onsdag den 7. oktober 2020

To gange Vintage fra Alves de Sousa

 

Omtalte vine er sponseret af producenten

 

Winemaker Tiago Alves de Sousa modtog i september IVDPs (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) pris for bæredygtig ønologi. Hans vine er nu ikke kun bæredygtige, men også ganske glimrende – både når vi taler om bordvine og portvine.
Familien har dyrket vin i flere generationer, men i 1991 besluttede Tiagos far, Domingos Alves de Sousa, at det var tiden at stå på egne ben i stedet for blot at levere til nogle af de store portvinshuse. Og da 90´erne samtidig var tiden, hvor Douro-vinene vandt frem, blev der ikke kun satset på portvin.
Alves de Sousa ejer seks ejendomme især centreret omkring Peso da Régua, hvor også produktionsfaciliteterne er placeret på den primære vingård, Quinta da Gaivosa, men f.eks. også Quinta da Oliveirinha, som ligger i Cima Corgo nærmere bestemt nedenfor Chanceleiros og dermed tæt på Pinhão. Derfor har de flere strenge at spille på, når de laver vin og portvin. Taler vi om Vintage udsender de såvel Vintage under familienavnet Alves de Sousa som Single Quinta Vintage fra Gaivosa og Oliveirinha - de sidste to netop i år 2018.

Høstrapporten fra Alves de Sousa melder om lidt regn og lave temperaturer om vinteren. I marts kom der pludselig meget regn, hvilket var tiltrængt, men også skabte problemer med meldug med mindre produktion til følge. Juni og juli var også kolde og regnfulde, men i august fulgte en voldsom hedebølge, hvorfor nogle af druerne måtte kasseres. Men heldigvis var der oparbejdet rigeligt med vandressourcer, og den sidste modningsperiode var god, hvorfor slutresultatet var af god kvalitet med megen ren frugt og med struktur og dybde.

Jeg har smagt de to nye Vintage fra Alves de Sousa - første dag semiblindt med to andre Vintage 2018 og gensmagt dagen derpå.

 

Quinta da Gaivosa Vintage 2018: Blend af Sousão, Touriga Nacional, Touriga Franca m.fl. fra 25 til 80 år gamle marker. Mørk rubin, lilla kant. Brombær, solbær, blomme, eukalyptus og lidt mørk chokolade og toastede noter samt en anelse laktose, men ikke på den ubehagelige måde. Det fortog sig også med tiden. Blød i munden med flot frugt, mørke bær, lidt florale noter, elegant og i fin balance, bløde integrerede tanniner, lang hale med pebret touch. En fyldig, kompleks og harmonisk vin, som også har et langt liv foran sig (93).

 


Quinta da Oliveirinha Vintage 2018: Blend af Touriga Franca, Sousão, Touriga Nacional m.fl. fra 30 til 60 år gamle vinmarker. Mørk rubin, næsten sort. Ekspressiv med friske solbær, syrlige kirsebær og andre mørke bær, friske krydderurter og florale noter, lidt vanilje. Intens og harmonisk i munden med fin frugt, især solbær, cassis og måske lidt lakrids, krydret, høj syre, fin balance, lidt tørre tanniner i halen. En fin vin med ok potentiale for udvikling (91).

  

Læs om mit tidligere besøg hos Alves de Sousa her.

Alves de Sousa importeres af Det Portugisiske Hus.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar