onsdag den 11. oktober 2017

Paseo fra Lisboa

Som specialist i portugisisk vin og portvin prøver jeg at holde lidt øje med, hvad der er tilgængelig på det danske marked.
Udvalget af portugisisk vin i supermarkeder er ikke stort. Nogle steder begrænser det sig til en Vinho Verde af den lette, friske og perlende slags – andre steder dukker der en enkelt rødvin op fra Douro, Alentejo, Lisboa eller måske Dão. Heldigvis findes der også specialbutikker eller netbutikker med speciale i portugisisk vin. Her er udvalget selvsagt stort og omfatter også fremragende vine fra de forskellige regioner.
Mellem de to yderpunkter har vi så mindre importører og vinhandlere, hvoraf mange også byder på en eller flere portugisiske vine. Hos en af dem, Korsholm VIN, fandt jeg mærket Paseo fra regionen Lisboa – og da jeg altid er nysgerrig fik jeg rekvireret et par prøveflasker.
Vinregionen Lisboa hed tidligere Estremadura, men valgte for nogle år siden at markedsføre sig under hovedstadens navn. Regionen strækker sig fra Lissabon og nordpå op langs kysten og består af en række underområder, hvoraf nogle er ganske små som f.eks. Bucelas, Carcavelos og Colares – sidstnævnte kendt for den røde ramiscodrue, der vokser i sandklitter nedenfor Sintra. Andre underregioner er Encostas de Aire, Torres Vedras og ikke mindst Alenquer.
Bag Paseo står storproducenten Casa Santos Lima, som ud over Lisboa også fremstiller vin i regionerne Algarve, Alentejo, Vinho Verde og Douro. Ifølge deres egne oplysninger er de den største producent af vine fra såvel DOC Alenquer som Vinho Regional Lisboa. De er da også netop hjemhørende i underregionen Alenquer ca. 45 km. nord for Lissabon. Alenquer er som hele regionen under indflydelse fra Atlanterhavet, men ligger samtidig lidt beskyttet bag Serra da Montejunto, hvilket giver dage med sol og varme samt kølige nætter. Druer modner fint, men bevarer samtidig ofte et pænt syreniveau – et typisk karaktertræk for vine området.
Jeg smagte såvel en hvidvin som en rødvin:


Paseo Branco 2016
Blend af arinto, fernão pires, moscatel og chardonnay. Lys grøngul, klar. Intens duft af citrus, pære og ananas. Medium fyldig i munden med tydelig citrus og lidt eksotisk frugt samt godt med syre. Ligefrem og uden kompleksitet, men med god frugt og friskhed samt en næsten bitter eftersmag. Udmærket madvin til hverdagsbrug.


Paseo Tinto 2016
Blend af touriga nacional, tint miúda, camarate og castelão, delvist lagret på portugisisk og fransk eg. Mørk rubin. Krydret duft af modne mørke bær samt lidt røget bacon. Brombær og andre mørke bær i munden iblandet violer og lakrids samt lidt sødme og vanilje fra fadet. Ikke så kraftig, men med fin frugt og ok balanceret med syre. Mellemlang hale.

Udmærkede vine til prisen.

Vinene fås hos Korsholm VIN. Apropos Korsholm VIN går Jimmie Korsholm her den 2. november sammen med en anden sommelier, André Berkholdt, om at åbne en såkaldt pop-up vinbar i Brandts Passage i Odense. Læs mere her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar