mandag den 23. december 2024

Colheita 2014 fra Quinta de Ventozelo


 

Den smagte vin er tilsendt af producenten.

 

Quinta de Ventozelo ejes af Granvinho – den store koncern, som tidligere hed Grand Cruz, og som også ejer de to portvinsmærker Porto Cruz og Dalva. Som det gælder Symington Family Estates´ Quinta do Vesúvio, har de valgt at holde Ventozelo adskilt fra de andre brands og i stedet markedsføre vine og portvine fra den store ejendom under eget navn.

Quinta de Ventozelo ligger på venstre bred af Douro lidt længere oppe end Pinhão og skråt overfor Quinta da Roêda. Med sine ca. 400 hektarer, hvoraf halvdelen er tilplantet med vin, er Ventozelo en af største quintaer i Douro. Den ældste historiske kilde er fra 1288, og jorden tilhørte oprindeligt Cistercienserklosteret, Conveto de São Pedro das Águias, hvis munke allerede dyrkede vin i området i Middelalderen. Ejendommen blev i første omgang leaset af klosteret, men omkring år 1500 blev den købt af ejerne af Casa do Poco fra Lamego, og siden har den haft adskillige ejere. I 2014 blev den så købt af de nuværende ejere.



Foruden produktion af vin og portvin, dyrkes der oliven, og i 2019 åbnede et nyt hotel på quintaen med 29 værelser og restaurant.

Jeg har tidligere smagte såvel bordvine som LBV og Vintage portvine fra Quinta de Ventozelo (se f.eks. her) og senest deres særlige rødvinsblend LOCI. Nu gælder det deres første fadlagrede portvin, nærmere bestemt en Colheita fra 2014. Elsa Couto fra Granvinhos oplyser, at der er tale en 10 års fejring, idet 2014 altså var året, hvor gruppen købte Quinta de Ventozelo. Der er en del portvin på lager på quintaen, så de forventer på et tidspunkt at lancere andre tawnies eller colheitas.

Jeg smagte portvinen over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

Quinta de Ventozelo Colheita 2014: Intens rødbrun med mørk kerne og lysere kant. Såvel primær frugt med blommer og tørrede frugter, figner og rosiner samt hasselnødder i næsen. I munden moden frugt og diskret primær frugt sammenlignet med udseende og duft, nødder og lidt orangeskal samt markant syre i midten, relativ tør stil og pæn kompleksitet alderen taget i betragtning, sluttende med behagelig lang hale med meget diskrete tanniner. Faktisk en ganske flot glas. (90/91).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar