fredag den 18. november 2022

Jubilæumsvintage fra Symingtons

De smagte vine er er sponseret af producenten


Da Symington Family Estates annoncerede deres vintagedeklarationer for 2020, var det lidt af en blandet landhandel. Et par særlige jubilæumsudgaver af Graham´s og Warre´s samt tre Single Quinta Vintage i form af Dow´s Quinta do Bomfim (læs min omtale her), Dow´s Senhora da Ribeira og Cockburn´s Quinta dos Canais – de to sidstnævnte frigives dog først på et senere tidspunkt.



De to jubilæumsudgaver skyldes, at Graham´s og Warre´s runder henholdsvis 200 og 350 år, hvilket selvfølgelig skulle markeres. Begge vine er udsendt i et begrænset antal eksemplarer, nemlig 3.000 og 2.400 flasker, så der er tale om eksklusive vine, hvilket de vejledende udsalgspriser også afspejler.

Symingtons beskriver høsten 2020 som værende med det laveste udbytte i dette århundrede, men til gengæld med meget koncentrerede og velstrukturerede mørke vine, hvilket især gjaldt Cima Corgo.

Druerne til Graham´s Bicentenary kommer fra Quinta dos Malvedos (55 %), Quinta da Vila Velha (25 %) og Quinta do Tua (20 %). Der er tale om et blend af følgende: Touriga Nacional og Touriga Franca (gæret sammen), Sousão og Touriga Nacional fra Stone Terraces på Malvedos (ligeledes gæret sammen), gamle Vinhas Velhas og Alicante Bouschet. Såvel Sousão som Alicante Bouschet er i vækst, når det gælder produktion af portvin, da de især bidrager med syre og farve.

Til Warre´s er der udelukkende brugt gamle vinstokke på 80-100 år fra blandede marker (Vinhas Velhas) fra helholdsvis Quinta da Cavadinha (53 %) og Quinta do Retiro (47 %). Udbyttet fra da gamle vinmarker er lavt – henholdsvis 380 gram per vinstok på Cavadinha og 240 gram per vinstok på Retiro, hvorfor der skal tre planter til at producere hver vin i modsætning til normalt, hvor det er en. Derfor er denne jubilæumsudgave af Warre´s ikke direkte sammenlignelig med de normale klassiske Vintage vine fra selskabet. Det samme gælder Graham´s, hvor druerne som nævnt ovenfor er hentet fra særlige marker.

I forbindelse med min artikel i Din Vinguide om nye tendenser i portvinens verden (blad 35, november 2022), fik jeg tilsendt prøver på de to jubilæumsvine. Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer. Her er mine noter:

 

Warre´s Vintage 2020 Vinhas Velhas

Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig med lilla skær. Krydret næse med solbær og andre mørke bær, kaffenoter og lidt mørk chokolade. Let cremet og blød i munden i første omgang med solbær, hyldebær, florale noter og lidt urter, dejlig kompleksitet, derefter lidt heftigere, tør og elegant, godt med integrerede tanniner, tør hale. Dejlig netop nu, men også med fint udviklingspotentiale (96).


 

Graham´s Bicentenary Vintage 2020

Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig. Ekspressiv med masser af potent primærfrugt, solbær og brombær samt kaffenoter og kakao. Frisk primærfrugt, solbær, hyldebær, mynte, meget koncentreret, frugtsødmem men ellers mere tør end vanligt for huset, godt med bløde tanniner, tørre og lidt skarpere tanniner i halen. Potentiale til et langt liv (95).



Ingen kommentarer:

Send en kommentar