onsdag den 11. december 2024

Wisemans krønike om Vintage portvin

 

Anmeldereksemplar tilsendt af forlaget

 


Ifølge Den Danske Ordbog er en krønike defineret som et ”historisk værk, der omtaler begivenheder gennem en længere periode i kronologisk rækkefølge, evt. år for år”.

Undertitlen på Julian D.A. Wisemans digre værk ”Port Vintages”, som for et par år siden kom i anden udgave, er netop ”The Chronicle of Vintage Ports, from the Beginning.”

Der er tale om et omfattende opslagsværk på hele 689 sider, hvor første udgave ”kun” var på 635 sider. Altså en pæn udvidelse. Bogen er da heller ikke en, man læser fra a til z, men bruger til at finde oplysninger om portvine og årgange eller evt. verificere portvine, man støder på.

Da første udgave udkom tilbage i 2018 efter 10 års research fik den stor opbakning fra portvinsbranchen. Daværende Chanceler for Confraria do Vinho do Porto, George Sandeman, skrev f.eks. i forordet til bogen:

“The resulting volume from Julian´s research is excellent, providing the definitive reference on the Vintage Ports which have been produced over time.”

Det havde han ret i ses bort fra ordet definitiv. For der gik ikke lang tid efter bogen udkom, før der begyndte at komme nye og supplerede oplysninger ind fra nært og fjernt, hvorfor forfatteren fandt det nødvendigt med en ny og revideret udgave. Det forudså han næsten selv i en udtalelse i forbindelse med min foromtale af bogen i september 2018 (læs her), hvor han sagde:

”Jeg håber, bogen er så komplet som muligt og i al fald er det den mest komplette liste, der nogensinde er udgivet. Men jeg tør selvfølgelig ikke påstå, at den er helt komplet”.

Julian Wiseman

Det var den ikke, og det ville også være for meget at forlange. Den seneste udgave er sikkert heller ikke komplet, men igen så komplet som muligt. Den inkluderer ifølge forordet op mod 1986 nye portvine fra såvel store som mindre portvinsproducenter. De oplistede huse er umiddelbart de samme. Så vidt jeg kan se, er eneste forskel, at Hooper nu har fået sit eget afsnit, hvor det i første udgave var listet under Royal Oporto. Dette skyldes, at der blandt de nye vine er en del fra dette mærke, som tilhørte Real Companhia Velha alias Royal Oporto.

Bogen er skrevet med afsæt i den britiske tradition for Vintage Port og derfor også især med fokus på producenter og brands, som historisk set har prioriteret denne kategori af portvin og begået sig på det britiske marked. Lidt flere huse omtales dog kort i et afsluttende kapitel, mens de mange nyere og helt nye brands ikke er medtaget. Den er nemlig ikke ambitionen at føre bogen op til vore dage, og forfatteren angiver selv 1986 som skæringsår. For det første blev lovgivningen ændret i netop 1986, så en lang række nye producenter så dagens lys, da det nu blev tilladt at flaske og eksportere portvin direkte fra Douro. For det andet henviser Wiseman til internettet, hvor der findes adskillige oversigter over deklarerede vintage portvine i nyere tid.

Alle de omtalte producenter får først en ultrakort præsentation med på vejen, hvorefter årgangene listet op med den ældste først. Wiseman skriver, at han forlanger mindst seks uafhængige kilder for at anse en portvin fra et givet år som beviseligt eksisterende. Andre er derfor kun listet som ”possibly”, ”probably” eller ”perhaps”.

Dow´s Quinta do Bonfim Vintage 1977, som kun blev solgt i Danmark ses til venstre. 
Fotoet er fra en smagning af Vintage 1977 i The Vintage Port Club

Problemet er, at producenterne selv af forskellige grunde ikke altid har nøjagtige optegnelser over deklareringer, ligesom der tilbage i tiden også blev solgt vintage fra enkelte årgange i et enkelt land. Det gælder f.eks. Dows 1964 og flere årgange af deres Bomfim som 1970 og 1977, der kun blev solgt i Danmark. Endelig er der også Vintage portvin, som er produceret uden at være officielt deklareret, hvilket f.eks. gjaldt under 2. verdenskrig.  

Bagerst i bogen bringes en længere række årgangstabeller fra forskellige kilder med angivelse af kvaliteten år for år. Nyttigt at slå op i, hvis man har brug for den slags.

Layout og design er stort set det samme som førsteudgaven, men der er kommet professionel distribution på i form af forlaget The Académie du vin Library, som blev grundlagt af Steven Spurrier (manden der stod bag den berømte Paris-smagning i 1976), og hvor også nyeste udgave af Richard Maysons bog ”Port and the Douro” er udkommet. Den omtalte jeg for nogen tid siden (læs min omtale her). Forlaget var så venligt at medsende Wisemans digre værk, hvorfor denne forsinkede omtale er kommet til verden.

 

J.D.A. Wiseman: Port Vintages. The Chronicle of Vintage Ports, from the Beginning. Wiseman & Friends 2022, 689 sider.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar