Måske er vi
bare naive og undervurderer arbejdet. I al fald er vi langt mere vant til at
trække en prop op og nyde indholdet af vinflasken end det hårde arbejde i
vinmarken.
Lørdag
eftermiddag var det atter tiden, at vi skulle besøge vores række af vinplanter
med sorten Solaris hos Agger Vin. Planterne var groet meget som følge af det
varme vejr. Grenene var skudt i vejret og ikke kun det. De var skudt ud til
alle sider. Bladede havde vokset sig store, så det hele var blevet tæt. Og der
var kommet blomster, hvoraf en del allerede var bestøvet og dermed ved at
forvandle sig til klaser af vindruer.
Derfor var
det tid til både minimere antallet af skud, så der kun er 12-15 gode skud på
hver plante afhængig af alderen, samt tynde lidt ud i bladede for at skaffe mere
luft omkring klaserne. Endelig skulle skuddene føres ind mellem de øverste
tråde i vores espalier, så de ikke hang ud til siderne. De længste skulle
samtidig beskæres lidt.
Vejrudsigten
havde varslet køligere vejr, og med udsigt til blot et par timers arbejde drog
vi til Sydfyn uden at have taget de store forholdsregler.
Men solen
kom frem og den kølige vejrudsigt blev afløst af høje temperaturer. Samtidig
var vinplanterne vokset så meget, at de få timers arbejde blev til godt fem af
slagsen i den bagende sol. Så det blev en ubehagelig hård dag i vinmarken, hvor
vi måtte tage os nogle pauser med vand i skyggen. Men arbejdet blev gjort.
Undervejs
dukkede der en fuglerede op, midt i vinplanten. Her prøvede vi at lade blade
mv. sidde, så det forblev mest muligt i skjul.
Vi fik
minimeret antallet af skud og bakset dem ind imellem de øverste tråde, ligesom
vi flere steder fik sat trådene helt op i toppen af stolperne. Dette lyder
måske enkelt, men med de længder skuddene havde opnået, skal man faktisk være
forsigtigt, så de ikke knækker. Derfor løsner vi først trådene, hvor de er
hægtet sammen med trådsamlere eller fasthæftet på stolperne, så vi får større
råderum at arbejder i. Samtidig klipper vi de underste skud uden klaser, som
udgår fra stammen, samt en del af bladene af for at skaffe luft til druerne.
Næste
kapitel venter senere på sommeren, når der skal beskæres. Og derefter kan vi så
begynde at se frem til høsten. Billederne viser før og efter beskæring og
udtynding.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar