Anmeldereksemplarer tilsendt af producenten
Som tidligere
nævnt her på bloggen blev Vintage 2023 et typisk Single Quinta år for
producenterne af portvin. Det gælder også for den store producent Symington
Family Estates, som deklarerede hele seks af slagen, hvoraf ikke alle dog er
frigivet endnu. Der var således SQV fra alle deres fire store gamle brands,
Graham´s, Warre´s, Cockburn´s og Dow´s – den sidste ovenikøbet med to af slagen
– samt fra deres prestige vingård Quinta do Vesuvio.
At året er
et typisk Single Quinta år er ikke ensbetydende med dårlig kvalitet. Den
engelske vinskribent Richard Mayson beskriver 2023 som et år, der var lovende
og næsten kom i mål som klassisk årgang. Men som lige manglede det sidste,
hvorfor han i stedet betegner året som ”ret godt”. Chefwinemaker Charles
Symington beskriver tilsvarende resultatet som ”nogle meget fine vine”.
I sin
høstrapport fortæller Charles Symington, at den rigelige nedbør i første del af
vinteren fyldte vandressourcerne op oven på tørkeåret 2022. Og selv om februar
til april også var meget tørre sikrede forårsnedbøren i maj og juni nok vand
til modningsprocessen. I modsætning til andre steder i Europa, var
sommertemperaturen i Portugal tæt på det normale, ja faktisk en smule under
gennemsnittet for Douros vedkommende. Det betød, at de tørre måneder i juli og
august ikke var et problem, da jordfugtigheden og de moderate temperaturer
sikrede et godt syreniveau, en afbalanceret modning og god fenolisk udvikling,
så bitre umodne tanniner blev undgået. I starten af september faldt der lidt
regn, hvilket var fint for høsten, som fandt sted i første halvdel af måneden.
Siden fulgt megen regn, men her var de fleste druer allerede plukket.
Jeg fik
tilsendt fadprøver på fire udgaver af Vintage 2023 fra Symingtons. Vinene blev
smagt over tre dage. På førstedagen semiblindt og nyåbnet, derefter åbent. Som
det fremgår giver jeg splitkarakterer ved vinene, da deres ungdommelighed kan
skabe lidt usikkerhed.
Dow´s Quinta do Bomfim Vintage 2023: Blend af 48 % Touriga
Nacional, 27 % Touriga Franca, 14 % Alicante Bouschet, 7 % Vinha Velhas og 4 %
Sousão. Mørk rubin,
lilla kant, uigennemsigtig. Ekspressiv med masser af ung frugt, solbær, mørke
blommer og kirsebær, blomster, mørk chokolade og lidt ungdommelig
kærnemælkspræg. I første omgang blød og indbydende i munden, derpå følger fin
balanceret syre og godt med fint integrerede tanniner, mørke bær, solbær, violer,
mørk chokolade, lidt krydderurt, tør stil, fin struktur og god balance, lang krydret
og pebret hale med tørre tanniner og lille syresvip. En flot vin med stort potentiale
(93/94).
Dow´s Quinta
Senhora da Ribeira Vintage 2023: Blend af 43 % Touriga Nacional, 38 % Touriga
Franca, 11 % Sousão og 8 % Alicante
Bouschet. Mørk rubin, lilla kant, meget tæt og uigennemsigtig, farver glasset. Lidt
lukket og krydret næse med solbær og andre mørke bær, lidt esteva og
kærnemælkspræg især på førstedagen. Umiddelbart blød, men snart mere skarp og
fyldig i munden med masser af ungdommelig frugt, mørke bær, solbær og kirsebær
samt en lille tendens til marmeladepræg, dog i fin balance og med godt med tanniner,
lang pebret hale med tørre tanniner (92/93).
Graham´s Quinta dos Malvedos Vintage 2023: Blend af 59
% Touriga Nacional, 19 % Touriga Franca, 16 % Alicante Bouschet og 6 % Sousão. Mørk rubin, lilla kant,
uigennemsigtig. Lukket næse især på førstedagen med solbær og andre mørke bær, violer,
mørk chokolade, lidt urter som mynte og eukalyptus. Blød i første omgang med solbær,
brombær og andre mørke bør samt florale noter, da Touriga Nacional tydeligt
træder frem, harmonisk og velbalanceret, krydret, godt med tanniner og tørre
tanniner og syrebid i enden. Har brug for tid, men fint potentiale på den
mellemlange og måske endog den lange bane (93/94).
Quinta do Vesuvio Vintage 2023: Blend af 53 % Touriga
Nacional, 24 % Touriga Franca, 14 % Alicante Bouschet, 6 % Sousão og 3 % Vinha Velhas.
Mørk rubin, lilla kant
uigennemsigtig. Lidt lukket næse med solbær, brombær, esteva, tørrede krydderurter
al a herbes de provence og lavendel samt lidt kaffe og lakridsnoter. Floral og
blød i munden men også fyldig med mørke bær og krydderurter, høj syre, fin
kompleksitet og godt med bløde tanniner, lang pebret og krydret hale med tørt tanninbid,
fint potentiale. Et dejligt glas (94).
Og til slut
lidt bemærkninger.
Alle vinene
er sådan set fint drikkelige nu, hvis man er til ung vintage med masser af
primær frugt, bid og godt med tanniner. Men ingen tvivl om, at de vil udvikle
sig til det bedre, hvis man lader dem ligge nogle år.
Som det
fremgår er jeg som vanligt lidt mere glad for Dow´s Bomfim end deres Senhora da
Ribeira. Kan se, at Richard Mayson har det omvendt, da han giver 19 point til
sidstnævnte og 18,5 til Bomfim.
Endelig kan
jeg nævne, at som det kan ses af druesammensætningerne, er Symington blandt de
producenter, der har skruet op for såvel Sousão som Alicante Bouschet, hvilket
giver både højere syre og mere intens farve. Alle vinene var da også meget
mørke og uigennemsigtige. Til gengæld er den gamle portvinsdrue Tinta Roriz
(alias Tempranillo) helt udfaset i deres Vintage ses bort fra, hvad der måtte
være i de gamle blandede vinmarker – de såkaldte Vinhas velhas.
Og for en
god ordens skyld her til sidst. De to sidste og endnu ikke smagte udgaver af
Vintage 2023 fra Symington Family Estates er Cockburn’s Quinta dos Canais og Warre’s Quinta da Cavadinha.
.jpg)






Ingen kommentarer:
Send en kommentar