tirsdag den 27. oktober 2020

Colheita og Vintage fra Dalva

 

Omtalte vine er sponseret af producenten

 

Dalva er mest kendt for sine Colheitas, Tawny og Golden Whites. Men de laver portvin af alle typer og dermed også Late Bottled Vintage og Vintage.
Selskabet bag hedder C. da Silva og er opkaldt efter Clemente da Silva, som i 1933 arvede firmaet, hvis forløber var grundlagt tilbage i 1862. Han omdøbte altså selskabet i sit eget navn, men da der i forvejen var en del da Silva´er i portvinsbranchen, blev selve brandnavnet en sammentrækning af ”da” og ”lva” i efternavnet.

Dalva havde allerede den gang fokus på ældre Tawny og Colheitas, ligesom de tidligt begyndte at lagre hvid portvin til brug for blends, hvilket senere førte til den kendte Golden White serie.

Dalva ejes i dag af Grand Cruz, som igen er en del af den franske La Martiniquaise gruppe. Grand Cruz er blandt de såkaldte fem store på portvinsmarkedet (de andre er Symington Family Estates, Fladgate Partnership, Sogrape og Sogevinus). Den placering skyldes ikke mindst det store populære brand Porto Cruz, men derudover ejes altså også Dalva og Quinta de Ventozelo samt Présidential, der er Dalvas pendant målrettet det engelsksprogede marked, men dog med sine egne blends.
Jeg har tidligere gennemsmagt Dalvas Golden Whites ved Portvinsfestivalen på Børsen og hos Porto Cruz i Porto, begge gange i selskab med Elsa Couto, samt en længere række portvine, da Dalva gæstede os i The Vintage Port Club (læs omtalen her).

Denne gang gælder det deres nyeste Vintage, som blev smagt blindt på førstedagen i selskab med tilsvarende fra Quinta de Ventozelo og gensmagt dagen derpå, samt en økologisk Tawny Reserva og et par Colheitas, som alle ligeledes blev smagt over to dage.

Her er mine noter:

Dalva Vintage 2018: Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão m.fl. Mørk violet, lilla kant, uigennemsigtig. Meget ekspressiv med masser af solbær, lidt hyldebær og mørk chokolade i næsen. Solbær, brombær, florale noter, lidt mokka, ribena på førstedagen, hvilket dog var aftaget dagen efter, hvor den fremtrådte mere elegant, men stadig kraftig og med høj syre, tør, lidt mineralitet, pæn fylde, let sprittet hale med tørre tanniner i enden. Ok potentiale (91).
Dalva Pure Tawny Reserve (Organic): Typisk Douro-blend, men med mere Tinta Roriz og Touriga Franca, ca. 7 år på fad. Rødbrun, lidt lys kant. Mørke bær, lidt marmelade, blommer, svesker og nødder samt lidt friske urter i næsen. Fin syre, nødder, tørrede frugter, vegetale noter. Faktisk veludviklet og udmærket for kategorien (88).
Dalva Colheita 2010: Rødbrun med orange kant. Fin næse med mandel, orange og honning, en smule ribs og kvæde samt bærrester. Blød i munden med nødder og tørrede frugter, let krydret, fin syre med lidt bid, som kommer i anden omgang. Fin ung Colheita, men måske ikke så kompleks (89).
Dalva Colheita 2005 (Magnum): Typisk Douro-blend. Orangebrun med flot orange skær og lidt grøn kant. Dejlig næse med mandel, appelsinskal, karamel, honning, abrikos og valnød. På en gang frisk og blød i munden med mandel, orange og tørrede frugter, høj syre, lang krydret hale. Et dejligt glas (93).

 Dalva importeres af Vinmonopolet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar