De smagte vine var sponseret af producenten
Tidligere i
november var jeg inviteret til Wines of Portugal Roadshow i København, hvor syv
producenter præsenterede en række af deres vine (læs her). En af dem var J. Portugal
Ramos Family Estates, som er hjemhørende i Estremoz i Alentejo, men også
producerer vin fra andre regioner herunder Vinho Verde og Douro.
Dagen efter smagningen var jeg af den danske importør, Hans Just, inviteret
til en særlig smagning med netop J. Portugal Ramos og deres winemaker João
Maria Portugal Ramos, som er søn af grundlæggeren.
João Portugal Ramos den ældre blev uddannet som ønolog i Lissabon og
indledte sin lange karriere i de tidlige 1980´ere, hvor han arbejdede i
Alentejo. Siden spredte han sig til flere regioner og oprettede firmaet
Consulvinos. Konsulentvirksomheden omfattede vingårde og producenter i regioner
som Tejo, Setúbal-halvøen, Dão, Beiras og Lisboa.
I 1989 begyndte han for sig selv i Alentejo, da han købte 5 hektar
vinmarker ved Estremoz – et areal, som siden er blev udvidet betragteligt. I
1992 fulgte den første høst, som blev udsendt under brandnavnet Vila Santa.
Porteføljen blev med årene udvidet med mærker som Marquês de Borba og Quinta de
Foz de Arouce i Beja. I 2007 fulgte lanceringen af Duorum i Douro og nogle år
efter igen etablerede han sig også i Vinho Verde.
Der er nu
gang i et generationsskifte. Datteren Filipa tager sig af markedsføring og
sønnen João Maria overtager gradvist ansvaret for selve vinproduktionen. Det
var derfor også João Maria, der var til stede ved såvel Wines of Portugal
fremstødet som smagningen dagen efter. Her fortalte han om vinene og husets filosofi, og vi smagte en længere række vine fra forskellige regioner herunder såvel enkeltmarksvine og enkeltdruevine som topvine.
Følgende
vine blev smagt med regionen i parentes:
Alvarinho
2022 (Vinho Verde): Gulgrøn. Fin duft af citrus, æble, lidt eksotisk frugt som
ananas og banan samt florale noter. Medium fylde, lidt lav på syre, men dog balanceret,
dejlig hale med lidt syresvip (91).
Marques de
Borba Colheita Branco 2019 (Alentejo): Blend af Arinto, Antão Vaz og Viognier. Grøngul.
Aromatisk med duft af især citrus og moden pære, men også mineralitet. Moden
pære, grape og lidt grønne noter, tilpas syre, syresvip i halen (88).
Marques de
Borba Vinhas Velhas Branco 2018 (Alentejo): Blend af Arinto, Roupeiro, Antão
Vaz og Alvarinho. Grøngul. Aromatisk med duft af citrus og lidt eksotisk frugt
samt lidt noter fra fadet. God mundfylde med citrus og grape, fint med syre,
lang hale med høj syre. Et fint balanceret glas (92).
Petrichor
Single Vineyard 2022 (Alentejo): Orange vin, hvis navn faktisk henviser til
duften af regn, der falder på tør jord. Lys ravfarvet til orange. Abrikos, lidt
orange og mineralitet. God fylde og tekstur med lidt abrikosnoter. Fin
gastronomisk vin (92).
Duorum
Altitude 2020 (Douro): 40 % Touriga Franca, 40 % Touriga Nacional og 20 % Tinta
Roriz. Rubinrød. Frisk og aromatisk næse med frisk frugt, jordbær, blomster og
let krydret. Frisk og juicy i munden med røde bær og meget bløde tanniner.
Forholdsvis ukompliceret, men dejlig ligefrem vin (90).
Marques de
Borba Colheita Tinto 2023 (Alentejo): Blend af Aragonez, Trincadeira, Touriga
Nacional, Alicante Bouschet, Petit Verdot og Merlot. Mørk rubin. Mørke kirsebær
og florale noter, violer. Røde bær i munden, kirsebær, let krydret og lidt
mineralsk, fin balance med bløde tanniner og pænt med tanniner i halen (89).
Marques de
Borba Vinhas Velhas Tinto 2019 (Alentejo): Blend af Alicante Bouschet,
Aragonez, Castelão og Syrah. Mørk rubin. Mørkebær, eukalyptus og mint samt lidt
apotekerduft på den gode måde. Fyldig og intens i munden med mørke bær og fint
integrerede tanniner, krydret og velbalanceret med tørre tanniner i enden (92).
Vinha de São
Lázaro Single Vineyard 2021 (Alentejo): 100 % Touriga Nacional. Mørk rubin.
Moden frugt, lidt florale noter og et touch af vanilje fra fadet. Frisk og
krydret med mørke kirsebær, friske krydderurter og bløde tanniner (92).
Estremus
2019 (Alentejo): Trincadeira og Alicante Bouschet fra et blandet mark. Mørk
rubin. Dejlig aromatisk med solbær og andre mørke bær samt florale noter. Blød
i munden med mørke bær og lidt skovbund, elegant og velbalanceret med
fløjlsbløde tanniner (95).
Marquês de
Borba Reserva Tinto 2019 (Alentejo): Blend af Trincadeira, Aragonez, Alicante
Bouschet og Cabernet Sauvignon. Mørk rubin. Frisk og intens næse med mørke bær,
blomster og mynte. Fyldig i munden med solid struktur, mørke bær, mineralitet,
godt med fint integrerede tanniner i halen. Har brug for tid og med stort
potentiale (94).
Quinta de
Foz de Arouce Vinhas Velhas de Santa Maria 2019 (Beira Atlântico): 100 % Baga.
Mørk rubin. Lidt tilbageholdende i næsen med mørke kirsebær. Mørke bær i
munden, godt krydret, høj syre og kraftige tanniner. Fin vin med lidt kant, som
har brug for tid eller mad (92).
Duorum
O.Leucura 2015 (Douro): Blend af Vinhas Velhas med især Touriga Nacional og
Touriga Franca. Mørk rubin, intens og tæt. Moden frugt, men også florale noter.
Fyldig og intens Douro vin (93).
Marques de
Borba Late Harvest 2017 (Alentejo): Lys gylden til strågul. Honning og blomster
i næsen. God mundfylde, dejlig balance mellem syren, sødmen og frugten (92).
J. PortugalRamos importeres af Hans Just og fås i Meny mv. Sidste år prøvesmagte jeg i
øvrigt såvel bordvine som portvine fr J. Portugal Ramos, ligesom jeg også
besøgte dem i Alentejo.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar