Ved den
store vinfestival Essência do Vinho i Porto er der tradition for, at juryen,
som skal smage sig igennem en lang række vine og kåre årets 10 bedste vine,
også inviteres til særlige smagninger og masterclasses. En af dem er med
hedvine. De første par år, jeg deltog i juryen, var det udelukkende portvine,
og smagningen var henlagt til portvinsinstituttet, IVDP, som er nabo til
Palácio da Bolsa, den gamle børs, hvor vinfestivalen finder sted. De sidste år
har det været med hedvine generelt og altså foruden portvin også med madeira-
og moscatelvine samt enkelte andre typer. Derfor er smagningen også foregået i
Bolsa – nærmere bestemt i den flotte arabiske sal, hvor Top 10 smagningen også
finder sted (læs min omtale her).
Således også
i år, hvor vi under overskriften ”Fortificados de Sonho”, portugisiske
drømmehedvine, smagte ni forskellige udgaver og undervejs kom godt rundt i
landet geografisk set. Fra Douro og Porto i nord over Setúbal-halvøen til Madeira
og Azorerne langt ude i Atlanterhavet. Som det blev sagt under smagningen, er
det utroligt, at et så lille land kan frembringe så mange fremragende og
forskellige typer af hedvine.
Smagningen
blev undervejs kommenteret af den tidligere tekniske direktør hos IVDP Bento
Amarel samt repræsentanter fra de forskellige producenter – otte i alt da én
repræsenterede to vine. Derfor blev det også til en gensyn og en lille snak med
gode bekendte som Nick Delaforce fra Niepoort, Carla Tiago fra Kopke og Davie
Guimaraens fra The Fladgate Parnership.
Som altid ved
den slags smagninger af gamle og eksklusive vine, kunne man ønske sig mere tid,
men sådan er forholdene nu en gang, hvorfor nogle af noterne er lidt
kortfattede. Vinene er listet i den rækkefølge de blev serveret.
Croft Quinta
da Roeda Sérikos Vintage 2017
David
Guimaraens indrømmede selv, at det var modigt at tage en så ung vin med til en
smagning af især ældre vine. Men en drøm af en vin er dette field blend fra
gammel vinmark fra vingården i Pinhão. Mørk og uigennemsigtig. Lidt røde bær,
men også solbær, krydderurter, eukalyptus og mentol. Frisk og blød i munden med
underliggende kraftig struktur og stor kompleksitet, mørke bær og urter, silkebløde
tanniner, lang hale med tørre tanniner. En super portvin, som synes at blive
bedre for hver gang, jeg smager den. Kan nydes nu, men også med udsigt til et
langt liv (96/97).
Cooperative Ilha do Pico Licoroso 10 anos
Blend af
Verdelho, Arinto de Azores og Terrantes de Pico, hvor yngste vin er 10 år, de
andre ældre. Ravfarvet til gylden. Ekspressiv med abrikos, honning, tørrede
frugter, lidt citrus og muskatnød. Fed og fyldig i munden med flot balancerende
syre, tørrede frugter, abrikos og let saltet, kompleks, halvsød. En spændende
vin (94).
Vista Alegre
Moscatel do Douro 1994
Mørk
ravfarvet, orange skær og lysere kant. Tørrede frugter, appelsinmarmelade og
krydderier. Blød i munden med nødder, tørrede frugter og appelsin, syren kommer
i anden omgang og balancerer. Et fint eksempel på den høje kvalitet af denne
type vin i Douro (93).
Niepoort
White Colheita 1968
Lys
ravfarvet, nærmest gylden, flot skær og lys kant. Frisk næse med tørrede
abrikoser, honning, lidt mandel og mandarin. Tør og frisk i munden med høj
syre, abrikoser og honning. Frisk, men også med fin kompleksitet (94).
Kopke 50 års
White (2023)
Ravfarvet.
Mandel, tørrede frugter, blomster og citrus i næsen, friskt indtryk trods
alderen. Fylder hele munden med tørrede frugter, abrikos og honning, lidt
nødder og mandel samt lidt karry, høj syre og stor friskhed, lang dejlig hale
med lidt bitterhed. Stor kompleksitet og friskhed på en gang. Et mesterværk fra
Carlos Alves (96).
Madeira
Blandy´s Terrantez 1976
Mørk
tawnyfarvet med orange skær og lidt grøn kant. Nødder, tørrede frugter og
citrus i næsen. Dejlig frisk og kompleks i munden med høj syre, nødder og lidt
brændte og røgede noter. Et spædende bud på vin lavet på den efterhånden
sjældne druesort (94/95).
Cossart
Gordon Verdelho 1975
Flot gylden
og ravfarvet. Duft af tørrede frugter og appelsinskal. Frisk og lækker i munden
med flot balancerende syre, halvtør, tørrede frugter og honning. Et spændende
bekendtskab, da jeg ikke har smagt mange vine fra producenten, der lige som
Blandy´s er partner i Madeira Wine Company (95).
Bacalhoa Moscatel Roxo Superior 20 anos (2002)
Flot
ravfarvet med fint skær. Mandel, mandarin og honning. Fed og sød i munden, men
også med fin balancerende syre, frisk og kompleks. Et dejligt og vellavet glas
(94).
Quinta do Piloto Colecão da Familia
Mørk
tawnybrun, grøn kant. Tung næse med tørrede frugter og balsamico. Tyk, cremet
og koncentreret i munden med stor kompleksitet og stadig med ok syre, tørrede
fugter, farin og balsamico. Uhyre kompleks, men også lidt vel tung til mine
smagsløg (94).
Læs også min
omtale af de tilsvarende drømmesmagninger i 2018, 2020 og 2022.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar