tirsdag den 29. september 2020

Messias i Bairrada

 

Omtalte vine er sponseret af producenten

 

En tendens i Portugisisk vin de senere år har været, at en del selskaber spreder deres aktiviteter til flere regioner. Det gælder f.eks. nogle af de store portvinsproducenter, som køber vingårde i Alentejo eller andre steder, ligesom det gælder selskaber, der er mindre kendte herhjemme.

Andre har gjort det i mange år som f.eks. Caves Messias, som blev grundlagt i 1926 af Messias Ferreira Baptista, der var født i Mealhada i Bairrada, hvor hovedkontoret stadig ligger. Men foruden Bairrada producerer Messias også vin i Vinho Verde, Dão og Douro samt portvin (læs om deres portvine her).
Det at være til stede i flere regioner, giver flere strenge at spille på, lyder det fra husets winemaker, João Soares:

”Et af de mest unikke fingeraftryk på portugisisk vin er den store diversitet i så lille et land. Selv om det er lidt af en kliché, kan jeg som eksempel pege på vinene fra Dão, som er meget anderledes og let genkendelige, når de sammenlignes med vine fra Douro, selv om de to regioner næsten grænser op til hinanden. Det handler om druesorter, terroir, jordbund og vinificering,” fortæller han.
João Soares (tv på billedet) er ansvarlig for vinene i Bairrada og indgår i winemakerteamet hos Messias sammen med Ana Urbano og agronom Manuel António.
Vingården i Bairrada heder Quinta do Valdoeiro, som også lægger navn til vinene. Der produceres såvel espumante som enkeltdruevine og blends på Baga og internationale sorter som Cabernet Sauvignon og Syrah. 

”Quintaen forener alle de karaktertræk, der findes i Bairrada. Den direkte indflydelse fra Atlanterhavet køler druerne i foråret og om sommeren, så de bevarer deres naturlige syreniveau og aromatiske profil. Samtidig har vi forskellige jordbunde på de små parceller, hvilket giver variation i druerne. Det handler derfor om at forstå de enkelte parcellers udtryk,” forklarer João Soares og fortsætter:

”Traditionelt blev der mest dyrket Baga og Castelão i Bairrada, men siden er andre sorter kommet til for at give større diversitet. Med Syrah kan man lave udmærkede vine næste overalt og næsten hvert år, mens Cabernet Sauvignon med påvirkningen fra Atlanterhavet kan minde om Bordeaux.”
En internationale sort som Chardonnay har også fundet vej til hvidvinene, som dog mest er baseret på de mere traditionelle Bairrada-sorter som Maria Gomes, Bical, Arinto og Cercial. Disse indgår også i regionens mousserende vin, men også her kan Baga anvendes enten til rosé, i blends eller som blanc de noir.

”I mere end 130 år har Bairrada været det portugisiske centrum for udviklingen af ”Méthode Traditionelle” og har derfor opbygget stor viden på området,” slutter João Soares.

 

 

Jeg har smagt følgende vine fra Messias:

 

Messias Milésime Grand Cuvee 2017: Blend af Baga, Bical og Chardonnay fra Quinta do Valdoeira. Gulgrøn, pænt med bobler. Diskret i næsen med æble, blomster, citrus og lidt toast. Ikke så kraftig, men elegant og frisk med citrus og fin syre, lidt toastede noter, fint balanceret og medium hale. Blød, behagelig og fin til mad (89).

Messias Rosé Bruto 2018: 100 % Baga. Laksefarvet, meget farverig. Frisk frugt, jordbær, hindbær og lidt vingummibamse i næsen. Dejlig sprød og frisk i munden med røde bær, god fylde og frisk frugt, fin balance og ok hale. Overrasker positivt i munden, både brugbar som aperitif og til mad (89).

Quinta do Valdoeiro 2019 branco: Blend af Arinto, Bical og Chardonnay. Grøngul, flot klar. Aromatisk delikat næse med godt med citrus, grøn pære, blomster, lidt mineraler og eksotisk frugt som kiwi og passionsfrugt, der lægger en tungere tone bag friskheden. Dejlig i munden, på en gang let, sprød og fyldig, mineralsk, pæn tekstur og ok kompleksitet, citrus og lidt eksotisk frugt samt lidt noter fra fadet. En god vin til prisen (90).

Quinta do Valdoeiro 2016 tinto: Blend af Syrah, Baga, Touriga Nacional og Cabernet Sauvignon, lagret 18 måneder på egetræsfade. Mørk rubin, medium intens. Mørke kirsebær, blåbær, violer, skovbund og en røget karakter. Mørke bær, fin frisk frugt, krydderurter, røget, tør, lidt bitter kant, godt med tanniner, lang tør hale. En vellavet, men ikke så kompleks vin, god til mad (88).

Quinta do Valdoeiro Cabernet Sauvignon 2015 tinto: Lagret 12 måneder på fransk eg. Mørk rubin, dyb, uigennemsigtig med lilla kant. Meget aromatisk, måske lidt parfumeret med solbær og brombær, men også lidt blomme. Solbær, blåbær, røde bær, let pebret, lidt marmeladepræg, lak, ikke uden elegance, men også kraftig og kompleks og med kraftige men bløde tanniner, tør, lang hale. På en gang typisk Cabernet, men samtidig et anderledes udtryk (89).

Quinta do Valdoeiro Reserva 2015 tinto: Blend af Baga, Touriga Nacional og Cabernet Sauvignon, lagret i 24 måneder på fad. Mørk rubin, rimelig tæt, lidt lille kant. Dejlig duft med mørke kirsebær, violer, blomme og lidt mørk chokolade. Masser af frugt, solbær, brombær, godt krydret, men også elegant, mineralsk og floral, tør og fint balanceret med silkebløde tanniner. En dejlig harmonisk og velsmagende vin med lagringspotentiale (92).


 Messias importeres af Nordjysk Vinimport

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar