torsdag den 30. august 2018

Barros 102 Very Old Tawny


Barros er ikke blandt de portvinsmærker, vi ser mest til her i Danmark. Men de er på markedet både med LBV, Vintage og fadlagret portvin, hvor især sidstnævnte så afgjort er værd at lægge mærke til. Jævnligt ses også ældre særudgaver i flotte flasker. Det gjaldt f.eks. deres Colheita fra 1974, som blev udsendt i en særlig jubilæumsudgave i 2014 i anledningen af 40 året for Nellikerevolutionen i Portugal. Flasken var da også prydet af et digt formet som en nellike.
Et andet eksempel er deres jubilæumsvin kaldet Barros 100 – et særligt tawny-blend, som blev lavet til husets 100-års jubilæum i 2013 og lanceret i eksklusivt design og indpakning under overskriften ”A Century of Portuguese Talent”. Siden er kommet endnu et par udgaver med fortløbende numre og hver gang kun i 1.913 nummererede eksemplarer.


Den seneste i rækken er Barros 102 Very Old Tawny, som nyligt er kommet på markedet, og som jeg modtog en lille smagsprøve på forleden venligst sendt af Sogevinus. Smagenoter følger nedenfor, men først lidt generelt om huset og det nye blend.


Barros blev grundlagt som ”Almeida em Comandita” i 1903 af Manuel de Almeida, der senere inddrog sin svoger Manuel de Barros i firmaet, som derefter tog navneforandring til Barros Almeida. Selskabet var ejet af familien helt frem til 2006, hvor Manuel Ângelo Barros måtte kaste håndklædet i ringen og sælge til den store koncern Sogevinus, der allerede ejede Cálem, Burmester og Gilberts. Med i salget fulgte i øvrigt andre brands som Kopke, Feist, Feuerheerd (siden frasolgt) og Hutcheson samt tilhørende quintaer.
Til den nyeste udgave af jubilæumsvinen, Barros 102, har Carlos Alves blendet fem gamle Colheitas fra årene mellem 1950´erne og 1990´erne – alle lavet på druer fra gamle vinmarker på Quinta da S. Luiz. Efter blending er vinene fordelt på fem nye fade, hvorfra aftapningen foregår.


Barros 102 Very Old Tawny: Flot ravgul med lys, orangegrøn kant og mørkere kerne. Intens og indbydende næse med hasselnød, lidt orangeskal, honning, muskat og farin samt en lidt sprittet, brandyagtig duft, der dog på ingen måde er ubehagelig. Blød og cremet i munden, en smule toastet og krydret, elegant, fyldig og intens med tørrede frugter som abrikos og figner og en lang flot hale, der smager af mere (95).


Læs mine kortfattede noter om Barros 101 Very Old Tawny og Barros Colheita 1974 her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar