mandag den 5. december 2022

En Salute for Churchill´s

 

De smagte vine var sponseret af arrangørerne

 

For nogen tid siden var jeg inviteret til en lille smagning af portvinshuset Churchill´s hos den nye vinbar Salute i Overgade i Odense. Noterne følger nedenfor, men først lidt om huset, familien bag og stedet, hvor smagningen foregik.



Jeg har de senere år stiftet et solidt bekendtskab med Churchill´s – og det gælder såvel vinene (foruden portvin laver de udmærket rødvin) som personerne bag. Jeg har således flere gange mødt familien i form af stifteren Johnny Graham, datteren Zoe og svigersønnen Ben Himowitz. 



Den nye generation har taget over, da Johnny Graham, som stiftede selskabet i 1981, er ved at trække sig tilbage. Han vil dog fortsat være at finde i smagerummet og ved særlige repræsentative lejligheder. Derudover har jeg også lært winemaker Ricardo Pinto Nunes og salgsansvarlige João Afonso at kende (billedet øverst).

Det var netop sidstnævnte, som stod for smagningen i Odense, hvor han fortalte lidt om huset og præsenterede syv vine. Churchill´s stil er med mere syre og mindre sukker og dermed lidt tørrere vine. Samtidig udsender de ikke entry level portvin. Deres tørre hvide portvin er således ca. 10 år gammel, selv om den blot er navngivet Dry White Port.



Apropos hvid portvin lagrer Churchill´s i dag mere hvid portvin end i starten i 80´erne, fortalte João Afonso. Målet er at kunne sende hvide colheitas og ældre hvid portvin med alder på markedet, da de mærker en efterspørgsel – en trend, som de fleste producenter efterhånden har måttet overgive sig til. Alle portvine er i øvrigt fodtrådt i lagares på Quinta da Gricha, hvor de har 40 hektar vinmarker, hvoraf de 36 er gamle marker. Der benyttes store fade til deres 10 års Tawny, hvorved bevares mere primær frugt.

Slutteligt lige et par ord om Salute, der åbnede sidst i september, men allerede har vist sig som et aktivt   sted med hensyn til smagninger og andre arrangementer. Odense har i forvejen to udmærkede vinbarer samt flere steder med et fint vinkort uden dog at være decideres vinbarer, så det skal blive spændende at følge den nyankomne. Stedet har et pænt udvalg af portugisisk vin og portvin, hvilket selvfølgelig har vakt min interesse, da mit speciale er portugisisk vin, og jeg i øvrigt er honorær konsul for Portugal i Odense og region Syddanmark. Det særlige fokus skyldes givet, at bagmændene tæller såvel vinimportører som portvinsentusiaster.



Tilbage til smagningen, som omfattede en hvid portvin, tre røde og tre fadlagrede. Her er mine noter:

Dry White Port: Lys ravfarvet, orange skær, lys kant. Abrikos, honning, blomster i næsen, let parfumeret. Fint og friskt syrebid, abrikos og orangelikør, lang hale. Fin til aperitif (89).



LBV 2017: Mørk rubin med uigennemsigtig kerne og lysere rød kant. Diskret og lidt lukket i næsen, florale noter, brombær og lidt urter. Rund og blød i munden med god frugt og bløde tanniner (89/90).

Crusted Port (2014): Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig. Frisk frugt, urter, røde bær og esteve. Frisk og fyldig, dejlig rig på frugt, mørke bær, tør, kraftige tanniner og lang hale (90).

Vintage 1997: Mørk rubin. Floral med jordbær og andre røde bær, mynte, urter. Dejlig kompleksitet, robust med brombær, markante tanniner, flot balanceret, tør stil og lang pebret hale. Ganske lækker (93).



10 års Tawny: Mørk rødbrun med lys kant. Stadig med bærpræg, men også nødder og tørrede frugter. Ligeledes med lidt primær frugt i munden samt nødder og en anelse tanniner, tør hale (89).

20 års Tawny: Lys ravfarvet med rødbrun kerne og lys orange kant. Mandel, nødder figen og lidt cigarkasse i næsen. Blød i første omgang med mandel og tobak samt fin balancerende syre, tør, lang hale med syrebid (91/92).

30 års Tawny: Mørk tawnybrun med lysere kant. Lidt diskret næse i første omgang med nødder, valnød og figner. Intens, fed og fyldig i munden med tørrede frugter og nødder samt fin balancerende syre. En dejlig kompleks vin (93).



Salute er i øvrigt allerede klar med deres næste portvinsarrangementer. Den 14. december har de således portvin & risalamande på programmet, og den 21. december får de besøg af søstrene Rita og Catarina Sequeira, der står i spidsen for portvinshuset Sequeirinha med afsæt i Quinta de Marrocos.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar