De smagte vine er sponseret af producenten
2019 blev
til et Single Quinta Vintage år for den store portvinsproducent Symington
Family Estates – akkurat som året før. Dog skal det med det samme siges, at den
ene af quintaerne har en særlig status, idet Quinta do Vesuvío er sit eget
brand og deklareres i alle år, hvor kvaliteten er god nok til det, hvilket vil
sige de fleste. De andre quintaer leverer derimod druer til klassiske
Vintage-vine, når kvaliteten er til det, og deklareres derfor generelt kun, når
Symingtons ikke deklarerer klassisk Vintage for de respektive brands.
Betegnelsen
”klassisk” kan i øvrigt i dag være lidt kontroversiel. Traditionelt talte man
om klassiske årgange, hvor der var bred deklarering, hvilket normalt skete tre
gange i årtiet – og så de øvrige ”mindre” årgange, hvor der evt. blev udsendt
Single Quinta Vintage. I dag er denne skelnen brudt noget op. Nogle af de helt
store producenter deklarerede nyligt back-to-back med årgangene 2016 og 2017,
mens andre valgte anderledes. Samtidig er rækken af mindre og uafhængige
producenter steget meget, så der hvert eneste år er et stort udvalg af Vintage
portvin på markedet. På den ene side giver det stadig mening at tale om, at
f.eks. Cockburns Vintage er klassisk, mens Quinta dos Canais er husets Single
Quinta Vintage. Og ja, man kan stadig tale om klassiske årgange, hvor der er
bred deklarering. Men på den anden side skal man ikke tro, at der kun udsendes god
Vintage portvin i klassiske årgange, da såvel de mindre producenter som en
række Single Quinta Vintages også leverer udmærket kvalitet. Dertil kommer, at
større prestigefyldte quintaer som Quinta do Noval og Quinta do Vesuvio bryder
med den skarpe skelnen mellem ”klassisk” og Single Quinta Vintage. Og endelig
udsendes der et stigende antal meget eksklusive og fremragende Vintage fra
enkeltmarker – fra Symingtons kan nævnes Graham´s The Stone Terraces, som er en
særlig mark på Quinta dos Malvedos, og Quinta do Vesuvío Capela. Anmeldelser af
disse bryder med reglen om, at klassisk Vintage er det bedste af det bedste.
Nok om det. Der
er også på anden vis nye tider på vej hos Symington Family Estates, idet et
generationsskifte er begyndt. I maj måned gik Dominic Symington, som ofte har
besøgt Danmark, på pension. Og ved onlinepræsentationen af den nye Vintage 2019
nyligt var det familiens 5. generation i form af Harry, Vicky, Rob, Charlotte
og Anthony, som var værter, og de havde fordelt sig rundt om på tre forskellige
quintaer. Harry sad på verandaen på Quinta do Vesuvío med udsigt over Douro og
mod Quinta Senhora da Ribeira, som lå badet i sol. Vicky og Rob sad i lidt
køligere omgivelser på Quinta dos Malvedos, mens Charlotte og Anthony havde
overtøjet på og så lidt forblæste ud på Quinta do Bomfim. Jo, der er vitterligt
klimaforskelle i Douro.
Der deltog
35 skribenter og entusiaster fra rundt om i verden i præsentationen, hvor
værterne først forklarede lidt generelt om årgang 2019 og derefter præsenterede
de seks vine med mulighed for at stille spørgsmål undervejs.
Harry
Symington fortalte indledningsvist, at 2019 var et år, der fint illustrerer de
forskellige druesorter kvalitet og ageren i et blend. Han kaldte det at arbejde
med en ”paint box”, når winemaker Charles Symington, som stadig er
hovedansvarlig for husets vine, blender fra de forskellige marker med
forskellige druesorter. Touriga Nacional og Touriga Franca er fortsat meget
vigtige, mens sorter som Alicante Bouschet og Sousão vinder frem og giver farve
og friskhed i kraft af højere syreniveau.
Året var præget
af en tør og mild vinter og ditto forår, mens sommeren bød på meget lidt regn,
men heldigvis også lavere temperaturer end de senere år, hvor der har været
hedebølge. Der faldt dog lidt forfriskende regn omkring høsttidspunktet. Generelt
er vinene præget af stor friskhed og god balance mellem sødme og syre. Til
gengæld er de ikke helt så koncentrerede som de seneste årgange, lød det.
Jeg smagte
de seks vine – alle i form af fadprøver – ved onlinesmagningen og gensmagte dem
de følgende par dage med stor fornøjelse. Nedenfor følger min bedømmelse med
forbehold for, at alle vine var fadprøver.
Warre´s Quinta da Cavadinha 2019: Blend af 60 % Vinhas Velhas, 28 %
Touriga Nacional og 12 % Touriga Franca. Mørk rubin, tæt. Medium intens, frisk
og floral, solbær, rødgrød og lidt kaffenoter. Frisk med høj syre, floral,
elegant, mineralsk, pænt med bløde tanniner, lang pebret hale, pænt tilgængelig
nu og med medium potentiale (90/91).
Dow´s Quinta do Bomfim 2019: Blend af 38 % Touriga
Nacional, 26 % Touriga Franca, 15 % Vinhas Velhas, 15 % Sousão og 6 % Tinta
Barroca. Mørk rubin,
uigennemsigtig, lilla skær. Mørke bær, solbær, krydret, pebret samt lidt friske
grønne noter. Krydret i munden, frisk attitude, men også rimelig kompleks, fint
med frugt og mørke bær, brombær, solbær, god stram struktur, meget tør og med
bid og masser af tørre tanniner i enden. Udmærket og med fint potentiale (92).
Dow´s Quinta Senhora da Ribeira 2019: Blend af 53 %
Touriga Franca, 26 % Touriga Nacional og 21 % Sousão. Mørk rubin, meget tæt. Mørke bær,
cassis, moden frugt samt violer, lidt kakao og en smule marmeladepræg. Mørke
bær, tæt, moden frugt, lakrids, mere elegant end vanligt, men stadig med typisk
Superior-præg, fint balanceret og godt med tanniner. Fin vin med
pænt potentiale (91).
Cockburns Quinta dos Canais 2019: 72 % Touriga Nacional,
15 % Touriga Franca og 13 % Sousão. Mørk rubin, tæt, lilla kant. Solbær, cassis, mørke kirsebær,
violer og lidt toffee. Koncentreret i munden med masser af mørke bær, modne
kirsebær, brombær. tæt og krydret, godt med tanniner, fin syre, tør og meget pebret
lang hale (89/90).
Grahams Quinta dos Malvedos 2019: 52 % Touriga Franca,
28 % Touriga Nacional, 15 % Vinhas Velhas fra Stone Terraces marken og 15 %
Sousão. Mørk rubin, tæt
og uigennemsigtig og med lilla kant. Forførende næse med hyldebær, brombær,
mynte, kaffe, mørk chokolade samt friske florale noter. Fløjlsblød og frisk med
mørke bær, solbær, godt med tanniner, fin syre og flot balance, dejlig intensitet
og kompleksitet, lang krydret hale. Lækker nu, men også med fint potentiale
(93).
Quinta do Vesuvio 2019: 35 % Touriga Nacional, 33 %
Touriga Franca, 18 % Alicante Bouschet, 8 % Vinhas Velhas og 6 % Tinta Amarela.
Mørk rubin, dyb og tæt. Intens
og dyb næse med brombær, cassis, solbær og lavendel. Dyb med koncentreret og
moden frugt, friskheden kommer i anden omgang, derefter dejlig kompleksitet og
krydderier samt kraftige, men fint integrerede tanniner, lang hale. Lidt lukket
nu, men med flot potentiale (93).
Ikke
overraskende er der tydelige forskelle på de seks vine – alt efter
beliggenheden i Douro. Quinta da Cavadinha ligger i Pinhão-dalen med lidt mere
højdemeter end de andre quintaer samt især østvendte marker, hvilket giver en
friskere og køligere stil end f.eks. de mere solmodne vine fra Quinta dos
Canais og Quinta Senhora da Ribeira.
Endelig kan
det tilføjes, at smagningen atter gav mulighed for at smage Bomfim og Senhora
da Ribeira op mod hinanden som illustration af, hvad de hver især bringer med i
Dow´s klassiske Vintage blend.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar