onsdag den 21. oktober 2020

Quinta de Ventozelo

 

Omtalte vine er sponseret af producenten

 

I Douro synes der at være en tendens til, at store quintaer lanceres som deres eget brand. Nuvel quintaer som Vargellas, Malvedos og Bomfim har altid være omgærdet med stor respekt, men de leverer alle druer til husenes klassiske Vintage eller til udmærkede Single Quinta Vintage. Nej, jeg taler om Quintaer, som brandes i eget navn lidt i stil med franske Chateauer – og det både, hvad angår bordvin og portvin.

Prototypen er og bliver selvfølgelig Quinta do Noval. Efter Symingtons overtagelse af Quinta do Vesúvio sidst i 80´erne kom den også på banen, og siden fulgte Quinta da Romaneira og i mindre grad producenter som Quinta do Crasto, Quinta de la Rosa og Quinta do Vale Meão, som dog ikke ejes af store koncerner eller personer fra disse, men er selvstændige.
Seneste skud på stammen er Quinta de Ventozelo, som i 2014 blev købt af Grand Cruz koncernen, der står bag såvel Porto Cruz som Dalva, der især er kendt for sine udmærkede Colheitas og Golden Whites. Hvor druer og vin fra ejendommen hidtil mest har været solgt til andre eller til bulkvin, besluttede de nye ejere at markedsføres Ventozelo under eget navn og producere såvel hvidvin, rosé og rødvin som LBV og Vintage Port samt i øvrigt gin.

Quinta de Ventozelo ligger på venstre bred af Douro lidt længere oppe end Pinhão og skråt overfor Quinta da Roêda. Med sine ca. 400 hektarer, hvoraf halvdelen er tilplantet med vin, er den en af største quintaer i Douro. Den ældste historiske kilde er fra 1288, og jorden tilhørte oprindeligt Cistercienser-klosteret, Conveto de São Pedro das Águias, hvis munke allerede dyrkede vin i området i Middelalderen. Ejendommen blev i første omgang leaset af klosteret, men i omkring år 1500 blev den købt af ejerne af Casa do Poco fra Lamego, og siden har den haft adskillige ejere frem til nu.
Foruden produktion af vin og portvin, dyrkes der også oliven, og i 2019 åbnede et nyt hotel på quintaen med 29 værelser og restaurant.
De fleste vinmarker ligger flot placeret som i et amfiteater ned mod Douro. De ca. 200 hektar vinmarker er tilplantet med syv grønne sorter, svarende til 10 % af arealet, og 10 røde sorter især med fokus på Touriga Franca, Tinta Roriz og Touriga Nacional. Der laves såvel enkeltdruevine som blends, hvilket også er en trend i Douro i dag. Winemaker er José Manuel Sousa Soares.
Jeg har smagt en række vine fra Ventozelo samt deres Vintage 2018. Vinene blev smagt over to dage. Vintage 2018 blev på førstedagen smagt semiblindt op mod tilsvarende fra Dalva (noter følger i næste opslag).

Her er mine noter:

Quinta de Ventozelo Viosinho 2018: Fra 20 år gammel vinmark med Viosinho. Grøngul, krystalklar. Frisk og ungdommelige næse med citrus, ananas, grønne æbler og vegetale noter. Frisk og frugtig i munden, fin fylde og god syre, mineralitet, frisk syrlig hale. En dejlig frisk vin (90).

Quinta de Ventozelo Branco de Ventozelo 2016: Blend af Viosinho, Rabigato og Malvasia Fina, fermenteret på stål, men derefter 8 måneder sur lie på fad med battonage. Strågul. Moden frugt, banan, lidt gær, nødde- og smørnoter fra fadet. Blød i munden, fyldig og kompleks med tydelige fadnoter, tør, lidt lav på syre, men dog balanceret, lang hale med lidt bitter grape (91).
Quinta de Ventozelo Rosé 2019: 100 % Tinta Roriz fra 20 år gammel mark. Lys laksefarvet. Diskret i næsen med jordbær og hindbær. Frisk og med gode fylde og frugt i munden, røde bær, dejlig syre, mineralsk, tør, fin balance, lang hale. Dejlig frisk vin, som har ok tyngde (89).
Azul de Ventozelo 2017: Blend af Touriga Franca, Touriga Nacional og Tinta Roriz. Rubin. Frisk næse med frisk frugt, kirsebær og jordbær, violer samt lidt frisk krydderurt. Frisk og floral med en del primær frugt, balanceret med fin syre, drikkeklar og med bløde tanniner. En ukompliceret, men vellavet vin (87).

Quinta de Ventozelo Blend 2016: Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz, lagret 12 måneder på fad. Mørk rubin, lilla kant. Brombær og andre mørke bær, men også florale noter med violer, friske urter og esteve. Delikat, fyldig og dejlig tilgængelig, brombær og andre mørke bær, balsamico og lakrids, pænt med bløde og velintegrerede tanniner i halen. Indbydende og lækker (92).

Quinta de Ventozelo Tinta Roriz 2017: Lagret 18 måneder. Mørk violet, næsten sort, lilla kant, dyb og tæt. Meget ekspressiv og intens næse med kirsebær, jordbær og lidt brombær samt lidt kaffenoter og friske krydderurter. Mørke bær, koncentreret frugt, peber, men også floral, krydret fin balance og med flotte bløde tanniner. Fin drikkelig nu, men også med flot potentiale (91).

Quinta de Ventozelo Touriga Franca 2017: Fra 20 år gammel vinmark, 12 måneders lagring. Mørk rubin, lilla kant. Frisk næse med kirsebær, lavendel, blomster og krydderurter. Frisk med fin frugt, florale noter, elegant, mineralsk, høj syre, lidt krydret underkant, bløde tanniner, fint potentiale (91).
Quinta de Ventozelo Vintage 2018: Blend af Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Cão, Sousão m.fl. Mørk violet. Brombær, syrnede kirsebær, solbær og andre mørke bær, lidt friske urter som rosmarin. Dejlig i munden, kompakt og kraftig, men også med elegance og i flot balance, fint med frugt og syre, brombær, solbær, lidt lakrids og mørk chokolade, krydret, tør, godt med bløde integrerede tanniner og lang pebret hale. Ganske fin og med flot potentiale (92).Læs mere om Quinta de Ventozelo her

Quinta de Ventozelo importeres af Vinmonopolet


Ingen kommentarer:

Send en kommentar