De smagte vine er sponseret af importøren
Som det
gælder generelt i vinverdenen er antallet af økologiske portvine stigende. Nye
er kommet til, mens producenter som Fonseca, Grahams, Maynard og Quevedo
efterhånden har været på banen i adskillige år. Sidstnævnte er nu begyndt at
udsende et hel serie fra en af deres quintaer, Quinta da Trovisca.
Quevedo blev
grundlagt af Oscar Quevedo Senior tilbage i 1991, men allerede i 1975 lavede
han de første portvine, da den normale aftager Taylor´s ikke ønskede at købe
årets høst. Og historien går længere tilbage, idet de første vinstokke blev
plantet helt tilbage i 1889.
I dag drives
den familieejede virksomhed af de to børn Oscar og Cláudia Quevedo med
førstnævnte som den udadvendte og omrejsende ambassadør og sidstnævnte som
winemaker. Cláudia Quevedo studerede ønologi i Vila Real, arbejdede først i
Gaia, men vendte i 1999 tilbage til S. João da Pesqueira i Douro, hvor hun har
lavet vin for familien lige siden.
Quevedo ejer
flere quintaer i egnen rundt om S. João da Pesqueira. Det gælder Quinta Senhora do Rosário, hvor vineriet og kælderen også
ligger, Quinta Vale d´Agodinho, som blev erhvervet i 1983, Quinta da Alegria på
den anden bred af Douro, Quinta da Valeira og Quinta da Trovisca. Samlet har de
mere end 100 hektar vinmarker.
Quinta da
Trovisca ligger midt imellem Douro-floden og S. João da Pesqueira og kun et par
kilometer fra Quevedos vineri. Her startede familien med 5,5 hektar økologiske
vinmarker i 2012 og siden er arealet vokset år efter år. I dag er der fem
forskellige marker, hvor der vokser Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga
Franca og Sousão.
”Quinta da
Trovisca ligger 5-600 meter over havet og dermed højere end kernevinmarkerne
for Quevedo på Vale d´Agodinho, Alegria og Valeira. Den højere beliggenhed
resulterer i friskere druer med højere syreniveau og mere markante tanniner.
Farven på portvinene fra Trovisca er derfor også dybere og til den lilla side
som unge,” forklarer Oscar Quevedo.
Såvel Quinta
Senhora do Rosário som Quinta da Trovisca har økologiske vinmarker – en
omlægningsproces, som blev påbegyndt i 2011 med de første 5,5 hektarer. En af
årsagerne er det forholdsvis flade terræn på de to quintaer, som muliggør at
plante ”Vinha ao alto” – altså i almindelige skrånende rækker og ikke på
terrasser som ved ”solcacos” og ”patamares”.
”I dag
dyrker vi de fleste af vores ”vinha ao alto” økologisk. At dyrke vinstokke på
terrasser økologisk kræver mere arbejde og dermed mere arbejdskraft, som er en
mangelvare i Douro, ligesom der er større risiko for diverse sygdomme. Den
lavere fugtighed ved ”vinha ao alto” medfører mindre risiko for fx meldug,”
fortæller Oscar Quevedo
Til
bekæmpelse af sygdomme bruges der i stedet en blanding af urter og
appelsinkerne-olie, ligesom 80 får inviteres indenfor for at holde ukrudtet
nede samtidig med, at de efterlader sig gødning.
Quevedo
laver såvel bordvine som portvine. Foruden portvine fra Quinta da Trovisca
bliver druerne fra quintaen også brugt til Quevedos LBV og Vintage, deres hvide
portvin og de røde og hvide bordvine, som bærer Oscars eget navn.
Jeg har
smagt fire økologiske portvine fra Quinta da Trovisca. Vinene blev smagt over
to dage ved lidt forskellige temperaturer.
Tawny Porto
Bio: Mørk rødbrun med lidt lysere kant. Frisk og medium intens næse med mynter
og urter, syrnede kirsebær samt lidt tørrede frugter og en smule toastede noter.
Syrnede kirsebær og ribs, frisk med god, måske lidt skarp syre og fin balance,
tør stil, mellemlang krydret og pebret hale. Et godt glas for kategorien (87).
Reserve Ruby
Bio Port: Flot mørk rubinrød, medium intens. Solbær, mørke blommer, ristede
kaffenoter. Frisk, men også rund i munden og rimelig elegant med medium sødme,
mynte og krydderurter og derefter solbær og lidt vanilje, fin syrebalance, lidt
pebret hale med lidt tørre tanniner (88).
LBV 2018 Bio
Port: Mørk rubin, intens og tæt, lilla kant. Grøn og lidt vel urtet næse, hvor
frugten gemmer sig lidt, lidt fimset på førstedagen. Frisk i munden med solbær,
brombær og esteve og andre krydderurter, godt fyldig med kraftig syre, men
savner måske lidt frugt til at balancere syren, lidt rå på førstedagen, mellemlang
hale med godt med tanniner. Skal lige finde sig selv, men har fint udviklingspotentiale
(89/90).
Vintage 2017
Bio Port: Blend af Tinta Roriz (30%), Touriga Nacional (30%), Touriga Franca
(30%) og Sousão (10%). Mørk og uigennemsigtig med lilla kant. Frisk næse med solbær,
brombær, friske krydderurter og florale noter samt lidt kaffe og mørk
chokolade. Rig på frugt med solbær og andre mørkebær og lidt krydderurter, fin
struktur og dejlig taktil, høj syre og godt med tanniner, grønne tanniner i
halen. En dejlig vin, som har brug for tid, men med flot potentiale (92)
Generelt vine med stor friskhed og syre, potente og med fint potentiale.
Foruden
ovenstående vine fra Quinta da Trovisca producerer Quevedo de fleste typer
portvine herunder bl.a. en 50 års hvid, økologisk Reserve Ruby, Crusted Port og
selvfølgelig Vintage.
Quinta da
Trovisca importeres af Nordjysk Vinimport
Ingen kommentarer:
Send en kommentar