De smagte
vin var sponseret af producenten
Efter vores
besøg hos Niepoort fik vi en fin lille frokost på Real Companhia Velhas Enoteca
17.56 og fortsatte derefter lidt op ad bakken mod Grahams for at besøge Nicolau
de Almeidas nye lille sted.
Nicolau de
Almeida er et gammel familiebrand med rødder tilbage til 1870, men siden
integreret ind i Real Companhia Velha. Efter sin pensionering fra Ramos Pinto,
hvor han var både direktør og winemaker, fik João Nicolau de Almeida firmanavnet
tilbage. Nu drives det af João med familie herunder de to sønner João Junior og
Mateus, som begge ligeledes er winemakere.
Udgangspunktet
er familiens vingård Quinta do Monte Xisto i Douro Superior ved Vila Nova de
Foz Côa. Her købte João de første stykker jord tilbage i 1993, og løbende blev
der tilkøbt flere parceller. De første vinstokke blev sat i 2005, og i dag har
de 62 hektar vinmarker, fortrinsvis med skifferjord og med forskellige soleksponeringer.
De grønne sorter udgør 10 %, resten er røde.
Efter en
rundtur i de nye faciliteter i Gaia i selskab med to gange João, far og søn, samt
en snak om fremtidsplanerne indledte vi med et glas friskt Light Dry Porto Branco,
hvorefter vi smagte tre rødvine fra Quinta do Monte Xisto samt deres første og
hidtil eneste vintage port.
Monte Xisto
Orbita 2020: Vinhas Velhas og Touriga Nacional. Meget ekspressiv med jordbær og
andre røde bær, elegant stil, høj syre. Da temperaturen steg fik den lidt præg
af kogt jordbærgrød.
Quinta do Monte
Xisto Oriente 2020: Blend med Tinto Cão og Tinta Francisca, 18 måneder lagring på
600 liters fade. Lidt lukket i næsen, men åbnede mere op med tiden. Mørke bær,
tør og mineralsk, bløde tanniner og lang hale. Har brug for tid, men med stort
potentiale.
Quinta do Monte
Xisto 2020: Blend af Touriga Nacional, Touriga Francesa og Sousão, 18 måneders
lagring på store fade. Mørk og tæt. Ekspressiv med brombær og røde bær,
chokolade og florale noter. Dejlig fyldig i munden, men også med friskhed, stor
kompleksitet samt flot og tæt struktur. En fremragende vin, som kan drikkes nu,
men vil have godt at noget tid, da den har stort potentiale.
Nicolau de
Almeida Vintage 2019: Mørk og uigennemsigtig. Frisk næse med mørke bær og
urter, især mynte og esteve. God fylde og struktur i munden med såvel brombær
som friske krydderurter, elegant. Kan fint drikkes nu, men med stort
potentiale.
Næste besøg på turen var hos Fonseca. Indlæg følger snarest.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar