De smagte vine er sponseret af producenten
I den kommende tid vil jeg præsentere en række indlæg om
udvalgte producenter fra Algarve. Når vi taler om portugisisk vin, er der nok
ikke mange, der tænker Algarve, da sydkysten mest er kendt for sine lækre
strande, sin milde temperatur og deraf følgende mange turister. Men de senere
år er kvaliteten af regionens vine blevet langt bedre, så der i dag faktisk er en
del interessante vine at finde rundt om.
Arealet med vinmarker i Algarve er steget de seneste år,
ligesom der er kommet flere producenter til. Som Sara Silva fra ”Comissão Vitivinícola
do Algarve” (CVA) udtrykker det:
”Det er interessant og motiverende at se væksten i regionen.
Vinturismen er også voksende med store projekter, som allerede er i gang og
flere på vej. Samtidig er det også utroligt med den store interesse for Negra Mole
som en druesort, der eksklusivt er fra Algarve.”
Der spores altså en øget interesse og dynamik, hvorfor
vinene fra Algarve nu også er begyndt at dukke op i konkurrencer. Ved kåringen
af Portugals 10 bedste vine ved vinfestivalen Esséncia do Vinho i februar i år,
hvor jeg sad i dommerpanelet, var der således en Negra Mole vin med blandt de
smagte vine.
Dette var baggrunden for, at jeg tidligere i år skrev en
artikel om vine fra Algarve til juniudgaven af Din Vinguide. I artiklen
portrætterede jeg kort fem forskellige producenter samme med et udvalg af smagenoter.
Men jeg testede i den forbindelse flere vine, end der var plads til i bladet,
hvorfor jeg her på bloggen vil bringe samtlige smagenoter sammen med de fem små
portrætter.
Jeg lægger ud med Morgado do Quintão, som jeg første gang stiftede
bekendtskab med ved vinfestivalen Simplesmente Vinho i februar.
Førstehåndsindtrykket var positivt, hvorfor jeg inddrog dem i artiklen.
Morgado do Quintão er familieejet gennem
fire generationer og beliggende mellem Monchique-bjergene og havet. Vingården
blev oprindeligt grundlagt af greven af Silves, som plantede de første
vinstokke i begyndelsen af 1800-tallet. Første høst under den nye generation
var i 2016. Winemaker er Joana Maçanita, der sammen med sin bror António også
laver vin i Douro under deres fælles efternavn (læs mere her). Der benyttes
især gamle regionale druesorter som førnævnte Negra Mole og Crato Branco og i
sortimentet er bl.a. en palhete, som er lavet på et blend af grønne og røde
druer.
Filipe
Vansconcellos fra Morgado do Quintão forklarer:
”Vores palhete er et blend af Negra Mole og Crato Branco. Det
var den type vin, jeg smagte, da jeg begyndte at drikke vin. Den mest simple
måde at lave vin på. Negra Mole er Portugals Pinot
Noir. En sjælden og gammel druesort som kun findes her og så lidt i det sydlige
Spanien. Den er på en gang kompleks og meget let. Tidligere blev den brugt i
blend til at ekstrahere farve. Nu laver vi vine på Negra Mole, som virkelig
reflekterer sortens karakter – nemlig mere lette vine eller blanc de noir som
sparkling.”
Da sorten bliver
mere og mere populær har Morgado do Quintão som andre producenter i regionen
valgt at plante mere Negra Mole.
”Vi investerer og eksperimenterer med sorten. Alle lande,
der har en rig vinhistorie, bør fokusere på deres lokale druesorter. I stedet
for at følge, hvad der er hipt lige nu, forbliver vi tro mod de gamle sorter,”
begrunder han
Filipe Vansconcellos kalder regionen fremtid som vinregion
for lovende.
Jeg smagte to vine
fra Morgado de Quintão:
Palhete 2020: Blend af 70 % Crato Branco og 30 % Negra Mole.
Laksefarvet. Ikke så ekspressiv, hindbær og andre røde bær, blomster. Sprød i
munden med jordbær og florale noter, dejlig balanceret med god syre og fin
tekstur (89).
Clarete/Negra Mole 2021: Lys rubin med lilla skær og lys
kant. Kirsebær, røde bær, jordbærgrød og krydret bund. Frisk med røde bær,
syrnede kirsebær, florale noter, peper og krydderier, medium intens med ok
kompleksitet, fløjlsbløde og diskrete tanniner. Dejlig læskende (91).
Læs mere om Morgado de Quintão her. Vinene er ikke i dansk
import.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar