madklubben Østerbro i København.

Den første dag gjaldt det hovedsageligt producenter, som allerede er til stede på det danske marked, mens andendagen havde fokus på andre, der søgte danske importører, hvorfor det her var vinimportører, som blev inviteret med. Da jeg derfor kun deltog på førstedagen, vil jeg udelukkende her omtale de syv deltagende producenter og nogle af deres vine, men efterfølgende kort remse op, hvem der deltog på andendagen.

Efter velkomst ved Sónia Vieira fra Wines of Portugal og Portugals ambassadør i Danmark, João Maria Cabral, fik de syv producenter lov til kort at præsentere sig selv og en enkelt af deres vine. Efterfølgende var der mulighed for at smage andre af deres vine ved en åben smagning samt nogle af de prisvindende vine fra årets Concurso Vinhos de Portugal – den store årlige nationale vinkonkurrence, der afholdes af Wines of Portugal, og hvor jeg selv har haft æret at være dommer for nogle år siden (læs her). Endelig blev maden serveret, så vi kunne prøve vinene til de forskellige retter:



Friske, tørrede og bagte tomater med merian, tomatsaft og olivenolie

Grillet hvid fisk med spinat og muslingesovs

Grillet oksekød md bagte rødbeder, svampe og rødvinssovs

Danske oste med sødt og sprødt tilbehør.



Her følger en oversigt over de deltagende producenter med smagenoter på den præsenterede vin samt korte omtaler af enkelte andre vine.

 

Vercoope

Sammenslutning af syv kooperativer i Vinho Verde (Amarante, Braga, Guimarães, Famalicão, Felgueiras, Paredes and Vale de Cambra), og dermed sammenlagt en af regionens helt store producenter. Vercoope blev etableret i 1964 og har tilknyttet hele 4.000 vinbønder, som derved får adgang til såvel det nationale som det internationale marked. Der produceres 8 millioner flasker Vinho Verde om året, hvoraf 30 % går til eksport til ca. 30 lande herunder Danmark. Bland Vercoopes mange brands er Via Latina, som både findes som enkeltdruevin og blends.

Via Latina Escolha 2023: Blend af 35 % Arinto, 35 % Loureiro og 30 % Trajadura. Grøngul. Ekspressiv med friske æbler og pærer samt lidt citrus. Sødlig og let boblende som traditionel Vinho Verde, citrus og friske æbler, ok balancerende syre (86).



Jeg smagte efterfølgende deres Terras de Felgueiras Alvarinho 2023, som var en tand mere kompleks, men stadig i traditionel let boblende Vinho Verde stil, som også har sit publikum.

 

Aveleda

Den store Vinho Verde producent har med årene spredt sig over flere regioner og er nu også til stede i Douro, Bairrada, Algarve og Lisboa. Men hjemstedet er i Penafiel i Vinho Verde, hvor ikke mindst den omkringliggende park er et besøg værd. Det ærgrer mig, at Aveleda primært er på det danske marked med deres entry level vine som Casal Garcia og Aveleda Fonte, da de også laver fremragende og langt mere komplekse vine som nedenstående.

Aveleda Solos de Xisto 2022: 100 % Alvarinho. Grøngul. Frisk og ekspressiv næse med godt med frugt, citrus og lidt tropisk frugt. Dejlig med frugt og flot balance, god fylde og friskhed, elegant og lidt mineralsk. En dejlig vin, som også fungerede fint til fiskeretten (92).



Jeg smagte efterfølgende et par af deres vine fra andre regioner. Først rosévinen fra Algarve, Villa Alvor Moscatel Galego Roxo 2023. En fin, frisk, fyldig og seriøs rosé på en spændende druesort. Endvidere smagte jeg også et par glimrende vine fra deres velrenommerede vingård i Douro, Quinta Vale D. Maria: Vinhas do Sabor Branco 2022 (et fint blend af Rabigato, Arinto og Vinhas Velhas) samt Quinta Vale D Maria Vinhas Velhas Tinto 2020 (et flot, elegant og fyldigt Douro-blend fra gamle vinmarker).

 

Quinta da Devesa

Selve vingården, som ligger ca. 10 km fra Regua, har en lang historie og var således inkluderet i det berømte kort over Douro, som Baron Forrester tegnede i 1844. I 1941 blev quintaen købt af familien Fortunato. Der producers såvel bordvine som portvine. Hvad det sidste angår udmærker de sig især med deres fadlavede portvine.

Quinta da Devesa Branco Superior Gouveio 2022: Grøngul. Lidt diskret næse med citrus, fersken og lidt litchifrugt. Fin struktur og fylde med god frugt og god syre, fin balanceret med lang hale med syresvip. En dejlig gastronomisk vin, som begik sig fint til fisken, og som også har lagringspotentiale (91).



Jeg smagte også deres almindelige hvidvin, Branco 2023, som er et blend af Gouveio, Malvasia Fina, Viosinho og Fernão Pires.  

 

Casa Santos Lima

Den store familieejede koncern er hjemhørende i Lisboa, hvor også den udvalgte vin var fra. Deres hovedkvarter er på Quinta da Boavista i Alenquer ca. 45 km nord for hovedstaden. Men de producerer også vin i Douro, Vinho Verde, Alentejo, Dão og Algarve. Porteføljen er omfattende og byder på vine i forskellige prisklasser og kvaliteter og under mange forskellige brands.

Quinta do Espirito Santo Reserva 2021: Blend af Tinta Roriz, Castelão, Syrah og Touriga Nacional. Mørk rubin med lilla kant. Ekspressiv med masser af frugt og bær, røde bær, kirsebær, florale noter, mørk chokolade og let krydret. Fyldig, med godt med moden frugt, fint syrebid og godt med tanniner, tørre tanniner i halen, høj alkohol (15 %), som dog ikke fornemmes tydeligt, Fin til kødet (90).

Efterfølgende smagte jeg deres Alvarinho fra Lisboa, som havde fået 6 måneder på egetræ og gik fint til fisken samt et interessant blend på Touriga Nacional, Syrah og Negro Mole fra Algarve, Castelo de Tavira.

 

Quinta do Paral

Jeg mindes umiddelbart ikke at have smagt vine fra denne producent før. Vi er i Alentejo – nærmere bestemt i den lille by Vila de Frades tæt ved Vidigueira. Quinta do Paral med de 85 hektar marker blev i 2017 købt af den tyske forretningsmand Dieter Morszeck, som straks investerede en del i renovering og etablering af et luksushotel og restaurant. De gamle marker, som er mere end 60 år gamle, byder på en lang række såvel portugisiske som internationale druesorter heriblandt også nogle, som ikke ses ofte i Alentejo. Der produceres vin i forskellige serier fra Colheitas, over Reserva og Grand Reserva og Vinhas Velhas til espumante og Talha vin på amforakrukker, hvilket ikke kan undre, da vingården ligger lige i centrum af det traditionelle område for talhavin. Dertil kommer likør og olivenolie.

Quinta do Paral Reserve Tinto 2020: Mørk rubin. Aromatisk og ekspressiv, let parfumeret med røde bær, krydderurter og lavendel. I munden røde bær og florale noter, elegant og fint balanceret med bløde diskrete tanniner. En atypisk Alentejo vin (91).



Efterfølgende smagte jeg to hvide og to røde fra huset, som jeg ikke var bekendt med i forvejen. Først Quinta do Paral Branco 2022, som var et blend af Antão Vaz, Viognier, Verdelho og Vermentino. Derefter Quinta do Paral Vinhas Velhas 2019, som var dejligt et blend af Antão Vaz og Perrum.

De røde var ligeledes først Quinta do Paral Tinto 202, et blend af Touriga Nacional, Touriga Franca, Petit Verdot og Petite Syrah – altså såvel portugisiske som franske druesorter. Dernæst Quinta do Paral Vinhas Velhas 2019 – et dejligt elegant og floralt blend af Aragonez og Tinta Caida.

Et spændende hus, som jeg gerne vil lære endnu bedre at kende. 

 

J. Portugal Ramos Family Estates

J. Portugal Ramos virkede i mange år som anerkendt winemaker og konsulent for mange forskellige vinproducenter rundt om i Portugal. I 1989 etablerede han sit eget projekt med udgangspunkt i Estremoz i Alentejo, men siden er de ekspanderet til Bairrada, Douro og Vinho Verde. I dag har sønnen João Maria overtaget som winemaker – dog med støtte fra faren. Læs mere i min artikel om huset i Vinbladet.

Marques de Borba Vinhas Velhas 2021: Mørk rubin, lys lilla kant. Frisk og fyldig med mørke bær og lidt florale noter samt eukalyptus og mint, også med en vist elegance samt lang hale med bløde tanniner. Fin til kødet (92).

Da jeg dagen efter deltog i en omfattende præsentation af huset i selskab med João Maria (omtale heraf følger) og den danske importør, smagte jeg denne dag kun deres Vinhas de São Lázaro Touriga Nacional 2020.

 

Sogevinus Fine Wines

Den store koncern er mest kendt for sine portvine under store brands som Cálem, Kopke, Burmester og Barros samt en række mindre brands, hvoraf flere dog er ved at blive udfaset. Men de producerer også bordvin fra Burmester og fra Kopkes vingård Quinta de S. Luiz samt ikke mindst fra prestigevingården Quinta da Boavista (læs mere om denne her). Koncernen har et større winemakerteam med Carla Tiago og Carlos Alves i spidsen for portvinsdelen og Richardo Macedo i spidsen for bordvinene. Porteføljen omfatter såvel entry level vine som mere komplekse vine samt ikke mindst også en række udmærkede enkeltmarksvine – især blends, men også enkeltdruevine.

São Luiz Vinhas Velhas 2019: Mørk rubin. Solbær, jordbær og let krydret i næsen. Mørke bær, krydderurter og florale noter, pænt med integrerede tanniner. Endnu en fin vin til kødet (91).



Efterfølgende smagte jeg deres hvidvinsblend Muros de São Luiz Branco 2023, São Luiz Reserve Tinto fra 2021 samt ikke mindst dem fremragende enkeltmarksvin Quinta de São Luiz Vinha Rumilã Tinto 2018. En skøn oplevelse, som også gik fint i spænd med kødretten.

 

Som allerede nævnt var andendagen af roadshowet viet til producenter, som gerne vil ind på det danske marked. Jeg deltog ikke, men kan dog her lige remse op, hvilket producenter der var til stede med region(er) i parentes:

Desviso (Lisboa)

Enoport Wines (Vinho Verden, Tejo, Dão, Lisboa)

Quinta dos Sentidos (Algarve)  

Herdade Paço do Conde (Alentejo)

Baena Mourão (Alentejo)

Lua Cheia – Saven (Vinho Verde, Alentejo, Dão, Douro, Tejo, Setúbal)

Herdade do Rocim (Alentejo, Lisboa, Vinho Verde, Douro, Dão, Açores)

For en god ordens skyld, skal det nævnes, at nogle af dem, dog allerede har nogle af deres vine på det danske marked, men ønsker en bredere repræsentation. Det gælder f.eks. Herdade do Rocim. Quinta dos Sentidos fra Algarve er i øvrigt ejet af det dansk-schweiziske par Charlotte Toubro og Beat Buchmann, som jeg sidste år præsenterede såvel i en artikel om vine fra Algarve i Din Vinguide som på min blog.

Desværre var det måske sidste omgang med Wines of Portugals roadshow i Danmark – for denne gang. Indsatsen var fireårig, startede i 2019 og skulle oprindeligt være afsluttet i 2022. Men da den kørte et par år på lavt blus pga. Corona, blev den forlænget med et par år. Man har dog lov til at håbe på, at de vælger at fortsætte indsatsen på et eller andet niveau eller genoptage den snarest. Ved sidste års fremstød talte jeg med Frederico Falcão, som er direktør for Wines of Portugal, og han udtalte bl.a. om indsatsen i Danmark:

”Vi kan se af tallene, at der er sket en vækst i eksporten af bordvin, men ikke så meget, som vi havde ønsket. Jeg tror derfor, at vi vil fortsætte vores indsat i Danmark nogle år mere.”

Lad os håbe det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar