torsdag den 26. april 2018

Vinho Verde fra Quinta de Linhares


Den 16. maj afholdes der smagning af portugisisk Vinho Verde i København for branchefolk – dvs. vinskribenter, sommeliers, importører og restauratører mv. Målet er at vise, at der faktisk fremstilles virkelig god hvidvin i regionen og ikke kun de billige udgaver, som mange kender. Fremstødet afvikles i et samarbejde mellem Vinens Hus og brancheorganisationen CVRVV (Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes), og det består dels af en åben smagning, hvor 21 forskellige producenter fra Vinho Verde regionen præsenterer mere end 200 vine – og dels af to seminarer, hvor jeg er blevet indbudt til at fortælle om regionen, dens druesorter og underregioner. Læs mere her.
Jeg besøgte selv området i februar måned for at lave reportage og interviews til en artikel om Vinho Verde til juniudgaven af bladet Din Vinguide. Her var jeg bl.a. forbi de to fremragende alvarinho-producenter Anselmo Mendes og Soalheiro i den nordligste underregion Monção og Melgaço. Begge er blandt de 21 producenter ved smagningen i maj. Det samme gælder Quinta de Linhares, som også allerede er tilgængelig på det danske marked.


Quinta de Linhares ligger i underregionen Sousa og ejes af Agri-Roncão, som også står bag det udmærkede portvinsbrand DR. DR står for Domingos Ribeiro, og han blev faktisk født i Penafiel – ikke langt fra quintaen. Der produceres såvel blends som enkeltdruevine på sorterne loureiro, azal, avesso og arinto, rødvin på vinhão (ja, der findes også rød Vinho Verde) samt rosé. Winemaker er António Sousa.


Jeg har smagt et udvalg af deres vine:
Quinta de Linhares Rosé 2016: Lavet på blend af røde druesorter heriblandt espadeiro. Flot og mørk roséfarvet, let perlende. Duft af jordbær, lidt hindbær og blomster samt en smule vingummibamser, lidt parfumeret. Godt med frugt i munden med røde bær, frisk og høj syre, tør men med frugtsødme. Ok eftersmag. Fin terrassevin eller til lette sommerretter. 12,5 % alkohol.
Quinta de Linhares Avesso 2016: Grøngul, meget diskret perlende. Ikke så kraftig i næsen med friskt indtryk af pære, citron, græs, blomster og lidt fersken. Fin frugtfylde i munden, stilren, elegant og sprød med lidt mere sødme end vanligt for vine fra regionen samt med balancerende, men ikke høj syre. Ikke en kompliceret vin, men frisk, rund og behagelig – velegnet med eller uden mad. Skal serveres kold. 12 % alkohol.
Quinta de Linhares Azal 2016: Flot gulgrøn. Kraftig og intens duft med muskat, pære, citrus, ananas og andre tropiske frugter. Fyldig og dejlig i munden med god frugt og tropiske noter som ananas og krydret, men stadig frisk og med tilstrækkelig syre til at balancere. En dejlig og lidt anderledes Vinho Verde til prisen. Skal serveret afkølet. 12 % alkohol.
Quinta de Linhares importeres af DrikPortvin, som også importerer portvinene fra DR. For at markere, at han nu også sælger Vinho Verde, indbyder Torben Mandrup til en smagning af Quinta de Linhares den 9. juni.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar