torsdag den 17. juni 2021

Vintage 2019 fra Sogevinus

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 Det er ikke ualmindeligt, at en portvinsproducent vælger både-og. Altså både at deklarere klassisk Vintage Port for et par af sine brands og Single Quinta Vintage for andre – alt efter de lokale vejrforhold og høsten rundt om på de vingårde, som er tilknyttet de forskellige mærker.

Det skete også for Sogevinus med Vintage 2019, hvor det blev til to klassisk Vintage og to Single Quinta Vintage. Ja, faktisk var der tale om en ren reprise, da de tilsvarende fire vine blev deklareret sidste år (læs min bedømmelsen her).
De senere år fornemmes det, at koncernens winemaker på portvinssiden Carlos Alves har haft større fokus på Vintage, selv om flere af deres brands af gode grunde mest er kendt for Tawny og Colheitas. Det gælder f.eks. Kopke, hvis Vintage 2017 faktisk var glimrende efter min mening. Et brand som Cálem har vi mødt i form af ældre årgange til gode priser, men også her synes der at være potentiale for en større anerkendelse på Vintage-siden, ligesom Barros generelt kunne fortjene større opmærksomhed herhjemme. Og som det fremgår nedenfor, er den nye Single Quinta Vintage fra Burmester faktisk en positiv overraskelse, da jeg normalt ikke er så begejstret for dem på Vintage-siden. Det skal derfor blive spændende at følge udviklingen i årene frem over.De tilsendte vine var det færdige blend, selv om der står ”cask sample” på labelen, oplyser Carlos Alves. Vinene blev smagt over to dage – første dag semiblindt og anden dag åbent. Inden mine egne noter lidt bemærkninger fra producenten og winemakeren.

 

Burmester Quinta do Arnozelo Vintage 2019

Quintaen ligger på vestre bred i Douro Superior. Høsten startede 16. september, først med Touriga Nacional, derefter Touriga France og sidst Tinta Roriz. Markerne ligger i 200 til 280 meters højde og vender henholdsvist mod nordøst, øst og nordvest. Blend af 55 % Touriga Nacional, 35 % Touriga Franca og 10 % Tinta Roriz.

Mørk rubin, tæt. Fin, frisk og markant duft af solbær, kirsebær, jordbær og florale noter samt krydderier og en smule kakao. Dejlig i munden med såvel røde som mørke bær samt cassis, ok med integrerede tanniner, pænt med pebret bid, fin hale med lidt tørre tanniner. Indbydende med pænt potentiale for udvikling (90).


 


Kopke Quinta S. Luiz Vintage 2019

Quinta S. Luiz ligger på venstre bred i Cima Corgo. Høsten startede den 9. september med tørt vejr og moderate temperaturer. Druerne er fra nord- og nordvestvendte marker fra den lavere og mellemste del (110-135 meters højde) af ejendommen. Blend af 60 % Vinhas Velhas (mere end 80 år gamle, blandede vinmarker) og 40 % Touriga Nacional.

Mørk rubin, tæt, violet kant. Lidt sprittet og lukket i næsen, solbær, brombær og andre mørke bær, lidt røget karakter. Blød og rund i munden med frisk frugt, mørke bær, fin syre, ok med bløde tanniner samt en lang pebret og krydret hale. Rimelig tilgængelig nu og her, kort til medium potentiale (89).


 


Barros Vintage 2019

Klassisk Vintage Port baseret på druer fra marker beliggende mellem Baixo Corgo og Cima Corgo. ”A wine with a balsamic, floral and balanced character”, lyder det fra Carlos Alves. Blend af 35 % Touriga Nacional, 30 % Touriga Franca, 30 % Tinta Roriz og 5 % Sousão.

Mørk rubin, tæt. Fin duft af frisk frugt, røde bær, blomster, sød lakrids og lidt mørk chokolade samt lidt ungdommeligt mælkepræg. Dejlig i munden med røde bær og krydret undertone, lidt til den søde side, men fint balanceret og rimelig elegant, frugtsødme, bløde tanniner samt lidt pebrerede tanniner i halen. Flot imødekommende, men også med pænt potentiale (90).

 

Cálem Vintage 2019

Klassisk Vintage Port fra forskellige marker og terroirs. En Vintage, der er ”robust, full-bodied and vibrant”, siger Carlos Alves. Blend af 30 % Touriga Nacional, 30 % Touriga Franca (30%), 30 % Tinta Roriz og 10 % Sousão.

Mørk rubin, tæt, lilla kant. Lidt diskret og lukket i næsen med brombær, jordbær og andre røde bær samt friske krydderurter. Markant og lidt rustik i munden med masser af mørke bær, lidt urter, pænt med bid, flot balance, kraftige med integrerede tanniner og lidt tørre tanniner i enden. Har brug for tid og har fint potentiale (91).

 

Burmester, Barros og Cálem importeres af COOP. Kopke importeres af ViniPortugal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar