lørdag den 19. juni 2021

Antonio Maçanita i Alentejo og Douro


De smagte vine er sponseret af producent og importør 


En tydelig tendens i portugisisk vin i disse år er at sprede sig over flere regioner. Det gælder såvel de store koncerner (læs f.eks. om Symington Family Estates ekspansion til Alentejo her) som nyere eller mindre og uafhængige producenter og winemakere.

Antonio Maçanita er et fint eksempel på det sidste, selv om han hverken kan kaldes for ny eller lille i dag. Hvis man interesserer sig for terroir og lokale druesorter, er det naturligt at prøve sig frem i flere regioner. Det har Antonio Maçanita gjort – og det med stor succes.

”Jeg tror den nye generation af winemakere bekymrer sig om tilhørsforholdet og de indfødte druesorter. Vi prøver at opnå en fuld forståelse af en regions potentiale, dens terroir og dens druesorter samt fokusere på sund frugt og en ren produktion med lav intervention,” forklarer Antonio Maçanita.



Jeg har tidligere her på bloggen omtalt hans vine fra Azores Wine Company – øgruppen med den vulkanske jordbund og sine egne druesorter. Denne gang gælder det to af de helt store regioner i portugisisk vin, Alentejo og Douro.

I 2004 startede Antonio Maçanita i Alentejo, hvor han sammen med engelske David Booth etablerede brandet Fita Preta. Og i 2011 gik han sammen med søsteren Joana om Maçanita Vinhos i Douro. Desuden har han også lavet vin i f.eks. Algarve, Lisboa og Beiras, og senest har han fået kig på Madeira.



”Det giver en bredere forståelse af vindyrkning, winemaking og filosofien bag vin at kunne samle erfaringer lokalt i flere regioner og forstå, hvordan man løste problemer i fortiden. Ingen regioner er perfekte. Alle regioner mangler et eller andet. Det kan være mangel på vand i Alentejo, mangel på sol, temperatur eller jordbund. At forstå det og forstå alle “hvorfor´erne” gør det muligt for mig at lave bedre vin,” forklarer han.

Selv arbejder han med både gamle vinmarker med field blends og enkeltdruer, og det såvel de mere kendte nationale druesorter som Arinto, Roupeiro, Baga og Touriga Nacional, men også mere sjældne som Rabo de Ovelha, Terrantez do Pico, Negro Mole, Códega do Larinho og Moreto.

”At genskabe tidligere eksisterende ”smage”, historien og vores bedsteforældres opskrifter er en drivkraft,” begrunder António Maçanita.



Sorten Baga er signaturdrue i Bairrada, men ikke så anvendt i Alentejo. Men António Maçanita synes det giver god mening at plante den i den varmere region.

”Baga er kendt for at være en rustik druesort høj på tanniner og syre, så jeg tænkte den kunne tilføje noget balance i Alentejo, som normalt er kendt for bløde vine med høj alkohol. Smagen af Baga i Alentejo er ”Baga i solen”. I Alentejo kan den modne mere end i Bairrada, men med samme profil og stadig med stor friskhed, blot blødere. Jeg elsker det,” forklarer han.



Foruden at benytte de gamle druesorter, arbejder Maçanita også med ”slow winemaking” i kælderen:

”Vi håndhøster om natten og ikke med maskine. Vi afstilker ikke, men benytter hele klaser til vores hvidvin, hvilket giver en mere ren og naturlig druemost. Ved rødvinen benytter vi spontan-gæring, længere ekstraktion og gravity flow. Men det er også en filosofi. Jeg holder af det, jeg gør, og vil gerne gør det godt og tage mig den nødvendige tid hertil. Jeg stræber ikke efter effektivitet, men detaljer.”

En anden gammel metode, som Antonio Maçanita har taget op, er Vinha de Talha, hvor der benyttes amfora-krukker – en teknik, som især har genvundet popularitet i Alentejo, men også har bredt sig til andre regioner.

”Vi lavede vores første Branco de Talha i 2010 – før andre begyndte med hvidvine. Jeg blev inspireret efter et besøg hos Quintatessa i Napa Valley, hvor jeg så deres betonæg og smagte vinen. Det fik mig til at teste vores tradition for talhas, som tilførte smag og tekstur.”

Filosofien, det nysgerrige, eksperimenterende og omhyggelige arbejde har båret frugt. I 2018 blev António Maçanita kåret som Årets Winemaker af vinbladet Revista dos Vinhos, hvilket i år blev fulgt op at prisen som årets producent i Portugal. I det hele taget har han de seneste år høstet stor anerkendelse såvel i Portugal som globalt. Og det med rette. Alt, hvad jeg hidtil har smagt fra Maçanita, har været spændende – og meget af det har været virkelig godt.

Jeg har smagt en længere række af vine fra Fita Preta og Maçanita Vinhos. Alle vine blev smagt over to dage i såvel afkølet som tempereret stand.

 

Fita Preta i Alentejo

Fita Preta Branco 2019, Alentejano: Blend fra to gamle vinmarker med især Roupeiro, men også Rabo de Ovelha, Arinto, Tamarez, Alicante Branco. Gulgrøn til strågul, flot skær. Fin duft med citrusfrugt, moden pære, blomster og lidt eksotisk bund med passionsfrugt. Knastør med høj syre og stor friskhed og mineralitet, balanceret, slutter med en lang hale med god syre og citruspræg. Læskende og med ok kompleksitet (89).

Palpite Branco 2018, Alentejano: Blend af 70 % Arinto, 13 % Tamarez, 7 % Alicante Branco, 5% Antão Vaz og 5% Verdelho, lagret 12 måneder på fad med bærmen. Gulgrøn. Dejlig ekspressiv med grape og lime, moden pære, lidt eksotisk bund samt lidt toastede noter. Citrus og lime, lidt stenfrugter, krydret, høj syre balanceret med masser af frugtfylde, lækker cremet og taktil tekstur, dejlig harmonisk og fyldig, lang frisk og syrlig hale. En stor, lækker vin (93).



Branco de Talha 2019, Alentejano: Blend af 70 % Roupeiro og 30 % Antão Vaz, fermenteret på Amfora og derefter lagret på ståltank. Grøngul. I første omgang lidt diskret i næsen med frisk pære, citrus, græs og andre vegetale noter, på andendagen mere markant og med en lidt røget karakter. Høj syre, fin frugt, grønne noter, tydelig mineralsk, ja nærmest lidt præg af jordbund og sten. Tydelig, men dog behersket talha-karakter (90).

Branco de Indigenas 2018, Alentejano: Blend af 80 % Arinto og 20 % Verdelho, spontangæret. Strågul. Ekspressiv, flot indsmigrende duft af moden pære, lidt eksotiske noter og honning, gærrester, elegant og kraftfuld. Fremragende i munden med flot tekstur, dyb, mineralsk, fin syrebalance, lang hale. En fantastisk harmonisk og dejlig kompleks vin (95).

Fita Preta rosé, Alentejano: Blend af Castelão, Trincadeira og Aragonez fra flere årgange, flasket i 2018. Flot mørk laksefarvet. Diskret med røde bær, men også mere moden frugt, blomster og lidt røget karakter. Lidt lav på syre, men ikke i ubalance, fyldig i munden med fin tekstur, vinøs og med meget lang hale. En mere kompleks rose, fjernt fra terrasse-fordommen, læskende og god madvin fx til asiatiske retter (90).



Palpite Tinto Reserva 2018, Alentejano: Blend af 31 % Alicante Bouschet, 22 % Aragonez, 19 % Touriga Nacional, 15 % Alfrocheiro og 13 % Trincadeira, lagret 18 måneder fransk eg. Mørk rubin, lilla kant. Markant og flot duft af solbær og brombær, krydret, men også florale noter og hvidløg. Brombær, masser af frugt, engelsk lakrids, mentol, mineralitet, krydret med markante, men bløde tanniner. En god madvin med mange lag, som kan drikkes nu, men også med stort gemmepotentiale (92).

Baga ao Sol 2018, Alentejana: 100 % Baga fra skifferjord, ingen fad. Rubin, medium intens, lilla kant. Frisk næse med kirsebær og godt med frugt, let krydret. Dejlig rig på frugt, meget høj syre, mineralsk, engelsk lakrids på bagkanten, markante, men ikke rå tanniner, lange hale med tørre tanniner. Overraskende tilgængelig af så ung en baga-vin, og ja andre regioner kan også lave vin på Baga (92).



Touriga Vai Nua 2019, Alentejano: 100 % Touriga Nacional. Rubin, lilla skær og kant. Ungdommelig næse med masser friske bær, kirsebær og florale noter samt lidt røgede undertoner. Læskende frisk og på førstedagen rå druesaft, som kom det fra karret, mineralsk, floral med integrerede tanniner, elegant med høj syre. Faktisk udmærket i sin anderledeshed, bør få lidt luft (89).

Moreto 2018, Alentejano: 100 % Moreto, vinificeret med 30 % stilke, spontangæret. Mørk rubin, dyb og intens. Lidt rustik næse med mørke bær, friske krydderurter, pinje og lavendel. Krydderurter, lavendel, mørke bær, kompleks, tørre tanniner i enden. Spændende vin på sjælden druesort (93).

 

Maçanita Vinhos, Douro

Maçanita Branco 2019, Douro DOC: Blend af 70 % Viosinho, 20 % Códega do Larinho og 10 % Gouveio, 80 % fra vinmark i Baixo Corgo i 700 meters højde, 20 % fra vinmark i Douro Superior i 580 meters højde, koldfermenteret med hele klaser. Gulgrøn til lys gul. Duft af grønne æbler, blomster og lidt ananas. Læskende frisk og sprød, men også med ok fylde i midten, æbler, lidt citrus, høj syre, god frisk hale med en snert citrus (90).



Maçanita Touriga Nacional em Rosé 2019, Douro DOC: 100 % Touriga Nacional fra Cima Corgo, Saignée-metoden. Lys laksefarvet. Floral, diskret med modne jordbær og andre røde bær samt lidt dybere toner. Let og frisk i munden, men også med fin frugtfylde, kirsebær, blomster og let parfumeret præg (89).

Maçanita Tinto 2018, Douro DOC: Blend af 55 % Touriga Nacional, 25 % Vinhas Velhas og 20 % Sousão. Rubinrød, let lilla kant. Fæl duft af prop, som dog aftog på andendagen, hvor jeg fandt brombær, solbær og andre mørke bær. Mørke bær, pænt med frugt og tanniner, dog stadig med generende prop og derfor ikke bedømt.



Maçanita Reserva 2018, Douro DOC: Blend af 75 % Touriga Nacional og 25 % Sousão, spontangæret, laget 24 måneder på fad. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig, lys lilla kant. Brombær og andre mørke bær i næsen, mynte og krydderurter, florale noter og en smule kakao. Kraftig i munden med brombær, moden frugt, krydret, god kompleksitet, fin syre og balance, godt med tanniner, tørre tanniner i halen. En fin og kraftig madvin, som fint kan drikkes nu, men også lagres (93).

Maçanita Touriga Nacional Cima Corgo 2017, Douro DOC: Lagret 18 måneder på fad. Mørk rubin til violet, lilla kant. Kompleks næse med brombær, fuldmodne kirsebær, mørke skovbær, violer, blomster og lidt balsamicobund. Fyldig, nuanceret og kompleks i munden, men også med en elegance, jeg eller kun ser med TN vine fra Dão, og fint balanceret med syre, pænt med fint integrerede tanniner, lang dejlig hale. Flot og godt (95).

Maçanita Touriga Nacional Letra A 2017, Douro DOC: Spontangæret og 18 måneder på fad. Mørk rubin, lys lilla kant. Fin frisk duft med mørke kirsebær, brombær, lidt røde bær, blomster, violer og friske krydderurter. Frisk og saftig, florale noter, høj syre, der balanceres af den friske frugt, og krydret bund med bl.a. mentol samt en del bløde tanniner, lang dejlig og elegant hale. Lækker og indbydende (94).



 

Læs mere om Antonio Maçanita herVinene fra Fita Preta og Maçanita Vinhos fås hos Butik Sortebro og Selmer Vin


Ingen kommentarer:

Send en kommentar