mandag den 7. juni 2021

Symington 2019 Quinta Vintage Port

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

2019 blev til et Single Quinta Vintage år for den store portvinsproducent Symington Family Estates – akkurat som året før. Dog skal det med det samme siges, at den ene af quintaerne har en særlig status, idet Quinta do Vesuvío er sit eget brand og deklareres i alle år, hvor kvaliteten er god nok til det, hvilket vil sige de fleste. De andre quintaer leverer derimod druer til klassiske Vintage-vine, når kvaliteten er til det, og deklareres derfor generelt kun, når Symingtons ikke deklarerer klassisk Vintage for de respektive brands.Betegnelsen ”klassisk” kan i øvrigt i dag være lidt kontroversiel. Traditionelt talte man om klassiske årgange, hvor der var bred deklarering, hvilket normalt skete tre gange i årtiet – og så de øvrige ”mindre” årgange, hvor der evt. blev udsendt Single Quinta Vintage. I dag er denne skelnen brudt noget op. Nogle af de helt store producenter deklarerede nyligt back-to-back med årgangene 2016 og 2017, mens andre valgte anderledes. Samtidig er rækken af mindre og uafhængige producenter steget meget, så der hvert eneste år er et stort udvalg af Vintage portvin på markedet. På den ene side giver det stadig mening at tale om, at f.eks. Cockburns Vintage er klassisk, mens Quinta dos Canais er husets Single Quinta Vintage. Og ja, man kan stadig tale om klassiske årgange, hvor der er bred deklarering. Men på den anden side skal man ikke tro, at der kun udsendes god Vintage portvin i klassiske årgange, da såvel de mindre producenter som en række Single Quinta Vintages også leverer udmærket kvalitet. Dertil kommer, at større prestigefyldte quintaer som Quinta do Noval og Quinta do Vesuvio bryder med den skarpe skelnen mellem ”klassisk” og Single Quinta Vintage. Og endelig udsendes der et stigende antal meget eksklusive og fremragende Vintage fra enkeltmarker – fra Symingtons kan nævnes Graham´s The Stone Terraces, som er en særlig mark på Quinta dos Malvedos, og Quinta do Vesuvío Capela. Anmeldelser af disse bryder med reglen om, at klassisk Vintage er det bedste af det bedste.
Nok om det. Der er også på anden vis nye tider på vej hos Symington Family Estates, idet et generationsskifte er begyndt. I maj måned gik Dominic Symington, som ofte har besøgt Danmark, på pension. Og ved onlinepræsentationen af den nye Vintage 2019 nyligt var det familiens 5. generation i form af Harry, Vicky, Rob, Charlotte og Anthony, som var værter, og de havde fordelt sig rundt om på tre forskellige quintaer. Harry sad på verandaen på Quinta do Vesuvío med udsigt over Douro og mod Quinta Senhora da Ribeira, som lå badet i sol. Vicky og Rob sad i lidt køligere omgivelser på Quinta dos Malvedos, mens Charlotte og Anthony havde overtøjet på og så lidt forblæste ud på Quinta do Bomfim. Jo, der er vitterligt klimaforskelle i Douro.
Der deltog 35 skribenter og entusiaster fra rundt om i verden i præsentationen, hvor værterne først forklarede lidt generelt om årgang 2019 og derefter præsenterede de seks vine med mulighed for at stille spørgsmål undervejs.

Harry Symington fortalte indledningsvist, at 2019 var et år, der fint illustrerer de forskellige druesorter kvalitet og ageren i et blend. Han kaldte det at arbejde med en ”paint box”, når winemaker Charles Symington, som stadig er hovedansvarlig for husets vine, blender fra de forskellige marker med forskellige druesorter. Touriga Nacional og Touriga Franca er fortsat meget vigtige, mens sorter som Alicante Bouschet og Sousão vinder frem og giver farve og friskhed i kraft af højere syreniveau.
Året var præget af en tør og mild vinter og ditto forår, mens sommeren bød på meget lidt regn, men heldigvis også lavere temperaturer end de senere år, hvor der har været hedebølge. Der faldt dog lidt forfriskende regn omkring høsttidspunktet. Generelt er vinene præget af stor friskhed og god balance mellem sødme og syre. Til gengæld er de ikke helt så koncentrerede som de seneste årgange, lød det.

Jeg smagte de seks vine – alle i form af fadprøver – ved onlinesmagningen og gensmagte dem de følgende par dage med stor fornøjelse. Nedenfor følger min bedømmelse med forbehold for, at alle vine var fadprøver.

 

Warre´s Quinta da Cavadinha 2019: Blend af 60 % Vinhas Velhas, 28 % Touriga Nacional og 12 % Touriga Franca. Mørk rubin, tæt. Medium intens, frisk og floral, solbær, rødgrød og lidt kaffenoter. Frisk med høj syre, floral, elegant, mineralsk, pænt med bløde tanniner, lang pebret hale, pænt tilgængelig nu og med medium potentiale (90/91).Dow´s Quinta do Bomfim 2019: Blend af 38 % Touriga Nacional, 26 % Touriga Franca, 15 % Vinhas Velhas, 15 % Sousão og 6 % Tinta Barroca. Mørk rubin, uigennemsigtig, lilla skær. Mørke bær, solbær, krydret, pebret samt lidt friske grønne noter. Krydret i munden, frisk attitude, men også rimelig kompleks, fint med frugt og mørke bær, brombær, solbær, god stram struktur, meget tør og med bid og masser af tørre tanniner i enden. Udmærket og med fint potentiale (92).

Dow´s Quinta Senhora da Ribeira 2019: Blend af 53 % Touriga Franca, 26 % Touriga Nacional og 21 % Sousão. Mørk rubin, meget tæt. Mørke bær, cassis, moden frugt samt violer, lidt kakao og en smule marmeladepræg. Mørke bær, tæt, moden frugt, lakrids, mere elegant end vanligt, men stadig med typisk Superior-præg, fint balanceret og godt med tanniner. Fin vin med pænt potentiale (91).Cockburns Quinta dos Canais 2019: 72 % Touriga Nacional, 15 % Touriga Franca og 13 % Sousão. Mørk rubin, tæt, lilla kant. Solbær, cassis, mørke kirsebær, violer og lidt toffee. Koncentreret i munden med masser af mørke bær, modne kirsebær, brombær. tæt og krydret, godt med tanniner, fin syre, tør og meget pebret lang hale (89/90).Grahams Quinta dos Malvedos 2019: 52 % Touriga Franca, 28 % Touriga Nacional, 15 % Vinhas Velhas fra Stone Terraces marken og 15 % Sousão. Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig og med lilla kant. Forførende næse med hyldebær, brombær, mynte, kaffe, mørk chokolade samt friske florale noter. Fløjlsblød og frisk med mørke bær, solbær, godt med tanniner, fin syre og flot balance, dejlig intensitet og kompleksitet, lang krydret hale. Lækker nu, men også med fint potentiale (93).Quinta do Vesuvio 2019: 35 % Touriga Nacional, 33 % Touriga Franca, 18 % Alicante Bouschet, 8 % Vinhas Velhas og 6 % Tinta Amarela. Mørk rubin, dyb og tæt. Intens og dyb næse med brombær, cassis, solbær og lavendel. Dyb med koncentreret og moden frugt, friskheden kommer i anden omgang, derefter dejlig kompleksitet og krydderier samt kraftige, men fint integrerede tanniner, lang hale. Lidt lukket nu, men med flot potentiale (93).

 


Ikke overraskende er der tydelige forskelle på de seks vine – alt efter beliggenheden i Douro. Quinta da Cavadinha ligger i Pinhão-dalen med lidt mere højdemeter end de andre quintaer samt især østvendte marker, hvilket giver en friskere og køligere stil end f.eks. de mere solmodne vine fra Quinta dos Canais og Quinta Senhora da Ribeira.

Endelig kan det tilføjes, at smagningen atter gav mulighed for at smage Bomfim og Senhora da Ribeira op mod hinanden som illustration af, hvad de hver især bringer med i Dow´s klassiske Vintage blend.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar