fredag den 30. marts 2018

Sogrape Triatlon med Luís Sottomayor


Alle portvinssmagninger kan være glimrende. Men det giver altid lidt ekstra at smage vin i selskab med dem, der har lavet den.
Det gjaldt også nyligt, hvor chefwinemaker for Sogrape, Luís Sottomayor, gæstede The Vintage Port Club i Odense. En stor ære, da det faktisk var første gang overhovedet, at den respekterede ønolog og winemaker var i Danmark.


I 1989 startede Luís Sottomayor i teamet af winemakere hos Ferreira under ledelse af den legendariske Fernando Nicolau de Almeida – manden der opfandt Barca Velha. Ferreira var et par år inden blevet overtaget af Sogrape, hvis position på det portugisiske vinmarked især skyldes succesen Mateus Rosé. Da Sogrape i 1995 købte Offley og senere i 2002 Sandeman, kom Luís til at arbejde med alle tre traditionsrige portvinshuse. I 2003 blev han udnævnt til chefwinemaker og overtog derfor det overordnede ansvar for alle tre portvinshuse samt Casa Ferreirinha, der står for bordvinene fra Douro herunder førnævnte Barca Velha.
Luís Sottomayor er flere gange blevet udnævnt til årets winemaker i Portugal, f.eks. i 2010 hvor det var for portvinsområdet og senest i 2017, hvor han blev kåret som årets winemaker af tidsskriftet Revista de Vinhos.


Aftenens smagning var en klubspecialitet, som vi kalder for en triatlon-smagning. Det betyder, at vi f.eks. smager fire huse op mod hinanden i tre årgange eller omvendt, så vi på den måde både smager vertikalt og horisontalt. Eller med andre ord: Vi får mulighed for at sammenligne de enkelte huse i flere årgange og samtidig følge udviklingen i det enkelte hus.
I dette tilfælde var det selvsagt Sandeman, Ferreira og Offley, som blev smagt op mod hinanden. Blandt de årgange, hvor alle tre huse havde deklareret, valgte vi 1980, 1994 og 2000 hvortil kom deres 20 års Tawny. Og det var der en pointe i. For som Luís forklarede, er de særlige kendetegn i stilart for de tre huse vendt lidt på hovedet, når vi bevæger os fra vintage til tawny.
- Når det gælder vintage, er Offley mere enkel og ligefrem og let at forstå. Sandeman er mere kraftfuld med dybere farve og kraftigere tanniner. Og endelig befinder Ferreira sig et sted i midten med mere elegance og kompleksitet, fortalte Luís Sottomayor og fortsatte:
- Ved tawny skifter Sandeman og Offley plads. Her er Offley mere robust, mens Sandemans stil er mere feminin med lysere farve. Og igen befinder Ferreira sig et sted i midten.
De 12 vine blev serveret åbent, så vi kunne snakke om dem undervejs. Først fik vi de ni vintagevine, derefter de tre tawnies. Her er lidt noter fra smagningen:


Sandeman Vintage 2000: Mørk rubin, begyndende lys kant. Kraftig duft af cassis, frugt og krydderier. Fyldig i munden med masser af frugt og markante, men dog ikke rå tanniner. Begyndt at åbne op, men har stadig brug for nogle år (92).
Ferreira Vintage 2000: Mørk rubin. Duft af såvel røde som mørke bær, fin ekspressiv. Dejlig med frugt og elegance og fin balance, bløde integrererede tanniner og krydret hale. Ligeledes ved at åbne sig (92).
Offley Vintage 2000: Mørk rubin. Ikke så ekspressiv i næsen, men med fyldig frugt og mørke bær. Blød, pebret, lidt ligefrem. Savner lidt struktur (89).


Sandeman Vintage 1994: Mørk rubin med lidt brunt skær i kanten. Lidt kamfer og apotek i næsen, som desværre overdøver bær og frugt. Fin i munden med godt med frugt, ikke så kraftig og ikke helt harmonisk (88).
Ferreira Vintage 1994: Mørk rubin med let lys kant. Flot duft af røde bær. Fyldig og krydret, men også med store elegance og flot syre. Et dejligt glas (94).
Offley Vintage 1994: Mørk rubin med let lys kant. Ikke så ekspressiv, men dog fine røde bær. Blød og harmonisk, lidt vel sød og med pebret hale, men fin og meget tilgængelig (92).


Sandeman Vintage 1980: Rød, lys. Fin duft af røde bær og en lille smule apotek. Fin moden, let og elegant, men stadig med frugt og syre. Har nok ikke mange år foran sig (90).
Ferreira Vintage 1980: Meget lys, rød og med lys kant. Hindbær og jordbær i næsen samt lidt florale noter. Delikat, ikke kraftig men stadig med frugt og flot syre og derfor fint balanceret. En dejlig moden vin (93).
Offley Vintage 1980: Lys med rød kerne. Diskret duft af røde bær. Sød og krydret, fint med frugt, men skal nok drikkes inden for nogle år (91).


Sandeman 20 års Tawny: Lys, rød, næste pink. Røde bær og mandler, lidt parfumeret. Let i munden, cremet og elegant (90).
Ferreira 20 års Tawny: Flot tawny-brun. Fin og kraftig duft af nødder, figner og tørrede frugter. Dejlig i munden, kraftfuld men ikke tung. En af mine favoritter i kategorien (93).
Offley 20 års Tawny: Brunrød, duft af rosiner, nødder og vanilje. Ok struktur og godt med syre, men også uden de store finesser (89).Ingen kommentarer:

Send en kommentar