mandag den 8. juli 2024

Årets gang i vinmarken 4 – Espalier og beskæring

 


Måske er vi bare naive og undervurderer arbejdet. I al fald er vi langt mere vant til at trække en prop op og nyde indholdet af vinflasken end det hårde arbejde i vinmarken.

Lørdag eftermiddag var det atter tiden, at vi skulle besøge vores række af vinplanter med sorten Solaris hos Agger Vin. Planterne var groet meget som følge af det varme vejr. Grenene var skudt i vejret og ikke kun det. De var skudt ud til alle sider. Bladede havde vokset sig store, så det hele var blevet tæt. Og der var kommet blomster, hvoraf en del allerede var bestøvet og dermed ved at forvandle sig til klaser af vindruer.

Derfor var det tid til både minimere antallet af skud, så der kun er 12-15 gode skud på hver plante afhængig af alderen, samt tynde lidt ud i bladede for at skaffe mere luft omkring klaserne. Endelig skulle skuddene føres ind mellem de øverste tråde i vores espalier, så de ikke hang ud til siderne. De længste skulle samtidig beskæres lidt.

Vejrudsigten havde varslet køligere vejr, og med udsigt til blot et par timers arbejde drog vi til Sydfyn uden at have taget de store forholdsregler.

Men solen kom frem og den kølige vejrudsigt blev afløst af høje temperaturer. Samtidig var vinplanterne vokset så meget, at de få timers arbejde blev til godt fem af slagsen i den bagende sol. Så det blev en ubehagelig hård dag i vinmarken, hvor vi måtte tage os nogle pauser med vand i skyggen. Men arbejdet blev gjort.



Undervejs dukkede der en fuglerede op, midt i vinplanten. Her prøvede vi at lade blade mv. sidde, så det forblev mest muligt i skjul.

Vi fik minimeret antallet af skud og bakset dem ind imellem de øverste tråde, ligesom vi flere steder fik sat trådene helt op i toppen af stolperne. Dette lyder måske enkelt, men med de længder skuddene havde opnået, skal man faktisk være forsigtigt, så de ikke knækker. Derfor løsner vi først trådene, hvor de er hægtet sammen med trådsamlere eller fasthæftet på stolperne, så vi får større råderum at arbejder i. Samtidig klipper vi de underste skud uden klaser, som udgår fra stammen, samt en del af bladene af for at skaffe luft til druerne.



Næste kapitel venter senere på sommeren, når der skal beskæres. Og derefter kan vi så begynde at se frem til høsten. Billederne viser før og efter beskæring og udtynding.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar