tirsdag den 30. marts 2021

Ny californisk vinuddannelse

 

De smagte vine var sponseret af Capstone California

 

Foruden de generelle vinuddannelser og sommelierkurser – ingen nævnt, ingen glemt – tilbyder de forskellige vinproducerende lande eller regioners brancheorganisationer forskellige uddannelsesforløb. Selv har jeg f.eks. taget nogle kurser hos Wines of Portugal, så jeg kalde mig for ”certified ambassador”.Nu har det californiske Wine Institute lanceret det ambitiøse uddannelsesprogram Capstone California, som dels er et online uddannelsesprogram og dels en vidensbank om vin fra Californien. For nyligt blev programmet lanceret her i Danmark i samarbejde med Vinens Hus og Vinakademiet, hvor der dels blev informeret om uddannelsesmulighederne og dels blev afholdt en fin lille smagning af repræsentative rødvine – herunder et par topvine – baseret på de tre vigtige røde sorter i Californien: Pinot Noir, Zinfandel og Cabernet Sauvignon.

Europas er det første sted, hvor programmet lanceres og Danmark rent faktisk det første land. Planerne lyder meget ambitiøse som så meget andet fra ”over there”. Der er tale om et uddannelsesforløb med fire niveauer, hvor der hele tiden bygges oven på og gås i dybden med emner som historien, druesorter, klima og terroir, årets gang i vinmarken og vinificering – altså de klassiske dyder, men vel at mærke selvfølgelig med fokus på Californien og de forskellige underområder. Der vil være tale om onlinekurser, hvor man først læser sig til viden og derefter tager en test, der giver adgang til næste niveau. Endvidere vil der bortset fra introduktionsniveauet være obligatoriske smagninger, og på fjerde niveau muligheden for en rejse til Californien.Foruden selve de fire uddannelsesniveauer, som ikke er gratis, tilbydes også en større vidensbank med et hav af oplysninger om samme emner samt med tal og statistik over produktion mv.

Som Réne Langdahl Jørgensen, der stod for den danske lancering og siden var tutor på smagningen, forklarede, var der tale om ”substantiel ny og opdateret viden”, som man ikke umiddelbart kan finde andre steder. Og det er jo værd at notere sig, hvis man har brug for at finde aktuel information og oplysninger om vin fra Californien eller måske blot har lyst til et selvstudium.Informationerne findes under det to undermenuer ”Study Guides” og ”Resources”. Under førstnævnte kan man f.eks. klikke sig ind under ”Sonoma County” og finde oplysninger og underregionen herunder en liste over såkaldte ”Benchmark Wineries” - valgt ud fra historisk betydning, kvantitet og kvalitet og omfattede såvel store som små og gamle som nye producenter. Under ”Resources” vil der blive udlagt forskellige kort og videoer, efterhånden som det nye site udfoldes helt.

Lanceringen blev som nævnt efterfulgt af en lille smagning, idet der var fremsendt otte små miniatureflasker, som ifølge René Langdahl netop repræsenterede otte ”Benchmark Wineries”. Her følger mine noget kortfattede noter for de otte vine:

 


De Loach Pinot Noir Russian River 2018:
Lys rubin, transparent. Dejlig frugtrig og aromatisk næse med kirsebær og lidt hindbær. Relativ fyldig i munden, rund og dejlig.

Au Bon Climat Pinot Noir Knox Alexander Santa Maria Valley 2016: Fra topvinmark, lavet delvist med helklaser. Lys rubinrød, ikke så aromatisk, men med kirsebær. Dejlig og kompakt vin med god frugt og krydret undertone, fint balanceret og god syre. En meget dejligt glas.

Gnarly Head Zinfandel Lodi 2018: 100 % Zinfandel. Mørk rubin, sort, uigennemsigtig. Tobak, mørke bær, boysenbær, lakrids i næsen. Fyldig og krydret med en del sødme, frugten balanceret med fin syre, høj alkohol. Fin repræsentant for druesorten.

Ironstone Reserve Ancient Vine Zinfandel Rous Vineyard Lodi 2018: 10 % Petit Syrah, resten Zinfandel fra gamle vinstokke, lagret på fransk eg. Mørk rubin. Mørk chokolade, boysenbær. Dejlig i munden, masser af frugt, flot balance, fyldig og kompleks, flot struktur og bløde tanniner. Et imponerende glas – også selv om man ikke er fan af druen.

Austin Hope Cabernet Sauvignon Paso Robles 2019: Ca. 10 % Petit Syrah, resten Cabernet. Mørk rubin, uigennemsigtig. Mørke bær, lidt solbær og mørk chokolade. Frugtsødme, lidt chokolade, rimelig høj alkohol og pænt med tanniner.

Louis Martini Cabernet Sauvignon Napa Valley 2017: Mere klassisk cabernetnæse med solbær, blyantspids, godt med frugt. I munden solbær og fadpræg med vanilje (fransk barrique) samt godt med tanniner til et langt liv.

Ridge Estate Montebello Santa Cruz Mountains 2018: Topvin fra topmark, med i parisersmagningen, blend af 74 % Cabernet Sauvignon, 17 % Merlot, 7 % Petit Syrah og 2 % Cabernet Franc, derfor ikke officielt navngivet som Cabernet Sauvignon. Mørk rubin. Ikke så ekspressiv i næsen med mørke bær, solbær. Dejlig i munden med god kompleksitet, godt med tanniner, flot balanceret med høj syre samt tørre tanniner i enden.

Silver Oak Cabernet Sauvignon Alexander Valley 2016: Cabernet, men også 7 % Merlot samt lidt Cabernet Franc, Petit Syrah og Malbec. Mørk rubin. Fadpræg i næsen med vanilje samt moden frugt. Fin fyldig med moden frugt, solbær, blyantspids, mineralitet og tør hale med godt med tanniner.

 

Foreløbig kan du læse mere om uddannelsen og om Capstone California her. Når startskuddet lyder i Danmark, vil der også være oplysninger at finde på Vinakademiets hjemmeside hvorigennem uddannelsen vil blive tilbudt i Danmark.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar