lørdag den 8. september 2018

Confrarias egen Vintage


Portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto, mødes gerne i juni måned i forbindelse med Sankt Hans, hvor de afholder en ceremoni, hvor der optages nye medlemmer, stor gallamiddag og Regatta på Douro med portvinsbådene. Her har jeg de seneste adskillige år deltaget, da jeg selv er optaget i broderskabet som cavaleiro ligesom efterhånden en del andre danskere (læs om min optagelse her).


En anden tradition, som broderskabet har, er at deklarere deres egen Vintage, når der er tale om et klassisk år, der er bredt deklareret. De præcise regler for hvornår er med de mange nye huse, som er kommet til, under diskussion. Listen over deklareringer i 2015 er f.eks. lang, men da nogle af de helt store dominerende koncerner (Symington Family Estate, Fladgate Partnership og Sogrape) med toneangivende brands som Taylors, Fonseca, Grahams, Dows, Sandeman og Ferreira ikke var blandt, blev året ikke anset for bredt deklareret.
Det blev 2016 til gengæld for her er de fleste samt ovennævnte med. Derfor afholdt portvinsbroderskabet i går i forbindelse med festlighederne for Port Wine Day en ceremoni i Porto – nærmere bestemt i Terminal de Cruzeiros do Porto de Leixões, hvor der samme dag var stor smagning af Vintage 2016.
Ceremonien foregår ved at medlemmer af Confraria møder op med hver deres Vintage 2016. Det var ikke alle, der kunne det, ligesom nogle koncerner valgte kun af møde op med et enkelt af deres brands, men jeg talte mig til mere end 35 forskellige udgaver, hvilket da også er en sjat.


Broderskabets ledelse, Chancelaria, marcherer derefter ind i vanlig stil. Chanceler George Sandeman sagde først nogle ord om årgangen og om broderskabets tradition for også at erklære Vintage. Foruden at det selvfølgelig kræver en god høst og dygtig vinificering, talte han om fem betydende faktorer:
  • Declaration (tilstrækkeligt mange huse skal deklarere)
  • Certification (portvinsinstituttet, IVDP, skal godkende vinene)
  • Celebration (det skal fejres)
  • Proclamation (der skal erklæres Confraria Vintage)
  • Classification (og endelig skal vinskribenter og indkøbere vurdere kvaliteten)Efter talen overtager kældermester (Copeiro-Mor) David Guimaraens, som én for én kalder broderskabets medlemmer frem af den røde løber, så de kan hælde deres egen flaske i et stort glas, der i øvrigt til dagligt står på portvinsinstituttet.


Når alle således har bidraget med deres vin, rører kældermesteren lidt rundt og smager på det nye blend. Det blev ikke overraskende rost og godkendt, hvorefter broderskabet kunne erklære deres egen Vintage, og der blev skålet "for portvinen, for broderskabet og for brødrene".


Det skal dog tilføjes, at den Confraria Vintage, som de senere serverer ved særlige lejligheder ikke er blandingen fra glasset, men et tilsvarende lavet under lidt mere kontrollerede forhold – og altså stadig et blend af en lang række forskellige huses Vintage.
Man kan mene om traditionen, hvad man vil. Men det er et festligt syn og som altid, når broderskabet mødes, en god lejlighed til at få en snak og udveksle historier. Så fra min side af tak til IVDP, som havde inviteret.

  
Læs mere om Confraria og Vintage her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar