mandag den 29. maj 2023

Økologisk portvin fra Quinta da Trovisca

 

De smagte vine er sponseret af importøren

 

Som det gælder generelt i vinverdenen er antallet af økologiske portvine stigende. Nye er kommet til, mens producenter som Fonseca, Grahams, Maynard og Quevedo efterhånden har været på banen i adskillige år. Sidstnævnte er nu begyndt at udsende et hel serie fra en af deres quintaer, Quinta da Trovisca.



Quevedo blev grundlagt af Oscar Quevedo Senior tilbage i 1991, men allerede i 1975 lavede han de første portvine, da den normale aftager Taylor´s ikke ønskede at købe årets høst. Og historien går længere tilbage, idet de første vinstokke blev plantet helt tilbage i 1889.

I dag drives den familieejede virksomhed af de to børn Oscar og Cláudia Quevedo med førstnævnte som den udadvendte og omrejsende ambassadør og sidstnævnte som winemaker. Cláudia Quevedo studerede ønologi i Vila Real, arbejdede først i Gaia, men vendte i 1999 tilbage til S. João da Pesqueira i Douro, hvor hun har lavet vin for familien lige siden.



Quevedo ejer flere quintaer i egnen rundt om S. João da Pesqueira. Det gælder Quinta Senhora do Rosário, hvor vineriet og kælderen også ligger, Quinta Vale d´Agodinho, som blev erhvervet i 1983, Quinta da Alegria på den anden bred af Douro, Quinta da Valeira og Quinta da Trovisca. Samlet har de mere end 100 hektar vinmarker.

Quinta da Trovisca ligger midt imellem Douro-floden og S. João da Pesqueira og kun et par kilometer fra Quevedos vineri. Her startede familien med 5,5 hektar økologiske vinmarker i 2012 og siden er arealet vokset år efter år. I dag er der fem forskellige marker, hvor der vokser Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca og Sousão.

”Quinta da Trovisca ligger 5-600 meter over havet og dermed højere end kernevinmarkerne for Quevedo på Vale d´Agodinho, Alegria og Valeira. Den højere beliggenhed resulterer i friskere druer med højere syreniveau og mere markante tanniner. Farven på portvinene fra Trovisca er derfor også dybere og til den lilla side som unge,” forklarer Oscar Quevedo.

Såvel Quinta Senhora do Rosário som Quinta da Trovisca har økologiske vinmarker – en omlægningsproces, som blev påbegyndt i 2011 med de første 5,5 hektarer. En af årsagerne er det forholdsvis flade terræn på de to quintaer, som muliggør at plante ”Vinha ao alto” – altså i almindelige skrånende rækker og ikke på terrasser som ved ”solcacos” og ”patamares”.

”I dag dyrker vi de fleste af vores ”vinha ao alto” økologisk. At dyrke vinstokke på terrasser økologisk kræver mere arbejde og dermed mere arbejdskraft, som er en mangelvare i Douro, ligesom der er større risiko for diverse sygdomme. Den lavere fugtighed ved ”vinha ao alto” medfører mindre risiko for fx meldug,” fortæller Oscar Quevedo

Til bekæmpelse af sygdomme bruges der i stedet en blanding af urter og appelsinkerne-olie, ligesom 80 får inviteres indenfor for at holde ukrudtet nede samtidig med, at de efterlader sig gødning.



Quevedo laver såvel bordvine som portvine. Foruden portvine fra Quinta da Trovisca bliver druerne fra quintaen også brugt til Quevedos LBV og Vintage, deres hvide portvin og de røde og hvide bordvine, som bærer Oscars eget navn.

Jeg har smagt fire økologiske portvine fra Quinta da Trovisca. Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

Tawny Porto Bio: Mørk rødbrun med lidt lysere kant. Frisk og medium intens næse med mynter og urter, syrnede kirsebær samt lidt tørrede frugter og en smule toastede noter. Syrnede kirsebær og ribs, frisk med god, måske lidt skarp syre og fin balance, tør stil, mellemlang krydret og pebret hale. Et godt glas for kategorien (87).

Reserve Ruby Bio Port: Flot mørk rubinrød, medium intens. Solbær, mørke blommer, ristede kaffenoter. Frisk, men også rund i munden og rimelig elegant med medium sødme, mynte og krydderurter og derefter solbær og lidt vanilje, fin syrebalance, lidt pebret hale med lidt tørre tanniner (88).

LBV 2018 Bio Port: Mørk rubin, intens og tæt, lilla kant. Grøn og lidt vel urtet næse, hvor frugten gemmer sig lidt, lidt fimset på førstedagen. Frisk i munden med solbær, brombær og esteve og andre krydderurter, godt fyldig med kraftig syre, men savner måske lidt frugt til at balancere syren, lidt rå på førstedagen, mellemlang hale med godt med tanniner. Skal lige finde sig selv, men har fint udviklingspotentiale (89/90).

Vintage 2017 Bio Port: Blend af Tinta Roriz (30%), Touriga Nacional (30%), Touriga Franca (30%) og Sousão (10%). Mørk og uigennemsigtig med lilla kant. Frisk næse med solbær, brombær, friske krydderurter og florale noter samt lidt kaffe og mørk chokolade. Rig på frugt med solbær og andre mørkebær og lidt krydderurter, fin struktur og dejlig taktil, høj syre og godt med tanniner, grønne tanniner i halen. En dejlig vin, som har brug for tid, men med flot potentiale (92)


 

Generelt vine med stor friskhed og syre, potente og med fint potentiale.

Foruden ovenstående vine fra Quinta da Trovisca producerer Quevedo de fleste typer portvine herunder bl.a. en 50 års hvid, økologisk Reserve Ruby, Crusted Port og selvfølgelig Vintage.

 

Quinta da Trovisca importeres af Nordjysk Vinimport

Ingen kommentarer:

Send en kommentar