De smagte vine var sponseret af producenten
De senere
års øgede interesse for vine fra Algarve har også betydet, at nogle af de
større producenter i Portugal har fået øjnene op for regionen. Det gælder
f.eks. den store Vinho Verde producent Aveleda, som i 2019 købte Villa Alvor i
Algarve, ligesom de i øvrigt ejer Quinta Vale D. Maria i Douro og Quinta
d’Aguieira i Bairrada.
Winemaker
Diogo Campilho fra Villa Alvor forklarer:
”Vi så en
mulighed for at udforske en vinregion, som er ved at vågne op igen, og hvor
vinturismen har en stor fremtid for sig. Vi vil gerne være med i fronten af
denne genfødsel og med til at få regionen på vinkortet. Med Villa Alvor har vi
fundet et terroir mellem Monchique-bjergene og Atlanterhavet, beskyttet mod
vinden fra nord og med ler og kalksten, som er meget plastisk og derfor
storartet til at dyrke forskellige druesorter.”
Villa Alvor
ligger 4,5 km fra kysten i nærheden af Portimão og som nævnt med
Monchique-bjergene i baggrunden. De 30 hektar vinmarker er plantet med en
blanding af internationale og portugisiske sorter som Alicante Bouschet, Moscatel
Galego Roxo, Negra Mole, Cinsault, Grenache, Petit Verdot, Touriga Nacional og Syrah
samt de grønne sorter Verdelho, Sauvignon Blanc, Arinto, Antão Vaz og Moscatel.
Der laves såvel blends (Colheitas og Domus) som enkeltdruevine (Singular).
”Negra Mole
og Moscatel Galego Roxo er traditionelle og unikke druesorter fra Algarve, så
dem bruger vi til enkeltdruevin for at præsentere deres specielle
karakteristika. Negra Mole er unik, da der både er grønne og røde druer i samme
klase, hvilket giver lysere vin med elegante tanniner og frisk aroma og smag.
Og så er fordelingen af grønne og hvide druer forskellig fra år til år, så en
vin fra samme vinmark kan være lysere og lettere det ene år og mere intens i
farven det efterfølgende,” siger Diogo Campilho og
fortsætter:
”Sauvignon Blanc
er også en god sort til enkeltdruevine, da den har en stærk personlighed. Men
vi er ikke strikse med, hvilke sorter vi kan bruge til blend og hvilke ikke.
Vores Domus hvidvin er f.eks. et blend af Sauvignon Blanc og Verdelho med et
fantastisk resultat.”
Diogo
Campilho fremhæver især Negra Mole som en drue med fremtiden for sig – både
fordi den er unik og fordi den udtrykker sig godt i terroiret på Villa Alvor. I
det hele taget ser han lyst på fremtiden for Algarve som vinregion.
”Vine fra
Algarve har været væk fra søgelyset i de tidligere årtier på grund af væksten i
turismen. Men det er netop af samme årsag, at vi ser lyst på fremtiden. Dertil
kommer et terroir med naturligt potentiale, så der er stor chance for at vin og
turisme kan vækste side om side.”
Jeg smagte
følgende vine fra Villa Alvor
Sauvignon
Blanc 2021: Lys grøngul. Citrus, pære, græs og grøn peberfrugt i næsen. Sprød
med høj syre, god balance, fin fylde med grønne frugter, græs, passionsfrugt og
lidt tropiske noter. Ganske lækker og saftig (89).
Domus 2019: Blend
af Verdelho og Sauvignon Blanc, 4 måneder på fad sur lie og 3 måneder på
flaske. Grøngul med grønt skær. Diskret næse med citrus, grøn pære og lidt
fersken, på andendagen mere ekspressiv. God frugt og mundfylde med grønne
pærer, citrus, passionsfrugt og lidt blomster samt mineralitet, frisk men også
rimelig kompleks, fint balanceret. Fin gastronomisk vin med
potentiale for lagring (91).
Moscatel-Galego-Roxo 2021: Lys roséfarvet. Meget ekspressiv og
let parfumeret med hindbær og jordbær og frugtsødme. Blød og sprød med god
fylde og balance, røde bær, passionsfrugt, blomster og lidt mineralitet, frisk
med frugtsødme, men ikke sød. Spændende og anderledes (88).
Negra-Mole 2021: 8 måneder på fransk eg og 4 måneder på flaske. Lys teglrød. Jordbær, blomster og krydret bund. Dejlig i munden med røde bær og florale noter, let krydret bund, sprød og elegant, fint balanceret, let drikkelig, men også med lidt kompleksitet. Et dejligt glas (90).
Aveleda
importeres af Salling, som dog ikke fører vinene fra Villa Alvor
Ingen kommentarer:
Send en kommentar