torsdag den 6. juni 2024

Årets gang i vinmarken 3 – begyndende espalier

 


Vinmarken hos Agger Vin på Sydfyn kaldte igen. De varme dage og varmen har været gode ved vinplanterne, som er groet flittigt. Men de gror i forskellige retninger og mange udad, hvilket faktisk har betydet, at nogle er knækket grundet kraftig regn, som tynger dem ned.



Derfor var det tiden at føre de lange ranker ind i mellem de nederste tråde i espalieret, så de i stedet gror opad. Det var en forholdsvis nem opgave, og arbejdsstillingen var langt mere behagelig end under de første besøg. Men vi skulle også være forsigtige, så rankerne ikke knækkede over. Og modsat skulle andre – de der ikke bar blomster – knækkes af, så vinplanten ikke fremover bruger energi på at få dem til at vokse.



Det nemmeste var at løsne trådene, så de kunne løftes op, inden rankerne blev ført på plads. Når alle ranker på begge sider så var placeret mellem trådene – såvel den underste som den næstnederste – kunne de så føres tilbage i den rette højde. Og endelig blev trådene visse steder fæstnet til hinanden med små strips for at holde bedre sammen på rankerne, ligesom enkelte besværlige ranker, der ikke kunne bukkes helt blev fæstnet med strips i stedet.



Herfra kan rankerne så vokse videre indtil det igen er tiden at få dem på plads mellem de øverste tråde. Og når de når toppen, kan beskæring påbegyndes, ligesom sideskud også vil blive skåret væk. Men herom i næste beretning om årets gang i vinmarken – nærmere bestemt hos Agger Vin, hvor jeg sammen med min bror har lejet en række med den grønne druesort Solaris. Med følger forpligtelsen til at passe og pleje de 66 vinstokke, inden vi så kan nyde vinene.

Læs eller genlæs afsnit 1 og afsnit 2 af beretningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar