fredag den 25. september 2020

Dirks bedste terroir

 

Omtalte vine er sponseret af producenten

 


Nogle ynder at sige, at vinbranchen byder på sine egne rock stars. I så fald må Dirk Niepoort være Portugals mest oplagte bud på titlen. Hans vine og portvine er hypet, og der lyttes, når han med et glimt i øjet og en snert provokation fortæller om egne og andres holdninger til det at lave vin. Altid dedikeret i sin tilgang til vin, og altid genkendeligt iklædt sin signaturvest.


En sådan position kræver, at man har noget at have det i. Det har Dirk heldigvis, men ikke nok med det. Han har faktisk også bevæget sig ind i om ikke rocken så i al fald musikkens verden. 

Sidste år allierede Dirk sig med den brasilianske musiker Pierre Aderne, som har boet i Lissabon siden 2007. Pierre er primus motor i projektet Rua das Pretas – opkaldt efter den gade i Lissabon, hvor han en gang boede. Der har været afholdt koncerter og jamsessions i Lissabon, Porto og rundt om i verden og med deltagelse af musikere fra mange lande, ligesom der er udsendt en album kaldt The Wine Album. Rua das Pretas samarbejde med vinbranchen tæller ikke kun Dirk Niepoort, men også en anden glimrende producent, Luis Cerdeira fra Soalheiro i Vinho Verde.

En af Rua das Pretas sange hedder ”The Nat´Cool Song” (se videoen her) og er efter sigende skrevet på verandaen på Quinta de Nápoles i Douro under indtagelsen af en flaske Niepoort Garrafeira 1931. Omkvædet på sangen lyder: ”Natural, cool and funky, Nat´cool was the song we drunk”.

Hvad har dette så med Niepoort i Bairrada gøre? Jo, sammenhængen er vinen ”Drink Me Nat Cool”, som er en rødvin på 100 % Baga. En let, frisk, forførende og læskende vin i bedste Niepoort stil (se noter nedenfor).

“Drink Me Nat´ Cool” er del af et projekt med flere producenter om at lave naturlige, cool og funky vine, som er vellavede og sjove at drikke,” fortæller Dirk Niepoort, som også har lavet en hvid udgave fra Vinho Verde.

Dirk Niepoort har flere gange kaldt Bairrada for det bedste terroir i Portugal.

”Der er andre fantastiske terroirs i Portugal som Dão og naturligvis Douro, men efter min mening leverer Bairrada det bedste. Terroiret er godt til såvel espumante som rød- og hvidvin. Det er et køligt klima med masser af sol og indflydelse fra Atlanterhavet. Der er meget fugtigt, hvilket ikke er optimalt for vinproduktion, men det giver en masse karakter til vinene. Jordbunden med dens perfekte kalklag er fantastisk, og så er der ikke mindst sorter som Baga, Maria Gomes og Bical,” uddyber han og fortsætter:

”Min kærlighed til Bairrada startede sidst i 80´erne og i 90´erne, efter jeg havde besøgt mange vinområder rundt om i verden heriblandt Piemonte. Jeg fandt, at Barolo og Barbaresco havde mange ting til fælles med Bairrada og Baga, som er en fantastisk besværlig druesort, som skal plantes i det rette terroir. Som i Barolo kan der laves vine med megen alkohol, men også med stor personlighed og identitet.” 


Midt I 90´erne lavede Dirk Niepoort sine første Bairrada-vine i samarbejde med Casa de Saima og Mario Sergio fra Quinta das Bágeiras. I 2010 arbejdede han sammen med Filipa Pato og i 2012 overtog han så Quinta de Baixo, som derefter var afsæt fra hans egne vine fra Bairrada. Han hoppede da også med det samme med på vognen, da netop Mario Sergio og Filipa Pato i 2010 tog initiativ til Baga Friends for at promovere druesorten.

”Da jeg hørte om idéen, insisterede jeg på at være med. Da de spurgte hvorfor, svarede jeg, at der ikke findes en større elsker af Baga og Bairrada end mig,” fortæller Dirk Niepoort og slutter:

”Baga er stædig og svær, men perfekt i Bairradas terroir. Den kan lave de bedste vine, men også de værste.  Efter min mening vil Bairrada kunne producere nogle af de mest interessante vine i Europa.”

 Jeg har smagt følgende vine fra Niepoort:

Espumante Água Viva 2015: Blend af Maria Gomes, Bical og Cercial. Strågul, brusende ved opskænkning, men boblerne fortog sig hurtigt. Æbler, citrus, gule stenfrugter, hyldeblomst. Frisk og sprød, men også vinøs med god frugtfylde og toastnoter, tør, god syre, lang hale. Dejlig, delikat og god ledsager til mad (91).


Gonçalves Faria Branco 2013:
Opkaldt efter Bairrada-producenten António Maria Gonçalves Faria, blend af Bical og Maria Gomes, har undergået malolaktisk gæring, lagret 18 måneder, ufiltreret. Gulgrøn med grøn kant, klar. Meget aromatisk og let parfumeret næse med pære, citrus, blomster, overmodne æbler og lidt mandarin. På en gang let og fyldig med moden frugt, høj syre og rimelig kompleksitet, lav på alkohol (10,5 %), mineralsk hale. Måske lidt vel aromatisk og bombastisk. Brugbar til lidt tungere fisk og lyse oste (89/90).

VV Vinhas Velhas Branco 2016: Blend af Maria Gomes og Bical fra en mere end 100 år gammel vinmark, har undergået malolaktisk gæring. Grøngul med let grøn kant, klar. Elegant og flot næse med pære, lidt brød, florale noter og en smule banan og kiwi. Meget flot balanceret med fin sprødhed og syre, mineralsk og frisk, men også dyb og kompleks med grøn pære og lidt lime, dejlig eftersmag. En fornøjelse (93).
Drink Me Nat´ Cool Tinto 2019: 100 % Baga, fermenteret og lagret 6 måneder på ståltank. Lys rubinrød, medium til lav intens. Dejlig frisk duft af røde bær, jordbær og kirsebær samt florale noter. Let, frisk og forførende i munden med frisk frugt, kirsebær, godt med syre, tør, meget bløde tanniner samt let krydret bund. En let og ligefrem, men meget indsmigrende vin, som smager af mere (89).Lagar de Baixo 2017: 100 % Baga fra såvel gamle som unge vinstokke, 20 måneder på store fade. Dyb rød, medium intens, flot. Ekspressiv med frisk frugt, syrnede kirsebær, lidt røde bær og florale noter. Dejlig indbydende og saftig med frisk frugt, røde og sorte kirsebær, god mineralitet, på en gang ligefrem og saftig, men også med underliggende kompleksitet i form af lidt skovbund samt høj syre og tæmmede bløde tanniner, tør, lav på alkohol (12,6 %). Fin at drikke nu (90).Poeirinho 2016: 100 % Baga, lagret 20 måneder på fad. Rød, medium intens. Kompleks næse med modne kirsebær, lidt pebret og krydret. Fyldig i munden, men også med en vis friskhed og lethed, mørke kirsebær, mineralitet, høj syre, lav alkohol (11,5 %), dejlig lang hale og markante tanniner, som har brug for tid eller mad. På andendagen mere åben og tilgængelig, stort potentiale for lagring (93).

Poeirinho Garrafeira 2015: 100 % Baga fra gamle vinmarker, lagret i 48 måneder. Flot rød. Dejlig elegant og floral næse med røde bær, modne kirsebær samt en underliggende krydret kompleksitet. Fin syre og frugt, modne let syrnede kirsebær, elegant og meget harmonisk, flot balanceret med høj syre, fremstår med flere lag. Et indbydende og dejligt glas, som er en nydelse nu, men også kan gemmes. Kort fortalt: Lækker (94).1 kommentar:

  1. PORTUGAL rocks
    portugal is a wonderfull country
    bairrada a great terroir.

    SvarSlet