Der er gået næsten 10 år, siden Wines of Portugal sidst stod
bag et vinfremstød i Danmark. Den gang blev der flere år i træk afholdt
vinsmagning på D’Angleterre i København for såvel branchefolk som forbrugere,
og jeg havde den glæde at deltage et par gange.
Derefter trak Wines of Portugal – eller ViniPortugal, som
det portugisiske navn lyder – sig ud af det danske marked. Nu er de heldigvis
tilbage, og for en uges tid siden blev der afholdt såvel Master Class som åben
smagning i Skuespilhuset i København.
ViniPortugal blev grundlagt i 1997 med den formål at
promovere Portugals image som vinproducerende land, hvilket sker gennem
forskellige tiltag som smagninger og Master Classes i en lang række lande. Det
årlige budget er på 8 millioner euro, som dels hidrører fra private midler og
afgifter for vinproduktion og dels fra EU.
Danmark var altså med i starten, men blev så skrevet ud af
budgetterne til manges ærgrelse. Om de mellemliggende år forklarer direktøren
for Wines of Portugal Jorge Monteiro:
- For en 10 år siden valgte vi at koncentrere vores
indsats på færre lande og intensivere indsatsen der. Nu ændrer vi igen og har
derfor udvidet med to lande, Mexico og Danmark, hvor der er aftalt en fireårig
indsats i årene 2019 til 2022.
Mere konkret er målet med den nye indsats at forbedre
portugisisk vins image i Danmark og gerne forhøje gennemsnitsprisen for de
solgte vine på det danske marked. Danskerne skal lære landets vinregioner og de
nationale druesorter at kende. Og så skal vi i højere grad finde ud af, at
landet ikke kun er synonymt med billige vine, men også med vine af høj kvalitet
i et højere prisleje – dog stadig med god ”value for money”.
Det første initiativ af flere fandt altså sted forleden. Andre
smagninger og Master Classes vil følge de næste år – såvel i København som i
andre byer. Dagen efter smagningen i København var der f.eks. også en Master
Class i Århus.
I København var det Master of Wine, Dirceu Vianna Junior,
der stod for Master Classen, som bød på en fint udvalg af spændende vine fra flere
forskellige regioner. Dirceu Vianna Junior er født i Brasilien og bor i dag i
London. Han har grundet sit modersmål et særligt øje for portugisisk vin og
fortalte under smagningen om de forskellige regioner, terroirs og de mange
druesorter – og dermed om den store diversitet, der præger landets vine.
Lidt tør fakta:
- Portugal er verdens 11. største vinproducent og nr. 9, når det gælder eksport. I Danmark er de ligeledes placeret på en 9. plads med en andel på 3,3 % i 2018, når det gælder import. Men her er den populære portvin jo regnet med, så importen af bordvin er langt mindre.
- Overordnet set har Portugal Atlanterhavs klima, Middelhavs klima og kontinentalt klima i den indre del af landet. Dertil kommer en lang række af mikroklimaer og jordbundsforhold.
- Der er mere end 250 forskellige nationale – eller måske rettere sagt iberiske – druesorter, hvoraf kun en mindre del har større opmærksomhed internationalt. Det gælder selvfølgelig tinta roriz alias aragonez alias den spanske tempranillo, men også den grønne alvarinho og den røde touriga nacional vinder mere og mere frem i andre lande også.
- Fordelingen mellem blend og enkeltdruevine er ca. 85 % vs. 15 %.
Følgende vine blev smagt:
Boas Quinta: Vinhos Fonte de Ouro Nobre Branco 2015 (Dão):
Blend med 85 % encruzado samt arinto og cercial, sur lie og lagret 6 måneder på
fad med batonnage. Gulgrøn. Aromatisk burgundisk næse med citrus, moden pære,
nødder og honning. Fyldig med fin tekstur, smør og nødder, fint
lagringspotentiale (91).
Cortes de Cima: Amphora 2016 (Alentejo): Blend af 50 %
aragonez samt syrah, touriga nacional, alicante bouschet og trincadeira, 30 %
af druerne afstilket, fermenteret på store amforas og derefter presset og
lagret på mindre amforas i 14 måneder. Rubinrød. Frisk næse med røde kirsebær,
røde bær, let parfumeret. Dejlig frisk, med fin syre, ren frugt, kirsebær,
elegant og ok tanniner (89/90). Best Selection.
Antonio Macanita Winemaker: Fita Preta Vinhos Palpite 2017 (Alentejo): Blend af især
aragonez samt syrah, alicante bouschet og trincadeira. Mørk rubin. Hyldebær,
kirsebær, krydderurter og lidt vanilje. Elegant og delikat, ren og koncentreret
frugt, let krydret, bløde tanniner (90).
Wine & Soul: Pintas 2016 (Douro): Druer fra gammel
blandet mark. Rubin, medium intens. Intens og frisk næse med brombær, solbær,
krydderurter, esteva og lidt røget karakter. Godt med frugt og syre, mørke bær,
mineralsk og godt med tanniner. Stadig lidt rå, men vil vinde med tiden (93/94).
AtomWine.
Quinta do Crasto: Reserva Vinhas Velhas 2016 (Douro): Druer
fra gammel blandet mark. Mørk rubin med lidt lilla kant. Intens næse med
brombær, solbær, lidt krydderurter, violer og esteva. Meget intens i munden med
god kompleksitet og fylde, krydret, fyldig og frisk, nogen fadpræg samt
integrerede tanniner (93). Portugisisk Vinkælder.
Adega de Cantanhede: Foral de Cantanhede Grande Reserva Gold
Edition 2011 (Bairrada): 100 % baga. Rubin, lys kant, ikke så intens. Let parfumeret
næse med kirsebær, lidt røget karakter og lidt vanilje. Frisk i munden med
bløde tanniner og lidt fadnoter, har kant men er også balanceret. En dejlig vin
(94).
Ideal Drinks: Dom Bella Tinto 2010 (Dão): 100 % touriga
nacional, lagret 12 måneder på fad, 12 måneder i ståltank og 12 måneder på
flaske før frigivelse. Rubinrød, medium intens. Lidt markant næse med kirsebær
og røgede toner, violer og animalske noter. Floral og elegant, men også med
lidt tungere noter som læder og jord, godt med tanniner. Har stadig mange år
foran sig (92).
Casa Ermelinda Freitas Moscatel Roxo 2010 (Peninsula de
Setúbal): Flot ravgylden. Lækker næse med honning, abrikos og tørrede frugter,
meget ekspressiv. Blød i munden med nødder, honning og lidt appelsinskal, flot
kraftig syre, lang hale med lidt syrebid i enden (91). Adelino.dk
Derefter var der god tid til at besøge de ca. 25 borde, hvor
producenter fra Portugal og importører stod klar til skænke et udvalg af deres vine.
Jeg valgte at koncentrere mig om nogle producenter, jeg ikke kendte i forvejen,
og sprang derfor udmærkede navne som Quinta do Crasto, Quinta do Infantado,
Cortes de Cima, Quinta da Devesa, Quinta de Pinto, Quinta da Romaneira og
Quinta da Pacheca over, mens andre desværre ikke blev nået, da der også gik
megen tid med at snakke med bekendte. Endelig kan det nævnes, at jeg havde et
særligt øje for druesorten baga og Bairrada, da jeg til næste år skal skrive en
artikel om regionen til Din Vinguide.
Der blev ikke taget noter, men jeg kan da nævne, at jeg
bl.a. smagte:
Adega de Cantanhede: Da jeg var glad for deres bagavin i
Master Classen, var jeg forbi og smagte Marquês de Marialva Grande Reserva
(blend af baga og touriga nacional), baga reserva og Colheita Seleccionda
(blend af baga, aragonez og touriga nacional). Spændende hus, som viser, at
nogle af de gamle kooperativer også har formået at omstille sig til at
producere vine af høj kvalitet.
António Macanita Winemaker: António blev sidste år kåret som
årets winemaker af vinbladet Revista de Vinhos. Han startede med at lave vin i
Alentejo, men har siden udvidet med Douro og Azorerne. Det var de sidste, jeg
smagte, da det er en anderledes region, som virkelig er på vej frem. Jeg smagte
hans Branco Vulcanico, Arinto Dos Acores 2018 og Verdelho O Orignal 2018 – alle
spændende mineralsk vine, men et saltet præg. Dem vil jeg vende tilbage til.
Casa Ermelinda Freitas: Har vine fra såvel Vinho Verde som
Península de Setúbal. Fra sidstnævnte smagte jeg Dona Ermelinda 2017 (blend på
castelão, touriga nacional og cabernet sauvignon), Casa Ermelinda Alicante
Bouchet 2016, Vinha da Fonte Touriga Nacional 2017 og Quinta da Mimosa 2016.
IdealDrink: Producent, som er til stede i Vinho Verde, Dão
og Bairrada. Jeg smagte deres udmærkede enkeltdruevine fra Vinho Verde, Longos
Vales 2016 (alvarinho), Quinta da Pedra 2014 (alvarinho) og Royal Palmeira 2016
(loureiro) samt repertoiret fra Bairrada og Dão (Quinta de Bella). Spændende
producent.
Messias: Et brand, som på portvinsområdet godt kunne
trænge til lidt mere opmærksomhed herhjemme. Men de producerer også bordvin fra
flere regioner. Jeg smagte deres blend af touriga nacional og alfrocheiro fra Quinta
do Penedo 2016 i Dão og et blend fra Bairrada, Quinta do Valdoeira 2016.
Lavradores de Feitoria: Et gensyn med Rute Monteiro, som
tidligere har været på Quinta do Noval. Lavradores de Feitoria er en
forholdsvis ny Douro-producent, som koncentrerer sig om bordvin. Jeg smagte en
hvidvin på viosinho, Meruge Douro 2017, en ren tinta roriz fra gamle vinmarker
ligeledes fra Meruge og endelig Três Bagos Grande Escolha Douro Tinto 2014 – en
fyldig sag lagret 14 måneder på barriques.
Parras Wines: Et gensyn med Sonía Figueiras, som nu er hos
denne producent af vine fra Vinho Verde, Douro, Dão, Lisboa, Alentejo og Setúbal.
Jeg smagte en hvidvin fra Lisboa, Castelo do Suico Seleccao 2018 på et blend af
fernão pires, arinto og moscatel graúdo, en par rødvine fra Alentejo, Montaria
Reserva 2017 og Pera Doce Reserva 2017 samt endelig en hvidvin på encruzado fra
Dão, Evidência Reserva Encruzado 2017.
Convento do Paraíso: Kvaliteten I Algarve er på vej op. Det
var vinene fra Convento do Paraíso et fint eksempel på, selv om der stadig er
tale om forholdsvis lette og ukomplicerede vine. Jeg smagte Imprevisto Branco
2018, Euphoria Branco 2018 og Impresvisto Tinto 2017 samt en meget aromatisk
hvidvin fra Herdade da Malhadinha i Alentejo – et blend af arinto, viognier,
alvarinho og chardonnay.
Beklager de manglende noter, men de smagte vine viste i høj
grad den store diversitet, Portugal råder over som vinland. Der var flere
spændende huse, som jeg vil følge op på i den nærmeste fremtid, så forhåbentligt
vender jeg tilbage med mere udførlige beskrivelser og smagenoter på nogle af dem.
Og så er der jo ikke at forglemme de tre hedvinstyper: Moscatel,
hvor et enkelt fint eksemplar indgik i Master Class smagningen. Madeira – en
type, som jeg forhåbentligt snart får studeret grundigt. Og selvfølgelig portvin,
som jeg på hjemturen opdagede, at jeg slet ikke havde nået at smage denne gang.
Jeg ser frem til, at Wines of Portugal vender tilbage næste år
med nye arrangementer. Og så håber jeg, at endnu flere finder vej næste gang.
Det fortjener vinene. Det fortjener producenterne. Og det fortjener Portugal.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar