De smagte vine var sponseret af producenten
Årets
sommerferie gik til Norditalien – nærmere bestemt Ligurien og Piemonte – og som
vanligt blev der lagt et par vinbesøg ind i programmet. Efter tre dage i den
dejlige by Genova boede vi en uge i Alba i Piemonte og ikke overraskede besøgte
vi selvfølgelig Barolo, hvis nærmeste vinmarker kan ses fra byen.
Hurtigt gik
turen ud i det smukke bugtende landskab, hvor vi om eftermiddagen havde en
aftale hos Marcarini i La Morra, men inden da en lille rundtur i regionen, hvor
byerne ligger på små bakketoppe med få kilometer imellem sig og med de gamle
borge øverst.
Første korte
stop var i Roddi, hvorefter fulgte Grinzane Cavour med slottets fine udendørs
”museum”, hvor der på grundig og illustrativ vis blev fortalt om vindyrkning og
årets gang. Derfra kørte vi til hovedbyen Barolo, hvor vi besøgte såvel
proptrækkermuseet som vinmuseet WiMu, der virkelig kan anbefales. Det er er
anderledes og spændende, så det ikke kun henvender sig til vinnørder, men langt
bredere. Designeren bag er i øvrigt François Confino, som også har stået for
filmmuseet i Torino, som vi besøgte senere på ugen.
Fra Barolo
gik køreturen forbi Cannubi-marken, først på den ene side og derefter på den
anden, og op til den smukke lille by La Morra. Efter en lille vandretur i byen fandt
vi frem til Marcarini, hvor vi blev modtaget i den lille butik af Elena
Felicetta, som stod for rundvisningen og den efterfølgende smagning. Set fra
gaden, tror man umiddelbart, at der blot er tale om en butik, men bag facaden
ligger den gamle bygning fra det 18. århundrede, som rummer alle
produktionsfaciliteterne.
Marcarini-familien
har været i vinbranchen gennem seks generationer. De første år lavede de dog kun vin til eget behov
og solgte så resten af druerne til et kooperativ, men siden 1959 har de flasket
under eget navn. De råder over 25 hektar vinmarker fordelt i Langhe og Roero
herunder fra de kendte vinmarker La Serra og Brunate i La Morra. Førstnævnte
ligger forholdsvis højt og er derfor udsat for mere vind, mens Brunate ligger
lavere og med højere temperaturforskelle.
Brunate
regnes for en af de bedste cruer i La Morra og Barolo generelt. Set med La
Morra øjne anses marken for at levere mere muskuløse vine, men da underregionen
generelt er kendt for at give mere elegante og ligefrem burgundiske vine, er
dette selvfølgelig relativt.
Tidligere
var der i Barolo et skarpt skel mellem traditionalister og modernister, men de
to parter har siden nærmet sig hinanden. Modernisterne bragte grønthøstning,
kortere maceration, små franske barriques og sågar internationale druesorter på
banen til traditionalisterne store forargelse. Siden er modernisterne så at sige
blevet mere traditionelle og omvendt, så grønthøstning nu er alment, ligesom brugen
af mindre fade også er blevet mere udbredt – dog med måde. Når det er sagt, må
man vel betegne Marcarini som ret traditionelle i deres tilgang. I sin bog om
Barolo skriver Søren Frank f.eks. om huset: ”Midt i det modernistiske La Morra
ligger Marcarini og laver traditionel no nonsense-barolo i en god og sikker
stil.”
Vores besøg hos
Marcarini startede i kælderen, med såvel små som store fade af slovensk eg (såkaldte
botti) til lagring af bl.a. Barolo-vin, og fortsatte så ind i et større lokale,
som rummede såvel ståltanke til fermentering, flere fade og udstyr til aftapning.
Endelig sluttede vi et lille fint smagelokale, hvor Elena straks gik i gang med
at åbne flasker til en dejlig smagning.
Følgende
vine blev smagt:
Roero Arneis
2020: 100 % Arneis. Lys gulgrøn. Frisk næse med æbler, grønne pærer, blomster
og mineraler. Frisk i munden med ok balance, god frugt, tør og mineralsk, lang
hale.
Dolcetto d´Alba Fontanazza 2020: 100 % Dolcetto fra La
Morra. Ungdommelig rubinrød
med violet kant. Let parfumeret og med røde bær som jordbær og kirsebær samt
lidt jordbærgrød. Frisk frugt i munden, røde bær, let og frisk, medium til lav
syre, fin lidt bitter hale, ukompliceret, læskende.
Dolcetto d´Alba
Boschi di Berri 2019: 100 % Dolcetto fra præ-phylloxera marker i La Morra.
Rubinrød, lidt mørkere, let lille kant. Frisk med kirsebær, hindbær, godt
krydret. Blød i munden med fin struktur og balance, røde bær, mørke kirsebær,
ok syre og bløde tanniner. En delikat og elegant vin i den lette ende af
skalaen.
Barbera
d´Alba Ciabot Camerano 2019: 100 % Barbera fra La Morra og Navilgie. Mørk
rubin, brunlig kant. Krydret næse med mørke bær, vanilje, mynte og tobak. Frisk
i munden med fin balance mellem frugt og syre, fin frugtsødme, men tør, diskrete
bløde tanniner.
Langhe
Nebbioli Lasarin 2020: 100 % Nebbiolo fra La Morra og Navilgie. Lys rubinrød. Frisk
og ekspressiv næse med røde bær og blomster. Blød og let i munden, tør og med
fin struktur, harmonisk og med bløde tanniner. En let drikkelig ”Nebbiolo i
Blue Jeans”, som vores vært udtrykte det.
Barolo del
Commune di La Morra 2017: Blend af 60 % Brunate og 40 % La Serra. Rubinrød, lys
med brun kant. Frisk og elegant næse med fin frugt, mørke kirsebær, blomster og
lidt røgede toner. Mørke kirsebær, god balance og fint integrerede tanniner.
Barolo La
Serra 2017: Rubinrød med brun kant. Mørke kirsebær, violer og blomster. Intens
og fyldig med god frugt med mørke kirsebær, lidt lakrids, høj syre og kraftige
tanniner med lidt bid, lang hale, flot potentiale.
Barolo
Brunate 2016: Rubinrød med brun kant. Ekspressiv, lidt parfumeret næse med
sorte kirsebær, krydderier og lidt vanilje. Fyldig og dejlig i munden, på en
gang muskuløs og elegant med kraftige tanniner. En dejlig kompleks vin med
stort potentiale.
Moscato
d´Asti 2020: Lavet på Moscato Bianco fra marker i Neviglie-området. Lys gulgrøn
til strågul. Frisk duft af fersken, æbler og blomster. Frisk i munden med god balancerende
syre, gule stenfrugter, ikke for sød stil, lang hale.
Et fint
besøg, hvor vinene på den mere upåagtede Dolcetto-drue overraskede positivt og
de tre Barolo-vine fint illustrerede forskelle i terroir og i øvrigt smage af
meget mere. Men så er det jo godt, at de er til at få i Danmark.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar