De smagte vine er gratis anmeldereksemplarer
Syv år er ikke meget i portvinens
historie, som rækker flere århundrede tilbage i tiden. Men syv år er faktisk
alderen på Menin. Eller mere præcist er selskabet Menin Wine Company (MWC) kun
fire år gammelt, idet der gik nogle år fra den spæde start til den endelige
etablering.
Det var i 2018, at de to brasilianske
forretningsmænd, Rubens Menin og Cristiano Gomes, opkøbte projektets første
vingård Quinta da Costa de Cima. Begge havde en passion for Portugal og vin,
hvorfor de gerne ville etablere sig i branchen. I 2021 blev MWC så grundlagt og
samme år opkøbte de det gamle brand Horta Osório Wines, som kan dateres helt
tilbage til år 1791.
Siden er antallet af vingårde blevet
udvidet, så de i dag ejer fem af slagen og to vinificerings-centre i
Douro-regionen.
Winemakerteamet har de første år
omfattet tre personer; João Rosa Alves, der dog ikke er med længere, Manuel
Saldanha og Tiago Alves de Sousa (fra Alves de Sousa og Quinta da Gaivosa) som
konsulterende winemaker. Manuel Saldanha, som er uddannet ønolog fra
universitetet i Trás-os-Montes og Alto Douro, startede karrieren hos
Alvarinho-mesteren Anselmo Mendes og arbejdede siden for Horta Osório og fulgte
derfor med ind i Menin ved købet i 2021.
Porteføljen omfatter såvel bordvin
som portvin. Under navnet H.O. (Horta Osório) har de en serie bordvine, mens en
anden serie er navngivet Menin Douro Estates. Portvine markedsføres ligeledes
under navnet Menin Douro Estates.
Jeg spurgte såvel Manuel Saldanha som
Tiago Alves de Sousa om, hvilken stil de går efter med deres portvine?
”Hvad angår Vintage og LBV prøver vi
at bevare intensiteten og kompleksiteten, som udtrykker identiteten fra vores
vingårde. Med de hvide portvine vil vi gerne kombinere friskhed med tydelig
aldring, og for tawniernes vedkommende en balanceret og elegant modning fra de
mange år på fade,” siger Manuel Saldanha.
”Vintage og LBV udtrykker meget klart
det terroir, der er ved Menins vingård ved Gouvinhas, som ligger lige i
overgangen fra Cima Corgo til Baixo Corgo. Derfor kombinerer de det bedste af
to verdener. Intensiteten og koncentrationen fra Cima Corgo med elegancen og balancen
fra Baixo Corgo,” forklarer Tiago Alves de Sousa.
Tiago Alves de Sousa blev tilknyttet
Menin i 2020 for at hjælpe det faste team med at udvikle såvel bordvine som
portvine. Han sagde dog først ja efter at have besøgt stedet, og her var det
især deres gamle vinmarker med blandede sorter, såkaldt vinhas velhas, og det
at de ville bevare dem i stedet for at nyplante, der tiltrak ham.
”Især deres 11 hektar store mark ved
Quinta da Costa er forbløffende. Det er nok den største gamle vinmark i Douro med
54 forskellige sorter plantet sammen – især Tinta Amarela, Touriga Franca og
Tinta da Barca, men også med 2 % grønne sorter. Det er et privilegie at arbejde
med en sådan mark,” siger han og tilføjer, at druerne især bruges til Menins
topbordvine, men også som ”salt og peber” i Vintage portvinen.
”Marken tilføjer en forbløffende
kompleksitet med mange lag, nuancer og dimensioner og en utrolig balance og
elegance”.
Til såvel bordvine som ruby-portvine benyttes der udelukkende egne druer fra de fem ejendomme, Menin råder over.
”Vi indkøber ikke druer, men benytter
kun druer fra vores egne vinmarker. Det gælder også Vintage og LBV, ligesom den
fremtidige base til de hvide portvine og tawnier,” konstaterer Manuel Saldanha.
Men det er klart, at eftersom den
første vingård blev erhvervet så sent som i 2018, bruges der indkøbte fade til
de gamle fadlagrede portvine.
”Det er normal praksis for
portvinshusene. Da portvin er vigtigt for Menin, og vi gerne hurtigt ville udsende
hele rækken af gamle vine, researchede vi hos adskillige vinbønder og udvalgte
nogle fade, som vi så lagrede og arbejdede videre med. Men siden høsten i 2019
har vi skabt et lager af portvine på mere end 200.000 liter af hensyn til
fremtiden,” siger Manuel Saldanha.
En stor del af produktionen, ja
faktisk hele 30 %, er hvide portvine, og det er der god grund til, forklarer han:
”Vi har kunnet registrere en voksende
efterspørgsel på hvid portvin med alder. Vi tror, at denne trend afspejler det
unikke potentiale, der er i hvid portvin.”
Heri er Tiago Alves de Sousa enig:
”Ud over den kompleksitet, der kommer
af rejsen gennem de mange år, kommer der en helt ny verden af smage og friskhed
fra de grønne druer. Hvid portvin var en glemt kategori i mange år, men
genopdagelsen af typen er det bedste, der er sket for portvinen i det 21.
århundrede. Derfor opfordrede jeg Menin til at medtage hvid portvin med alder,
da de skulle sammensætte deres portfolio. Det, at de udsender 10, 20, 30, 40 og
50 års hvid, vidner om deres engagement i portvin.”
De hvide portvine er lavet på et
blend af bl.a. Malvasia Fina, Rabigato, Gouveio og Arinto. Tawnier på et blend
af Tinta Barroca, Touriga Franca, Tinta Amarela og Tinta Roriz. For LBV og
Vintages vedkommende fremgår druesorterne under noterne.
Jeg fik tilsendt prøver på en del af
de producerede portvine. Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellig
temperaturer.
10 års hvid: Lys ravfarvet med orange
skær. Masser af abrikos, mandarin, blomster og appelsinskal samt kokos fra
fadet, som dog aftog. Let med fin syre i anden omgang, en del sødme, abrikos og
honning, syresvip i enden (89).
20 års hvid: Flot ravfarvet. Dejlig
ekspressiv med abrikos, tørrede frugter, lidt mandel og akaciehonning samt lidt
balsamico og kokos, som igen hurtigt aftog. Fin, let cremet struktur, mandel, abrikoser
og appelsinskal, fin kompleksitet, elegant med lang hale og god syre, der fint
balancerer sødmen. Et lækkert og harmonisk glas (93).
30 års hvid: Ravfarvet, lidt mørkere
og med en smule orangegrøn kant. Mandel, appelsinskal, tørrede frugter,
blomster og lidt balsamico i næsen samt igen lidt kokos fra fadet lige efter
åbning. Ældre, dybere og mere kompleks, men dog ikke stor forskel i forhold til
20 års, mandariner, tørrede frugter, lidt nødder og abrikoser og en smule
vanilje samt god balancerende syre og lang hale med syresvip. Et flot glas (93).
10 års tawny: Mørk rødbrun kerne,
lysere kant. Diskret næse med nødder, tørrede frugter og lidt primærfrugt.
Stadig med primærfrugt og diskret antydning af tanniner, men også med fadnoter
som nødder og tørrede frugter, høj syre og god friskhed, lang syrerig hale.
Vellavet, men måske også lidt anonym (88).
20 års tawny: Mørk tawnybrun, men lys
orange kant. Tæt næse med hasselnødder, valnødder, tørrede frugter, farin og
balsamico. Intens og fyldig med god krop, nødder, let krydret, fin struktur,
velbalanceret med god syre. Ganske fin (91).
30 års tawny: Mørke tawnyfarvet kerne
og lysere orangebrun kant. God næse med valnødder, mandel, farin, balsamico og
orangeskal. Dejlig blød, cremet og fyldig i munden, men også elegant med fin
tekstur, god friskhed og høj syre, velbalanceret med god kompleksitet samt høj
syre i enden, fin lang og behagelig hale. Et flot glas (93).
Menin LBV 2019: Blend af 50 % Touriga
Franca, 25 % Touriga Nacional, 15 % Tinta Roriz og 10 % Tinta Amarela, lagret
fire år på træ. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig, lidt lysere kant. Masser af
cassis samt hyldebær og blåbær i næsen, moden og kogt frugt, lidt toastet og
krydret samt lidt hvidløg og krydderurt. Fyldig og frugtig med solbær, mørke
kirsebær, blommer og moden frugt, lettere krydret, medium syre, lidt til den
søde side, pæn pebret hale med tørre tanniner. Lidt kompakt i stilen, men
vellavet (89).
Menin Vintage 2020: 60 % Touriga
Franca, 25 % Touriga Nacional og 15 % Vinhas Velhas. Mørk og tæt,
uigennemsigtig med lilla kant, farver glasset. Masser af primær frugt, friske
solbær, blåbær og lidt blommer, esteva og florale noter. Elegant og harmonisk
med god friskhed og syre, floral med modne røde bær og solbær samt mørk
chokolade, pænt med integrerede tanniner, dejlig kompleksitet og lang pebret og
krydret hale med tørre tanniner, fint mellemlangt til langt potentiale. En
ganske delikat vintage (93).
Og til sidst lidt konklusioner:
Det er altid spændende at smage de
forskellige fadlagrede portvine fra et og samme hus op mod hinanden for at se
forskelle og ligheder. Nu indgik deres 40 og 50 års hvid og tawny ikke i denne
smagning, men de to 50-års fik jeg begge smagt flygtigt – uden dog at tage
noter – ved Portweinmesse 2024 i Leverkusen, og her gjorde de et godt indtryk
(læs min reportage her). Min umiddelbare vurdering er, at der – som der bør
være – er en klar linje og godkendt progression.
Generelt var de hvide i første omgang
præget af kokos fra fadet i både næse og mund, men det aftog og forsvandt med
tiden – heldigvis efter mine smagsløg. De hvide bør derfor lige dekanteres
eller have lidt tid i glasset. Endvidere bør de, som det generelt gælder for
hvid portvin, serveres afkølet.
Portvinene fra Menin importeres af Nordjysk Vinimport. Nordjysk Vinimport oplyser, at der vil være mulighed for at smage de nævnte vine samt begge 50 års ved Roskilde Portvinsmesse d. 1. marts.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar