Gratis anmeldereksemplar tilsendt af producenten
Man skulle
tro, at strømmen er uudtømmelig. Men det er den ikke, og antallet af gamle portvinsfade,
som dukker op rundt om i Douro, svinder langsomt ind. Siden Taylor´s i 2010
lancerede deres mere end 150 år gamle Scion, har portvinshusene fundet gamle
fade frem i egen kælder, hos Casa do Douro eller hos små uafhængige producenter
og familielandbrug, som har lavet og gemt portvin. Fadene med portvin er blevet
testet, vurderet og justeret og siden flasket som Colheita, hvis papirerne var
i orden, eller som Very Old Port.
En af dem,
der har haft næse for at finde gamle fade, er Cristiano van Zeller, som i mange
år stod i spidsen for Quinta Vale D. Maria, der var ejet af hans hustru. Og den
tradition er fortsat under de nye ejere, Vinho Verde baserede Aveleda, som
købte Quinta Vale D. Maria i 2017. I 2019 blev en Colheita fra 1969 flasket og
frigivet. Den blev fulgt op af denne hvide Colheita fra 1940 – altså med ca. 83
år på bagen, da den blev flasket i juni 2023.
Quinta Vale
D. Maria kan spores tilbage til 1868, hvor den var ejet af José António
Teixeira de Carvalho Vaz e Sousa. I 1996 gik ejendommen i arv til efterkommeren
Joana Lemos van Zeller og hendes mand Cristiano, som efter Aveledas overtagelse
fortsatte et stykke tid som winemaker. I dag hedder chefwinemakeren Diogo
Campilho. Som under Cristianos tid produceres der såvel fremragende bordvine
som portvine. Af de første kan kort nævnes den hvide Vinha de Martim og de røde
Vinha do Rio og Vinha da Francisca opkaldt efter Cristianos og Joanas datter.
Foruden de to gamle portvine laves der Ruby Reserva, LBV og Vintage.
Vinen blev
smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.
Vale D. Maria White Colheita 1940
Flot gylden
ravfarvet. Intens og tæt duft af tørrede figner, abrikos, akaciehonning, muskatnød
og lidt balsamico. Blød ved første indtryk, men derefter mere skarp og kantet
med høj syre og overraskende friskhed, citrus, orangeskal, tørrede frugter, abrikos,
valnød, balsamico, stor kompleksitet, som hele tiden afslører nye lag og lang
intens hale med markant, men dog afstemt syrebid. Et skønt glas (96).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar