onsdag den 2. juli 2025

Real Companhia Velha – besøg i Gaia 1



Omkring Sankt Hans rejste jeg traditionen tro til Porto sammen med gode portvinsvenner. For det første for at deltage i portvinsbroderskabets årlige ceremoni, gallamiddag og regatta med de gamle portvinsbåde, Barcos Rabelos (læs mere her). For det andet for at være en del af den store fest, fejringen af São João er i Porto. Og for det tredje for at besøge nogle portvinshuse og pleje gode kontakter i portvinens verden.

Det blev til tre besøg. Lørdag inden ceremonien i Confraria do Vinho do Porto, som broderskabet officielt hedder, gjaldt det et hus, jeg ikke havde besøgt før i Gaia, nemlig Real Companhia Velha med dets lange historik. Huset, som også kendes under brandnavnet Royal Oporto, er ikke blandt de mest hypede i Danmark, men flere af deres portvin og bordvine er absolut værd at stifte bekendtskab med.

Portvinshuset og statsmonopolet blev oprettet af Marques de Pombal i 1756 og bærer sit kongelige fornavn som en henvisning til den daværende Kong José I. Det fulde navn var den gang Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro, og som statsvirksomhed havde firmaet til opgave regulere og kontrollere produktionen af portvin. Det var således også dem, som udførte beslutningen om, at regionen skulle demarkeres.

Siden fulgte en lang og kontroversiel historie, men lad mig her springe frem til 1960, hvor firmaet blev købt af Manuel da Silva Reis, som allerede syv år tidligere havde købt det lille hus Miguel de Souza Guedes & Irmãos og deres vingård Quinta das Carvalhas, som den dag i dag er flagskibet i Real Companhia Velha. I 1963 fulgte købet af Real Vinicola og vingårdene Quinta do Síbio og Quinta do Corval samt købet af Nicolau de Almeida & Companhia – et brand, som dog siden er blevet leveret retur til familien og nu drives af den tidligere direktør for Ramos Pinto, João Nicolau de Almeida, og dennes familie.


Pedro Silva Reis Junior ved vinfestivalen Essencia do Vinho

I dag er det sønnen Pedro Silva Reis, som er direktør for Real Companhia Velha, mens barnebarnet, der ligeledes hedder Pedro Silva Reis, og som jeg har mødt en del gange, fungerer som ønolog og winemaker sammen med den estimerede winemaker Jorge Poeira. Der laves såvel portvin – især gamle tawnies, men også rubytyper og Vintage – som bordvin fra de fem vingårde, der i dag er tilknyttet selskabet: Quinta das Carvalhas, Quinta dos Aciprestes, Quinta de Cidrô, Quinta do Casal da Granja og Quinta do Síbio. Quinta das Carvalhas blev registeret som selvstændig portvinsproducent i 1991 og udsender i dag såvel bordvine som portvine i eget navn. Endvidere ejer Real Companhia brandet Delaforce, som de købte i 2008.



Vi blev vel modtaget under besøget og fik først en fin rundvisning i de flotte lokaliteter i Rua Azevedo Magalhães længere oppe i Gaia, hvor hovedkvarteret i dag ligger. Tidligere havde de som så mange andre til huse tæt ved floden nærmere bestemt dér, hvor deres restaurant, vinbar og museum, Enoteca 17:56, nu ligger.

På turen så vi fade af såvel fransk, amerikansk som portugisisk eg, herunder en stor balseiro, der kan rumme 40.000 L. Vi besøgte også familien egen kælder og deres vintagekælder, hvor støv og svampekulturer får lov til at brede sig. Her gemmer der sig hele 16.000 flasker Vintage portvin, hvoraf den ældste er fra 1765.



Ved den efterfølgende smagning blev følgende vine smagt:



Real Companhia Velha Vintage 2020: Mørk rubin, lilla kant. Krydret næse med solbær og mørk chokolade samt lidt urter. God syre, der balancerer den friske unge frugt, lang hale. Måske ikke den mest komplekse Vintage, men vellavet og velbalanceret og absolut drikkelig, mellemlang lagringspotentiale. Mit generelle indtryk  er i øvrigt, at husets LBV og Vintage har øget kvalitet i dag end tidligere.

Real Companhia Velha 10 års Tawny: Rødbrun. Stadig med primær frugt i næsen, men også tørrede frugter og nødder. Lidt sprittet og skarp og lidt vel til den søde side, lang hale med syrebid.

Real Companhia Velha 20 års Tawny: Tawnybrun med rødlige nuancer. Krydret næse med nødder, tørrede figner og muskatnød. Ikke så høj syre, men dog nok til at balancere, tørrede frugter og nødder samt karamel, måske lidt rustik, men ellers et ganske fint glas.

Real Companhia Velha 40 års Tawny: Mørk tawnyfarvet. Tørrede frugter, karamel og valnød samt lidt balsamico i næsen. Fed og cremet struktur, krydret, godt med nødder og fin balance og kompleksitet, lang hale med syrebid.

Quinta das Carvalhas 50 års Tawny: Tawnybrun. Relativ elegant næse med nødder, lidt appelsinskal, tørrede frugter og lidt læder og lak. Cremet struktur, mindre sød end de andre, høj syre og fin kompleksitet, god balance mellem sødme og syre. Et dejligt glas, som pointmæssigt befinder sig midt i 90´erne.


 

Læs mere om Real Companhia Velha her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar