De smagte vine var tilsendte anmeldereksemplarer
Der kommer
hele tiden nye producenter af portvin og nye portvinsbrands til. Det skrev jeg
en artikel om i novemberudgaven af Din Vinguide. En af de producenter, jeg
præsenterede i den forbindelse, var Titan of Port, som kun har eksisteret i et
par år og derfor endnu ikke er at finde på det danske marked.
Bag står
ønolog Luís
Leocádio, som siden 2016 sammen med sin hustru har stået bag Titan of Douro,
der i flere år har produceret glimrende bordvine fra Douro (læs min omtale og
præsentation her), men altså nu også laver portvine. Titan er i øvrigt navnet
på deres hund, hvorfor en hund da også ses på etiketten.
Luís
Leocádio forklarer om skiftet:
”Jeg
blev født på landet i Douro, hvor vin og især portvin var hovedbeskæftigelsen,
som familier levede af. Gennem årene, hvor jeg blev uddannet, bevægede jeg mig
væk fra portvinen og lavede bordvine. Idéen med også at lave portvin var altså
en slagt tilbagevenden, men som mere erfaren og med min egen filosofi, hvad
angår vine: Friskere vine med mere syre og mindre sødme og fokuseret på
gastronomi, hvor de kan gøre en forskel ved et måltid,” siger han og uddyber:
”Vi
kan ikke udelukkende se portvin som en vin til fest eller specielle
lejligheder. Vi er nødt til at gøre den almindelig som enhver anden vin, og det
betyder efter min mening at fjerne sig fra den mere søde og tunge stil, som
ikke gør sig så godt på bordet.”
For at kunne
producere portvin er der lovgivningsmæssige krav – alt efter om man kun bruger egne
druer eller indkøber druer fra andre vinbønder. Skal man etablere sig som
såkaldt shipper kræver det en lagerbeholdning på 75.000 liter – et krav som
tidligere var på det dobbelte. Derfor har Luís Leocádio i stedet indgået et samarbejde
med en allerede godkendt producent.
”Jeg arbejder som konsulterende ønolog for
Quinta do Estanho. Da jeg ikke selv kunne leve op til kravet om 75.000 liter i
lagerbeholdning og andre bureaukratiske udfordringer for at blive producent,
indgik vi et partnerskab. Ved at bruge deres druer og deres lagerbeholdning kan
jeg lave mine egne partier og give dem mit eget personlige udtryk,” fortæller
Luis Leocádio.
Jeg fik tilsendt tre forskellige portvine, som blev smagt over et par dage ved lidt forskellige temperaturer.
Titan of Port 10 års Tawny: Lidt støvet rødbrun. Såvel primær frugt som tørrede frugter, blomme, modne bær, lidt træ og mokka. Frisk og fyldig med moden frugt, tørrede figner, høj syre, fin balance, diskrete tanniner, syresvip i halen (88).
Titan of Port 20 års Tawny: Mørk tawnybrun med orange kant. Afdæmpet lidt rustik næse med tørrede frugter, figner, nødder, muskat og krydderier. Frisk i munden med god fylde og høj syre, nødder, valnød og lidt balsamico, ok balance, tør, lang hale med syresvip (91).
Titan of Port 30 års Tawny: Tawnybrun med let grønlig kant. Nødder, figner, krydderier, lidt appelsinskal og balsamico i næsen. Cremet struktur med god fylde og friskhed, tørrede frugter, figner, valnød, høj syre, fin balance og lang hale. Ganske lækker (93).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar