lørdag den 4. juli 2020

Et flot trekløver- Vintage 2018 fra Sogrape

Omtalte vine er sponseret af producenten

Ofte følges de store producenter af, når det gælder deklarering af Vintage. Men ikke altid og måske mindre i dag end tidligere, selv om der tales om adskillige såkaldte ”split-deklareringer” tilbage i tiden. Sidste år blev 2017 deklareret bredt oven på det ligeledes bredt deklarerede 2016, hvorfor man taler om back-to-back deklarering.Men ikke alle var med sidste år. Sogrape, der ejer de tre kendte mærker Sandeman, Offley og Ferreira, lavede ikke såkaldt klassisk vintage sidste år. De ”nøjedes” med to Single Quinta Vintage: Ferreira Quinta do Porto og Sandeman Quinta do Seixo, hvoraf den sidste i øvrigt høstede megen ros og f.eks. fik hele 100 point hos Wine Enthusiast. Den bedømmelse er jeg ikke enig i, men mine noter fra den store smagning af Vintage 2017 i Porto er nu også ganske positive.
I år var Sogrape blandt de første til at melde ud, at de lave fuld deklarering – altså klassisk vintage fra alle tre brands. Chefwinemaker hos Sogrape i Douro og dermed også på portvinsområdet, Luís Sottomayor, er i al fald ikke i tvivl om kvaliteten af 2018:
 ”2018 er et af de bedste år, hvis ikke det bedste, som jeg har bevidnet. De specielle forhold, der gjorde sig gældende under høsten i 2018, resulterede i vine, som kombinerer en ekstraordinær elegance med en usædvanlig struktur og derfor med fremragende kompleksitet og balance samt stort lagringspotentiale.”


Hvad angår de specielle forhold peger han på de vanskelige vejrforhold med en ekstrem tør og kold vinter, som forsinkede tidspunktet, hvor knopperne sprang ud. Foråret var vådt og regnfuldt, så modningen ligeledes blev forsinket, hvilket også medførte en del sygdom i markerne, så høsten blev mindre. Men det lave udbytte gavnede til gengæld koncentrationen og kvaliteten, hvorfor druerne under den meget varme og tørre sommer modnede flot, fortæller Luís Sottomayor.
Ifølge winemakeren gengiver de tre udgaver af Vintage 2018 fint husenes forskellige profiler:
Ferreira er en dyb og kompleks Vintage med elegance og harmoni. Sandeman har mere struktur og en mere robust profil. Og endelig er Offley en ung og frugtfyldt Vintage, ideel for dem, der er begyndt at udforske Vintage-kategorien.


Sådan lyder altså Sograpes egen beskrivelse. Men dette måtte jo stå sin prøve, så jeg fik sendt flaskeprøver op af alle tre udgaver. Vinene blev smagt første gang semiblindt og derefter gensmagt dagen efter. 


Her følger mine noter.

Offley Vintage 2018

Blend af 55 % touriga nacional, 35 % touriga franca, 10 % tinta roriz. Mørk rubin, dyb og intens, lilla kant, farver glasset. Intens næse med frisk frugt, solbær, brombær og hyldebær samt lidt friske urter og balsamico, lidt rå og med ungdommeligt kærnemælkspræg. Fyldig i munden med masser af frisk frugt, høj på syre, krydret og pebret, ok balanceret, tørre og kraftige tanniner. Endnu meget rå og lidt vel bastant, men med stort potentiale for lagring (92).

Ferreira Vintage 2018

Blend af 45 % touriga franca, 40 % touriga nacional, 10 % vinhas velhas og 5 % sousão fra Quintas do Caêdo og andre af Sograpes vingårde. Mørk rubin, intens, lilla kant. Frisk og elegant næse med solbær, friske krydderurter, kirsebær og lidt mørk chokolade og cigarkasse. Godt med frugt, solbær, kirsebærsten, elegant med florale noter, pænt med bløde og integrerede tanniner, krydret, kompleks, fint syreniveau og med lang pebret hale. Et dejligt balanceret glas både nu og på sigt (94).

Sandeman 2018

Blend af 50 % touriga franca, 40 % touriga nacional, 5 % tinto cão og 5 % sousão fra de bedste parceller på  Quintas do Seixo og Quinta do Vao. Mørk rubin, dyb, uigennemsigtig som blæk og med lilla kant. Intens næse med brombær, solbær, blomme, kirsebærsten, violer, krydderier og lidt kakao. God struktur og koncentration med brombær, hyldebær, lidt chokolade, esteve og lidt krydderurter, mineralsk, ok syre og pænt med fløjlsbløde tanniner, kraftig men også med en vis elegance, lang pebret hale med lidt tørre tanniner. Harmonisk vin med flot potentiale (94).Ingen kommentarer:

Send en kommentar