torsdag den 27. maj 2021

Concurso Vinhos de Portugal

Når mere end 100 personer tilbringer en lille uge med at smage og bedømme 1.408 forskellige vine, bliver der gået grundigt til værks.


Isabel Abreu Lima modtog prisen for Årets bedste vin på vegne af Quinta Vale D. Maria og Aveleda

Jeg var i sidste uge i Portugal, nærmere bestemt først Santarém ca. 80 km nordøst for Lissabon og efterfølgende et par dage i Setúbal. Her fandt den nationale vinkonkurrence, Concurso Vinhos de Portugal, sted. Konkurrencen er arrangeret af den nationale brancheorganisation ViniPortugal eller på engelsk Wines of Portugal, og alle producenter kan indsende vine til bedømmelse. Juryen er sammensat af såvel portugisiske som internationale vinjournalister, sommeliers og winemakere, og jeg havde i år den ære at være blandt deltagerne i den internationale jury. De bedste vine blev så afslutningsvist gensmagt af en storjury med gode kapaciteter som Luis Lopes fra vinbladet Grandes Escolhas, Master of Wine Dirceu Junior fra Brasilien og teknisk direktør i portvinsinstituttet, IVDP, Bento Amaral.


Der smages hvidvin sammen med Sandra Alves fra Esporão

De første tre dage gik med at smage sig igennem alle vinene – dvs. vi smagte ikke hver især alle vine, men et udvalg hver dag opdelt på tematiske flights. Først hvide enkeltdruevine, hvor jeg smagte Loureiro og to gange Alvarinho, så hvide blends. Dernæst røde enkeltdruevine, hvor jeg smagte to gange Castelão og Touriga Nacional, dernæst røde blends og endelig evt. hedvine, hvor jeg en dag smagte Moscatel Roxo og en anden dag hvid portvin med alder. For hver flight giver smagegruppen point efter 100-skalaen, hvorefter gennemsnit regnes ud. Er der store uenigheder gensmages og diskuteres, og point justeres evt. Den samlede score vil derefter afgøre, om vinen kan tildeles sølvmedalje eller måske guld.


Den ene dags smageteam - bl.a. i selskab med Domingos Soares Franco fra José Maria da Fonseca

De sidste par dage smagte storjuryen så vinene med flest point og afgjorde, hvilke vine der yderligere præmieres med 35 store guldmedaljer (Great Gold) samt priserne for bedste vin, bedste hedvin (Port, Madeira eller Moscatel), bedste røde enkeltdruevin og bedste rød blend og ditto for de hvide samt bedste mousserende vin (Espumante).


Master Class

Efter hver smagesession deltog den internationale jury så om eftermiddagen i særlige Master Classes med henholdsvis hvidvine, rødvine og vine fra Setúbal regionen, der sammen med Tejo-regionen var hjemsted for årets konkurrence. Af samme grund besøgte vi de sidste par dage nogle udvalgte producenter fra de to regioner, ligesom vi undervejs var inviteret til middag om aftenen med forskellige producenter som værter: Adega do Cartaxo, Aveleda og Global Wines.


Middag med Global Wines og deres Casa de Santar

Overrækkelsen af medaljer og priser fandt sted i Jesu klosteret i Setúbal, og der blev i alt uddelt 419 medaljer fordelt på 35 Great Gold, 103 guldmedaljer og 281 sølvmedaljer. Den region, som høstede flest medaljer, var Douro, fulgt af Dão og Alentejo.

En samlet oversigt over medaljer og priser findes på Wines of Portugals hjemmeside. Lad mig her nøjes med at opliste de vine, der blev kåret som de bedste i de forskellige kategorier:

  • Årets bedste vin: Quinta Vale D. Maria, Vinha da Francisca Tinto 2018 (Douro)
  • Årets bedste hedvin: Kopke Colheita 1966 (Port)
  • Årets bedste enkeltdrue rødvin:  Grande Rocim, Alicante Bouschet 2017 (Alentejo)
  • Årets bedste enkeltdrue hvidvin: Falcoaria Vinhas Velhas Branco 2018, Fernão Pires (Tejo)
  • Årets bedste rødvinsblend: Quinta Vale D. Maria, Vinha da Francisca Tinto 2018 (Douro)
  • Årets bedste hvidvinsblend: Quinta do Sobreiró de Cima, Reserva Branco 2019 (Trás-os-Montes)
  • Årets bedste mousserende vin: Casa de Santar, Vinha dos Amores Espumante e Encruzado


Carla Tiago fra Sogevinus var med til at modtage prisen for bedste hedvin med deres Kopke Colheita 1966

Blandt de øvrige guldmedaljevindere, vil jeg kort nævne nogle enkelte, som jeg har smagt, eller hvor jeg har besøgt producenten.

I Douro var der således også Grand Gold til bl.a. Casa Ferreirinha for deres Quinta da Leda Tinto 2017, Prats & Symingtons Chryseia 2018 (læs min omtale her), Alves de Sousas Quinta da Oliveirinha Grande Reserva Tinto 2017, Quinta Vale D. Maria Tinto 2018, Quinta do Crastos Roquette & Cazes 2017 og Rozès´ Terras de Grifo Vinhas Velhas Tinto 2015.

Endvidere var der Grand Gold til bl.a. Kompassus Reserva 2017 fra Bairrada, Soalheiro Reserva 2018 fra Vinho Verde, Casa de Santars Vinha do Amores Encruzado 2017 fra Dão og Bacalhôa Moscatel de Setúbal Superior 2004.



Master Class med hvidvine

De tre Master Classes, som den internationale jury deltog i med hvidvin, rødvin og vine fra Setúbal blev ledet af eksperter tilknyttet vinbladet Grande Escolhas, Luís Antunes, Nuno de Oliveira Garcia og João Paulo Martins. Her smagte vi et bredt udvalg af vine – såvel enkeltdruevine som blends, bordvin og hedvin og fra store og små producenter. Der var flere fremragende vine imellem, men lad mig her blot nævne et udmærket firkløver fra Douro fra rødvinsseancen: Quinta do Crasto Touriga Nacional 2017, Passadouro Touriga Franca 2017, Quinta da Gaivosa 2017 og Quinta da Leda 2017.


Fire dejlige vine fra Douro

Jeg vil senere i senere indlæg omtale et par af de producenter, vi besøgte i Setúbal-regionen.

tirsdag den 25. maj 2021

Quinta do Gradil

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Når et brand klarer sig godt i en større blindtest i et vinblad og samtidig vinder priser i hjemlandet, kan man ikke andet end blive nysgerrig. Quinta do Gradil hedder producenten, som har hjemme i den portugisiske vinregion Lisboa – en region, der set bort fra tre mindre underregioner tidligere ikke havde det bedste ry, da meget af produktionen var bulkvin, men som det seneste årti har taget nogle store kvantespring. Jeg har tidligere her på bloggen omtalt Adega Regional de Colares, Quinta de Chocapalha, Quinta do Pinto og Vale da Capucha fra Lisboa, ligesom jeg i Din Vinguide har lavet en generel præsentation af regionen.

Det var netop Din Vinguide, som i sin april-udgave lavede en blindtest af 59 rødvine fra Alentejo, Tejo, Setúbal og Lisboa. Jeg sad selv i smagepanelet sammen med bladets redaktør Thomas Rydberg og sommelier Nina Højgaard Jensen, og vi gav pænt med point til et par vine fra Quinta do Gradil, hvoraf deres Tannat 2018 blev bedømt som et ”godt køb”, ligesom en vin fra et andet brand fra Gradil, Vinha do Carmo, blev vurderet som testens ”bedste vin.” Dette lige i hælene på, at Quinta do Gradil blev valgt som årets producent i 2020 af det portugisiske vinblad Vinho Grade Escolhas, ligesom det andet store vinblad i Portugal, Revista de Vinhos, kårede hele koncernen som årets producent i 2020.

Jeg fik derfor tilsendt et udvalg af vine med vægten på deres spændende enkeltdruevine, men først lidt baggrundsoplysninger samt lidt udtalelser fra husets winemaker.




Den ældste skriftlige reference til Quinta do Gradil er fra kong João II og kan dateres tilbage fra 1492, hvilket der også henvises til på labels og ved entry level vinene. Men ejendommen menes at være meget ældre. Quinta do Gradil har tidligere tilhørt efterkommere af selveste Marquis de Pombal.

Siden 1999 har Quinta do Gradil været ejet af Luís Vieira og hans Parras Wines, som er blandt Portugals store vinkoncerner. Som det gælder de fleste store spillere på markedet, er Parras Wines aktive i flere regioner. Foruden Quinta do Gradil ejer de Casa das Gaeiras i Lisboa, Herdade da Candeeira og Herdade da Vigia i Alentejo samt produktionsfaciliteter i Tejo, ligesom de har indgået partnerskaber med producenter i Vinho Verde, Dão, Douro og Tejo, hvis vine også markedsføres og eksporteres af Parras Wines. De primære markeder er Portugal, Storbritannien, USA, Angola og Kina, men Danmark er altså også med på kortet.

Da Luis Vieira overtog Quinta do Gradil var der kun plantet hvide druesorter. I 2001 startede de derfor en større omlægning, hvor der også blev plantet røde sorter som Touriga Nacional, Syrah og Aragonez, ligesom der blev bygget nye og større produktionsfaciliteter, fortæller ønolog og winemaker Tiago Correia.

Der er plantet 120 hektar vin – især med hvide sorter som Arinto, Viognier, Chardonnay, Viosinho og Fernão Pires og røde sorter som Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Petite Syrah, Cabernet Sauvignon og Tannat. Altså en blanding af nationale og internationale sorter, hvilket er meget typisk for regionen.

”Det, at vi har plantet druesorter fra andre regioner i Portugal som Alvarinho fra Vinho Verde og Viosinho fra Douro samt internationale sorter, giver os mulighed for at producere kvalitetsvine, så både accepteres af kritikere og forbrugere”, forklarer Tiago Correia.




Klimaet i Lisboa-regionen er påvirket af Atlanterhavet med relative milde sommertemperaturer, køligst og vådest ved kysten og varmere inde i landet, hvor bjergene beskytter. Jordbunden er lerjord med flere sandholdige områder.

”Vores terroir er påvirket af, at vi kun ligger 18 km fra Atlanterhavet og ved foden af Serra de Montejunto. Når vinden fra havet rammer bjergene, bliver den fanget omkring Quinta do Gradil, hvilket giver lavere temperatur og fugtighed. Derved opnår vi friskhed, højere syre, ja endog mineralitet i druerne,” fortæller Tiago Correia.

Vinene er opdelt i flere kategorier: Martinus Johannis, Classic Range, Monovarietal Range og Reserva Range, hvor især enkeltdruevinene synes interessante.

”Vi vil gerne vil vise vores kunder, hvordan visse druesorter udvikler sig i vores terroir. Hver enkelt druesort laver ekstraordinære vine, som vi gerne vil give forbrugeren mulighed for at smage. Det gælder også røde sorter som Alicante Bouschet og Tannat, som er gode for dem, der godt kan lide farve og koncentration,” slutter Tiago Correia.

Jeg har smagt følgende vine fra Quinta do Gradil – alle smagt over to dage:

 

Espumante Reserva 2017 Brut Nature: Blend af 50 % Arinto og 50 % Chardonnay, lagret 18 måneder. Strågul, brusende. Diskret i næsen i første omgang, men åbnede sig med stigende temperatur, frisk med grønne æbler, lidt citrus, blomster og en smule gærpræg. Frisk i munden og med god fylde og fin tekstur, citrus, knastør. Velegnet til aperitif med f.eks. saltede mandler eller til skaldyr (89).




1492 Branco 2019: Blend af 50 % Sauvignon Blanc og 50 % Arinto. Grøngul, grønligt skær. Ekspressiv næse med hyldeblomst, pære, passionsfrugt og vingummibamse. Ok fylde i munden med pære, lyse stenfrugter, hyldeblomst og lidt eksotiske noter, frisk, tør og i fin balance, pæn hale. Frisk vin, ikke så kompleks, men dog nuanceret (87).

1492 Rosé 2019: Blend af 50 % Touriga Nacional og 50 % Syrah, 20 % lagret på franske egetræsfade. Laksefarvet, medium intens. Meget diskret næse med jordbær og florale noter. Frisk i munden med røde bær, jordbær og blomster, let krydret, god syre, ok tekstur. En fin, men ikke kompleks rosé (88).

1492 Tinto 2018: Blend af 50 % Tannat og 50 % Touriga Nacional. Fermenteret på ståltank, 70 % lagret på fransk eg. Mørk rubin, dyb, uigennemsigtig kerne. Mørke, modne kirsebær, brombær og florale noter. Kirsebærsten, mørke bær, vanilje, krydret, moderat fadpræg, pænt syreniveau, pænt med bløde tanniner. En drikkevenlig, men også kraftig pleaser, som dog er uden stor kompleksitet (88).




Alvarinho 2019: Gulgrøn. Ikke så ekspressiv i næsen, åbnede dog lidt op i glasset med pærer, citrus og lidt eksotisk bund. Fin frugtfylde og god struktur, citrus, mandarin, godt med syre, ok kompleksitet, let saltet og sprød hale (90).

Viosinho 2019: Viosinho indgår ofte i blends i Douro, men her som enkeltdruevin. Grøngul, let perlende lige efter åbning. Frisk aromatisk næse med citrus, grønne æbler, grape, blomster og lidt rieslingagtig petroleum. Frisk med ok syre, grape, honning, lidt anis, mineralsk, kort hale. Dejlig og elegant, men måske ikke så dyb (89).

Arinto 2019: Gulgrøn. Ekspressiv næse med grønne noter, græs, lyse stenfrugter, citrus. Dejlig balanceret med høj syre og fin frugt, citrus og vegetale noter, mineralsk, fin lang hale med limepræg. En frisk og fyldig madvin med god kompleksitet (90).

Chardonnay 2019: 50 % fermenteret på fransk eg med batonnage, resten på stål. Gulgrøn til gylden, grøn kant. Elegant og tiltalende næse, gule blommer og blomster, lidt parfumeret. Dejlig elegant og fyldig i munden med fin frugt, mineralsk og en smule fadpræg, lang dejlig hale. Harmonisk og velsmagende (91).




Tannat 2018: Fermenteret på ståltank, 30 % lagret 9 måneder på fransk og amerikansk eg. Mørk rubin, lidt lys kant. Frisk næse med mørke bær, mynte og anden krydderurt samt lidt engelsk lakrids. Flot i munden, mørke bær, bitter chokolade og lidt lakrids, kraftig, men rimelig tæmmet i forhold til druesorten, godt med kraftige, men ikke harske tanniner. En dejlig kraftig powervin, som kan drikkes nu, men dog vil vinde ved at lagre nogle år (92).

Alicante Bouschet 2018: Lagret 12 måneder på portugisisk eg og derefter 12 måneder på flaske før frigivelse. Meget mørk rubin, uigennemsigtig. Mørke bær, brombær og solbær, men også floral og med lidt krydderurter. Kraftig med mørke bær, men også en vis balancerende friskhed, mineralsk, godt med tanniner, tørre tanniner i enden. Dejlig kompleks og med fint potentiale for udvikling (92).

 



Vinene fra Quinta do Gradil og Parras Wines importeres af Nordjysk Vinimport.

lørdag den 15. maj 2021

Pedro Marques, Vale da Capucha, Lisboa

 

De smagte vine er sponseret af importør og producent

 

Kølige nætter og tåge om morgenen. Atlanterhavet sætter sig præg på klimaet i den portugisiske vinregion Lisboa, ligesom det gør det ved andre kystnære regioner som Vinho Verde og Bairrada. I underregionen Torres Vedras ligger Vale de Capucha i en dal, der faktisk en gang var en del af havet, hvorfor et fossil fra den tid da også har fundet vej til etiketten på en af vinene.




Det er den unge winemaker Pedro Marques, der står bag Vale de Capucha. Pedro Marques er født i Lissabon og er femte generation i familien, som beskæftiger sig med at lave vin. Tidligere blev der på familiens 13 hektar ejendom fokuseret mere på kvantitet end kvalitet, men det har Pedro nu ændret. Han lavede sin første vin under navnet Vale da Capucha i 2009, og siden er det kun gået en vej. Foruden familiens ejendom har han også arbejdet som winemaker i Alentejo og Tejo for andre producenter.

Sammen med hustruen Sonia har Pedro nyplantet indfødte druesorter, især hvide, og omdannet vinmarkerne til økologisk og tilstræbt biodynamisk drift.

”De fleste nyplantede druer er Arinto - resten Fernão Pires pga. det køligere klima nær ved kysten. Men vi har også øje for de røde og er ved at nyplante røde sorter,” fortæller Pedro Marques, som f.eks. nyligt har lanceret en enkeltdruevin på Castelão.

Som så mange andre yngre winemakere har Pedro Marques fokus på det lokale terroir samt økologi og bæredygtighed.

”Jeg prøver at dyrke vin i harmoni med stedet og skabe betingelser, så vinene gror og tilpasser sig jordbunden. Det vil give druer, som modner fint og producerer fyldige, friske og bløde vine,” siger han og fortsætter:

”Vi prøver at skabe balance og ikke spilde gode næringsstoffer, så vi genbruger alt i vores kompost. Druerester, gødning fra fjerkræ, heste og får, rester fra køkkenhaven og fra beskæring i marken. Al denne komplekse energistrøm gavner jordbunden og skaber gode forhold for bakterie- og gærkulturer og dermed mulighed for at lave mere ekspressive vine.”




Så de første godt 10 år har medført mange ændringer, fastslår Pedro Marques.

”Jeg har brugt de første 10 år på at skaffe mig viden og erfaring om, hvad jeg ikke skulle gøre. F.eks. startede vi med et opbindingssystem, men efter tre år skiftede vi til Guyot. Vi har også skiftet labels flere gange, og så er vi gået fra rustfri stål til træfade. Da vi startede kendte portugisiske sommeliers ikke til ”artisanal” produktion og vin med minimal indgriben. Nu kan de vældig godt lide det, så meget er ændret,” slutter han.

 

 

Jeg har smagt disse to vine fra Pedro Marques over to dage.

 

Vale da Capucha Vinha Teimosa Tinto 2014, Lisboa

Blend af 70 % Touriga Nacional og 30 % Tinta Roriz, lagret kort tid på fad. Mørk rubin, uigennemsigtig kerne. Dejlig moden frugt, kirsebær, brombær, violer, lavendel, lidt krydderurter, mineralsk. Frisk i munden, godt med moden frugt, sorte syrnede kirsebær, lidt engelsk lakrids, høj syre, stadig power og godt med tørre tanniner til fortsat udvikling (92).

 



Vale da Capucha Fossil Branco 2017, Lisboa

Blend af 50 % Fernão Pires, 35 % Arinto og 15 % regionale druesorter. Strågul, tæt. Intens og aromatisk med fersken, passionsfrugt, ananas, lidt vingummibamse og mineralitet. Frisk og fyldig i munden med citrus, fersken, lidt eksotiske noter, høj syre og med en lang, let syrlig, saltet og mineralsk eftersmag (91).

 



Vale daCapucha kan fås hos FuCo Wine.

onsdag den 5. maj 2021

Luís Leocádio og Titan of Douro

 

Omtalte vine er sponseret af producenten

 



Det er en hund, som har navngivet Titan of Douro. Hunden Titan er af racen Dogo Argentino og tilhører parret Luís Leocádio og Vanessa Santos, som begge er vokset op i Douro. Sammen startede de vinprojektet Titan of Douro i 2016 med udgangspunkt i gamle vinmarker ved Távora-floden i Serra do Reboredo, som med sine 1.000 meter er det højest beliggende sted i regionen og beliggende nær grænsen til Beira Interior.




Men vin har nu altid været en del af winemaker Luís Leocádios liv.

”Jeg blev født i en landsby i Douro, hvor den vigtigste beskæftigelse var vindyrkning og vin. Fra en ung alder var jeg involveret i landbrug, da mine forældre var farmere, og som 16-årig delte jeg min tid mellem skolen og farmen. Som 18-årig begyndte jeg at studere til landbrugsingeniør med vindyrkning og ønologi som speciale.”

Efterfølgende arbejdede Luís Leocádio i regioner som Dão, Beira Interior og Bairrada, men vendte så hjem til Douro. Foruden parrets eget projekt er han partner i Quinta da Biaia i Beira Interior og hjælper med at lave vin for en række andre quintaer i forskellige regioner. I 2018 blev han kåret som bedste nye ønolog af det portugisiske vinblad Revista de Vinhos.

”Jeg efterstræber enkelthed og autenticitet i mine vine. De skal afspejle det sted, hvor druerne er født. Jeg tror ikke, der findes dårlige steder at lave vin, men at ethvert sted har mulighed for udtrykke sig uden manipulation eller make-up,” fortæller Luís Leocádio.




I sit arbejdet benytter Luís gerne druer fra gamle vinmarker, som han finder i Douros bagland.

”Gamle vinmarker kan producere druer med en langt større smagskoncentration. Alderen kombineret med højden giver druer med en fantastisk balance. Dertil kommer den menneskelig side. Er vinstokkene gamle, er det fordi, nogen har taget vare på dem og ikke sat økonomien over alt andet. Jo ældre, des mindre producerer de. Derfor bestræber vi os på at opkøbe gamle marker i Vale dos Mil for at bevare dem og fortsætte historien.” siger Luís Leocádio.




Vale de Mil, som lægger navn til nogle af vinene fra Titan of Douro, er et lille område tæt ved naboregionerne Távora-Varosa og Dão.

“Det er et andet Douro med høj beliggenhed, granit jordbund og køligere klima og derfor meget anderledes end Dourodalen eller Távora-dalen tæt ved, hvor der er varmere og produceres kraftigere og mere modne vine – helt anderledes end Titan of Douros profil,” forklarer han.

Vinene fra Titan of Douro er opdelt i tre kategorier: Titan of the Douro (hvor hunden Titan sammen med deres kat er med på labelen) laves i hvid, rosé og rød, enkeltmarksvinene fra Vale dos Mil som hvidvin og rødvin og endelig nogle vine med afsæt i meget gamle vinmarker eller på amfora samt en enkelt hvidvin, som faktisk er registreret som værende fra Távora-Varosa og ikke Douro.

Skal Luís Leocádio spå om fremtiden, mener han, at Douro bevæger sig mod mere moderne, friske og balancerede vine end stilen, regionen traditionelt er kendt for.

”Douro er en alsidig og kraftfuld region med en lang række af terroirs. Der vil komme flere og flere moderne vine fra Douro. For en ti år siden var hvidvine og mousserende vine af høj kvalitet fra Douro en sjældenhed. Sådan er det ikke i dag. Selv hvad angår portvin, ser vi allerede en udvikling mod de mere friske og balancerede. Det er tegn på tidernes skiften,” slutter Luís Leocádio.

 

 

Jeg fik tilsendt alle vinene fra Titan of Douro, og de blev alle smagt over to dage.

 

Titan of Douro Branco 2019

Blend af 30 % Rabigato, 30 % Gouveio, 20 % Verdelho, 10 % Folgazão og 10 % Arinto, lagret 8 måneder med batonnage. Meget lys, grøngul, klar. Diskret næse med citrus, grøn pære, lidt eksotiske undertoner og lidt vegetale noter. Frisk og sprød med god syre, let og læskende. En let og tiltalende, sprød vin (88).

 

Titan of Douro Rosé Reserva 2019

Blend med overvejende Mourisco, Rufete og Touriga Nacional, lagret 6 måneder med batonnage. Lys laksefarvet. Fin duft med jordbær og blomster samt lidt krydrede og røgede noter. Masser af røde bær, søde kirsebær, lidt krydret bund, en smule parfumeret, flot tekstur, høj syre og lang hale. En fin, gastronomisk og rimelig kompleks rosé langt fra terrasseklicheen (90).

 

Titan of Douro Tinto 2019

Blend afTouriga Nacional, Touriga Franca og old vines, 9 måneder på fransk eg. Rubin, intens, lilla kant. Ekspressiv med godt med frugt, modne kirsebær og florale noter, violer, lidt marmeladepræg og tobak. Frisk frugt, brombær, modne kirsebær, floral, lidt frugtsødme, meget diskrete fadtoner, pænt med tanniner og lidt tørre tanniner i enden. Ligefrem og ikke uden elegance (88).

 



Titan of Távora-Varosa Daemon 2019

Ikke fra Douro, men fra naboregionen Távora-Varosa. Blend af Gouveia, Cerceal og Malvasia Fina. Gulgrøn, medium intens. Frisk, intens og aromatisk med blomster, grøn pære, rød grape og lidt røgede eller toastede noter. Sprød og frisk i munden med grønne pærer, grape, mineralsk, høj syre og meget fint balanceret, fin frisk hale (91).

 



Titan of Douro Vale dos Mil Branco 2018

Field blend fra 100 år gammel vinmark, lagret 16 måneder på egefade med batonnage. Strågul, høj viskositet. Ekspressiv og intens næse med moden pære, peach melba, honning, enebær, smørnoter fra fad og lidt engelsk vingummi. Fyldig i munden med god tekstur, lidt eksotisk frugt, fadnoter, mineralsk, dejlig kompleksitet og dybde, lidt lav på syre ved første indtryk, men den kommer. Spændende og anderledes (93).

 

Titan of Douro Vale dos Mil Tinto 2018

Field blend fra 100 år gammel vinmark, lagret 16 måneder på fad. Rubin. Dyb næse med brombær, syrnede kirsebær, balsamico, lakrids, hvidløg, eukalyptus, lavendel og friske urter. Robust, men også frisk i munden med masser af bær, høj syre, tobak og lidt mørk chokolade, mineralsk, fin balance, godt med tanniner, lang hale med bær og tørre tanniner. Powerful og frisk med potentiale, kræver lidt modspil fra mad (93).

 



Titan of Douro Estagio em Barro 2018

Blend af adskillige røde sorter, fodpresset, lagret 16 måneder på små amforakrukker. Mørk rubin, lys lilla kant, meget intens. Mørke bær, brombær, balsamico, røget bacon samt lidt lakridsbund. Brombær og friske krydderurter i munden, lakrids, meget mineralsk, godt med bløde tanniner, frisk med høj syre, lang hale med tørre tanniner (92).

 



Titan of Douro Fragmentado Branco Blend 1

Field blend fra 100 år gammel vinmark og blend af vin fra 2015-2018, lagret på fransk eg. Gulgrøn til strågul. Dyb og ekspressiv næse med abrikos, grape, lidt muskatnød og lidt røgede noter, diskret fadpræg. Fylder hele munden med masser af moden frugt, pære, grape, blomster, mineralsk, dejlig kompleks og meget god balance, lang hale med fin syre. En stor nydelse (95).

 

Titan of Douro Frangmentado Tinto 2017

Field blend fra 100 år gammel vinmark, lagret 32 måneder på fad. Mørk rubin, dyb og næsten uigennemsigtig. Intens, dyb og kompleks næse med mørke bær og moden frugt, men også krydderurter, chokolade. I munden på en gang powerful og blød, meget delikat og elegant, floral og masser af mærke bær, balsamico, røgede toner, syrnede modne kirsebær og kraftige tanniner. Skøn vin med et langt liv foran sig. (94).

 

 


 

Titan of Douro importeres af Portugisisk Vinkælder

mandag den 26. april 2021

World Wild Wine fra Carlos Raposo

 

De omtalte vine er sponseret af importøren

 

Når en winemaker debuterer under eget navn med tre fremragende og meget eksklusive, men pænt sagt ikke ligefrem prisvenlige vine, tænker man umiddelbart: Hvordan skal han dog komme videre herfra? At hæve niveauet yderligere synes ikke muligt? Nej, men det er heller ikke nødvendigt. Når konceptet er i orden, kan man i stedet vælge at lancere noget andet, som stadig er af høj kvalitet, men dog i et prisleje, hvor de fleste kan være med.

Sidste år lancerede den tidligere assistent for selveste Dirk Niepoort, Carlos Raposo, sine Vinhos Imperfeitos (uperfekte vine). Der var tale om tre hvidvine, hvoraf en var fra Vinho Verde, en fra Dão og en et blend af druer fra de to regioner. Druerne var særligt udvalgte fra gamle vinmarker i de to regioner, og vinene var økologiske og fremstillet med minimal indgriben i kælderen.




Det samme gør sig gældende for de fire nye vine fra regionen Dão, som han har sendt på markedet under navnet World Wild Wine.

”Nu hvor Vinhos Imperfeitos har etableret sig på markedet, har jeg fulgt en anden drøm, jeg har haft. At lave vin med karakter og personlighed og med andre karakteristika og til en pris, så flere kan nyde dem. Jeg kalder det for World Wild Wine, fordi jeg vil lave vine i hele verden, og fordi de vil blive lavet med respekt for druesorterne, uden tilsætning af kemikalier og så naturligt som muligt,” fortæller Carlos Raposo, som f.eks. går med planer om også at lave et blend at druer fra Bordeaux og Dão.

Som det gjaldt for Vinhos Imperfeitos, er druerne til de fire nye vine også udvalgt fra gamle vinmarker, men dog ikke de samme.

”Det er fra lidt yngre vinmarker, som jeg har fundet i Dão. Jeg kender regionen rigtigt godt, da det er her, jeg bor, og støder hver dag på nye mulige vinmarker. Jeg holder meget af at besøge vinmarker og prøve at forstå deres potentielle,” forklarer Carlos Raposo og fortsætter.

“Mange unikke karaktertræk som udviklingspotentiale, elegance, mindre frugt og mere personlighed kan komme fra de gamle vinmarker. Men modsat er der også gamle vinmarker af ringe kvalitet. Portugal har et skatkammer af druesorter, som næsten er forsvundet, men med fornyet interesse fra mig og andre, kan vi redde de næsten uddøde sorte.”

Der indgår da også mange druesorter i vinene. Blandt de hvide kan nævnes mere kendte som Encruzado, Bical og Malvasia Fina samt mere sjældne sorter som Uva Cão, Rabo de Ovelha, Branda og Barcelo. Blandt de røde er sorter som Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro og Jaen meget brugte i regionen, men der indgår f.eks. også Tinta Pinheira, Tinta Carvalha og Touriga Feminino.




Inden Carlos Raposo i 2011 begyndte hos Niepoort, havde han studeret i Bairrada, Bordeaux og Bourgogne og arbejdede nogle år i Frankrig, spanske Ribera del Duero, californiske Napa Valley og Australien. Han kombinerer altså international erfaring med lokal kunnen. Foruden sine egne projekter blev han nyligt tilknyttet som winemaker for Quinta do Pôpa i Douro. Det samarbejde glæder jeg mig til at følge.

De otte år hos Niepoort har så afgjort også været lærerige, slutter Carlos Raposa:

”Dirk Niepoort er min ”Father of Wine”.  Vi lavede gode vine sammen, vi lærte sammen, og vi lavede fejl sammen, men altid i et forhold som mellem far og søn. Dirk er mere end en mentor for mig.”




Jeg har smagt de fire vine fra World Wild Wine, som alle blev smagt over to dage.

 

Ideal 2019 Branco, Dão DOC: Field blend fra 30 til 60 årige marker med sorter som Encruzado, Bical og Malvasia Fina, lagret 11 måneder på fad. Grøngul, lys. Frisk næse med pære og blomster, en smule eksotisk bund med passionsfrugt samt meget diskrete fadnoter. Slank, tør og mineralsk vin med grønne æbler og lidt citrus, flot syrebalance, frisk, medium lang og let saltet hale (91).

Ideal 2018 Tinto, Dão DOC: Blend af druer 30 til 60 årige marker med sorter som Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro og Jaen, 18 måneder på fad. Rubinrød, lys lilla kant. Frisk frugt med især kirsebær, hindbær og jordbær, let krydret bund. I munden frisk frugt, syrnede kirsebær og krydret undertone, mineralsk og elegant, pænt med bløde tanniner (90/91).




Definido 2019 Branco, Dão DOC: Field blend fra 60 til 100 årige marker med sorter som Encruzado, Malvasia Fina, Uva Cão, Rabo de Ovelha, Branda, Barcelo og Douradinha, fermenteret på fransk eg. Gulgrøn. Flot, men diskret næse med lidt gule stenfrugter, citrus og vegetale noter, såvel frisk som fyldig med et Bourgogneagtigt hint. God fylde og dejlig taktil følelse i munden, i første omgang blød, men syren og friskheden følger hurtigt, mineralsk, lidt grape, god kompleksitet, lang hale med lidt sprød bitterhed (93).

Definido 2018 Tinto, Dão DOC: Blend fra 60 til 100 årige med bl.a. Tinta Pinheira, Tinta Carvalha, Baga, Touriga Nacional, Touriga Feminino, Tinta Roriz, Alfrocheiro og Jaen, lagret 20 måneder på fransk eg. Rubinrød, mørk kerne. Frisk, lidt diskret næse med røde bær, men også med moden frugt, sorte kirsebær, brombær, skovbær og kaffe, krydret, god mineralitet med flint, lang hale og fin kompleksitet. En dejlig vin med stort potentiale (93).




 

Carlos Raposos vine – såvel Vinhos Imperfeitos som World Wild Wine – fås hos Vinho.dk

torsdag den 22. april 2021

Aguardente Vínica fra Dalva


Den omtalte aguardente er sponseret af producenten 


Har man rejst i Portugal, har man sikkert prøvet at bestille en portugisisk brandy på en lille restaurant. Og det er – for at sige det pænt – ikke altid en behagelig oplevelse. Brændende, sprittet, uden de store smagsnuancer og ofte serveret ved for høj temperatur. Det betyder selvfølgelig ikke, at Portugal ikke er leveringsdygtigt i god brandy eller aguardente (brændevin). Det er landet i høj grad, når man finder kvalitetsproducenter og udgaver, som har lagret i en del år.

Portugisisk likør og brandy findes i mange udgaver, varianter og kvaliteter. Årtier tilbage lærte jeg f.eks. Medronho at kende. Medronho er en frugtbrændevin lavet på jordbærtræets frugter og fremstilles især i Algarve. På et feriecenter i Algarve, hvor jeg i sin tid arbejdede, brugte vi ligefrem den stærke drik som afstraffelse, hvis vi havde dummet os!




Taler vi om brandy og brændevin fremstillet på vindruer, altså druesprit, kan der rent lovgivningsmæssigt skelnes mellem tre forskellige typer: Aguardente Vínica, Brandy og Aguardente Bagaceira eller bagaço. De to første er begge destilleret på vin, men er lidt forskellige hvad angår alkoholprocenter og især lagringstid og dermed også i kvalitet og karakter. Hvor Aguardente Vínica får sin karakter via lagring i f.eks. 10, 20 eller flere år, er brandyen ofte tilsat forskellige aromastoffer og karamel. Bagaceira er derimod lavet på druemost efter presning af kvas og stilke og minder derved mere om italiensk grappa.

Aguardente Vínica´s skal holde mindst 37,5 % alkohol, og der findes seks forskellige regioner for produktionen: Bairrada, Vinho Verde, Tejo, Lourinhã, Alentejo og Douro.

Sidstnævnte er interessant, da aguardente også bruges til fremstilling af portvin. Lovgivningen for den aguardente, der tilsættes portvin, bestemmer dog, at den skal på 77 % alkohol og uden anden farve, duft og smag end den, den rene druesprit giver – altså så neutral som muligt modsat hvad man efterstræber med Aguardente Vínica. Aguardente Vínica lagres derfor i adskillige år på gamle portvinsfade for at give smag og karakter, ligesom den (heldigvis) har lavere alkoholprocent. Ikke overraskende fremstiller en del portvinshuse aguardente. Det gælder fx Kopke, Niepoort, Barros, Martha´s og Dalva, men sikkert også flere.




C. da Silva, som selskabet bag Dalva rettelig hedder, har tidligere produceret aguardente og har nu nyligt genoptaget traditionen ved at udsende en såkaldt Aguardente Vínica Velhíssima, som har lagret mere end 30 år på 550 liters portvinsfade i deres kælder i Vila Nova de Gaia. Diminutivet velhíssima er afledt af velha som betyder gammel og kan altså oversættes som ”meget gammel”.

Jeg vil en lille prøveflaske tilsendt, og den blev smagt over flere dage.

 

Dalva Aguardente Vínica Velhíssima:

Flot ravfarvet med orange skær og let grønlig kant. Spændende og kompleks næse med valnødder, druesprit, orangeskal, tørrede frugter, honning, lidt karry og toffee. Dejlig blød og elegant i munden med valnød og tørrede frugter, frisk, delikat og kompleks, måske lidt sprittet i anden bølge, lang behagelig og flot hale. Et dejligt glas, der holder 38 % alkohol (94).




mandag den 19. april 2021

Márcio Lopes – vine fra to regioner


De smagte vine er sponseret af importøren


Vinho Verde og Douro er to regioner i det nordlige Portugal med meget forskellige profiler. Har man prøvet at køre fra Porto og ind til Douro kender man den store forskel landskabs- og klimamæssigt på det køligere og kystnære område før bjergene og Douro-dalen på den anden side, som længst inde mod Spanien i Douro Superior har fastlandsklima.

Winemaker Márcio Lopes arbejder i begge regioner, men har dog siden også gjort sig erfaringer på Azorerne og i Dão samt i Ribeira Sacra i Galicien lige over Vinho Verde.




Jeg mødte ham første gang i 2018 ved vinfestivalen Simplesmente Vinho, som arrangeres hvert år i Porto af João Roseira fra Quinta do Infantado og samler mindre, uafhængige og alternative producenter fra hele landet samt enkelte udenlandske. Ved den lejlighed smagte jeg et par af hans vine fra Vinho Verde og fik et udmærket indtryk. Siden er hans vine dukket op ved forskellige smagninger, og i forbindelse med en artikel nyligt til Din Vinguide fik jeg smagt flere af hans vine og interviewet ham.

Márcio er født i Porto i 1983. I 2010 etablerede han sig som winemaker med Pequenos Rebentos i Vinho Verde og Proibido i Douro Superior. Inden da havde han arbejdet sammen med mesteren Anselmo Mendes, ligesom han har arbejdet sammen med Dirk Niepoort om dennes Nat Cool projekt.

”Folk som Anselmo og Dirk har været inspirationskilder på det rigtige tidspunkt. Siden jeg startede for mig selv, har jeg mest lært af mine egne fejltagelser,” siger Márcio Lopes med et glimt i øjet.

Som winemaker tilstræber Márcio Lopes økologi, bæredygtighed og minimalisme. Druerne er såvel fra egne marker som indkøbte, hvoraf de fleste er fra økologiske vinbønder.

”Vi arbejder med 40 forskellige vinbønder, som sælger deres druer til os. Jeg tror kun to af dem stadig bruger kemiske sprøjtemidler – og det i en region som Vinho Verde, hvor det regner 1800 mm om året, hvilket betyder meget græs og risiko for sygdomme,” forklarer Márcio Lopes.




Han laver vine på såvel enkeltdruer, blends og fieldblends fra gamle vinmarker herunder vinstokke, der gror som pergola i Vinho Verde - en metode, der sin tid blev brugt for at skabe plads til grøntsager under de højthængende drueklaser og samtidig modvirke sygdomme i regionens våde klima.

En anden gammel tradition i Vinho Verde er rødvin på regionale sorter som Vinhão, Alvarelhão og Pedral. Tidligere var rødvinene meget rustikke, tanninfyldte og brusende, og de blev kun drukket lokalt, hvor de faktisk var fine til maden. Men nu arbejdes der på at tæmme druerne og skabe moderne vine gennem mindre ekstraktion. Det gælder f.eks. læremesteren Anselmo Mendes, ligesom Márcio Lopes fornyer traditionen med sin Atlantico Tinto baseret på druer fra pergola.  

 ”Jeg benytter pergola i Vinho Verde og gamle vinmarker med blandede sorter i højderne i Douro, da det er en del af vores historie og kultur. Verden efterspørger mere friske rødvine, hvilket vi kan levere i Vinho Verde,” siger Márcio Lopes og tilføjer, at de gamle marker han har fundet i Douro, ikke gør traktorkørsel muligt, så han må pløje på gammeldags maner med en hest.




Fra flere sider bliver Márcio Lopes udråbt som en af de kommende stjerner i Portugal, hvorfor han da også blev kåret som årets unge winemaker i 2019. At pløje med hest og benytte druer fra pergola, kan lyde gammeldags, men man skal ikke tage fejl af Márcio og andre yngre winemakere fra Portugal. Samtidig med, at de dyrker de gamle traditioner, er de også veluddannede og samtidige.

”Da jeg begyndte at lave vin, glemte jeg alt fra universitetet og begyndte at lytte til, hvad de gamle mennesker sagde. I dag prøver jeg at forene det bedste fra to verdener. Jeg foretrækker at løbe en risiko og lave - ikke anderledes, men originale vine med udgangspunkt i vinmarkerne,” slutter han.

Følgende vine fra Márcio Lopes blev smagt over to dage:




Pequenos Rebentos Alvarinho & Trajadura 2019: 50 % Alvarinho og 50 % Trajadura. Gulgrøn, lys med flot skær. Grønne æbler, citrus, grape, fersken og blomster. Frisk med høj syre og pæn frugtfylde, mineralsk, fin balance, tør. En dejlig ligefrem og sprød vin (89).

Pequenos Rebentos Alvarinho 2019: Gulgrøn med grønt skær. Æbler, citrus, lidt eksotisk frugt som fersken og banan samt en smule honning. Fyldig i munden, virker lidt lav på syre i første omgang, men kommer midtvejs, frisk med god frugt, dejlig tekstur, tør, ok balance og kompleksitet, læskende og med lang hale (91).




Atlantico Tinto 2019: Blend af Cainho Tinto, Alvarelhão og Pedral fra traditionel vinha ramada (højtvoksende pergola), lagret på brugte fade. Rød, lys og med lav intensitet og lys kant. Hindbær, jordbær og syrnede kirsebær, men med et underlag af røgede og animalske noter. Frisk med godt med bær og frisk frugt samt en animalsk undertone, krydret, medium syre, rimelig kompleks, mineralsk, stort set ingen tanniner, fin hale. En anderledes og spændende vin, som fint beviser, at der kan laves glimrende rødvin i Vinho Verde (92).




Proibido Clarete 2019: Blend af 40 år gammel blandet vinmark. Lys rubinrød, lav intensitet. Røde bær, jordbær, kirsebær og en let krydret undertone. Dejlig frisk i munden med røde bær, fin fylde, markant syre og flot balance. Vellavet og ganske delikat (90).




Anel Tinto Reserva 2018: Blend af Touriga Nacional, Tinta Franca og Vinhas Velhas, fermenteret i lagar og lagret i 6 måneder på brugte fade. Mørk rubin, intens og med lilla kant. Solbær, cassis, blomme, mynte, friske krydderurter, pinjeskov og lidt kaffenoter. Krydret i munden med brombær og andre mørke bær, sort peber, lidt mynte, god struktur og rimelig kompleksitet, diskrete fadnoter samt pænt med bløde, integrerede tanniner (91).

 

Vine fra Márcio Lopes fås hos VinoGaudium