tirsdag den 12. juni 2018

Anselmo Mendes – mester i alvarinho


Anselmo Mendes er et navn, der dukker op gang på gang, når man beskæftiger sig med portugisisk vin. Han er efterspurgt som winemaker og konsulent og har virket i regioner som Dão, Douro og Alentejo samt i udlandet i Brasilien og Argentina. Men hans hjerte banker især for en bestemt vinregion og en bestemt druesort – nemlig Vinho Verde og alvarinho, som især dyrkes i underregionen Monção og Melgaço.


”Jeg er født og opvokset i Monção – i alvarinhoens land”, fortæller Anselmo Mendes i en mail og fortsætter:
”Lige fra jeg var lille har landbrug og vin været en del af mit liv. Da jeg var færdig med min landbrugsuddannelse i 1987, begyndte jeg at eksperimentere med og udforske druesorten alvarinhos potentiale, og jeg fandt snart ud af, at det var i dette granitfyldte terroir omkranset af bjerge og gennemstrømmet af floden Minho, at potentiale kunne komme til sit fulde udtryk.”


På min tur rundt i Vinho Verde tidligere på året besøgte jeg Anselmo Mendes, som dog ikke selv var hjemme. Men jeg har tidligere mødt ham hos den danske importør, Portugisisk Vinkælder. Til gengæld blev jeg tager imod af hans højre hånd, Vasco Magalhães, som har været fire år hos Anselmo Mendes. Vasco viste mig rundt på den smukke ejendom og præsenterede derefter en lang række forskellige vine. De fleste lavet på alvarinho, men med brug af forskellige metoder og forskellige former for lagring.
”Vi bruger både egetræsfade og ståltanke. Jeg har prøvet med forskellige typer eg, forskellige størrelser fade og toastning samt med og uden battonage. Jeg fandt ud af, at druer fra de bedste parceller udtrykte stor kompleksitet aromatisk og smagsmæssigt og havde potentiale for et langt liv, hvis de blev fermenteret på egefade. Vores entry level lagrer derimod på ståltank på bærmen i tre måneder, hvilket gør dem mere runde, bløde og komplekse,” fortæller Anselmo Mendes.


Ifølge Anselmo Mendes er lagringstiden for alvarinho op til 20 år for de bedste årganges vedkommende og minimum syv år, hvilket kan virke overraskende, hvis man mest forbinder Vinho Verde med de unge, friske, lette og perlende udgaver, som markedet også er rig på.
Eller for nu at citere Anselmo selv:
”Uheldigvis er der en idé om, at Vinho Verde er en bestemt type vin, perlende og sød. Denne type vin var resultatet af dårlig praksis i marken, hvor syren var overdrevent høj og alkoholprocenten lav på grund af mangelfuld modning. Disse vine har kort levetid og repræsenterer ikke regionens høje potentiale. De vine, der produceres i Monção og Melgaço og i andre underområder som Lima og Baião, med godt arbejde i marken og tilpassede druesorter, ender som velafbalancerede og originale vine, der udtrykker deres terroir og har lang levetid.”
Og sagt ganske kort lever hans vine i høj grad op til disse ord. Her er lidt kortfattede smagenoter fra besøget samt fra en senere gensmagning af enkelte vine i forbindelse med arbejdet med min artikel om Vinho Verde i Din Vin Guide.


Muros Antigos Espumante 2009: En blanc de noir mousserende på den røde alvarelhão-drue. Frisk og med god tekstur og fin syre.
Muros Antigos Escolha 2017: Blend af 40 % loureiro, 40 % avesso og 20 % alvarinho, lagret 4 måneder med batonnage. Citrus frugt, ikke så kompleks, frisk og floral med god frugt og medium syre, men dog balanceret. Når man medtænker, at det er en vin til ca. 70 kr., får man meget vin for pengene.
Muros Antigos Loureiro 2017: Lavet på 100 % loureiro fra vinmarker i nabounderregionen Lima, lagret fire måneder med batonnage. Lys gulgrøn. Ikke så ekspressiv i næsen med lime og blomster. Mineralsk, tør, elegant, ikke så fyldig, høj syre og mineralsk hale.
Muros Antigos Avesso: Lagret 4 måneder med batonnage. Pære og frugt i næsen. Fyldig i næsen, mineralsk, fin syre. Har brug for lidt tid til at udvikle sig.
Muros Antigos Alvarinho 2017: Lagret 6 måneder med batonnage. Grøn, lidt gul og klar. Citrus og frisk frugt, lidt passionsfrugt. Flot syre og frugt, frisk, tør og mineralsk. Udmærket vin.
Muros Antigos Alvarinho 2012: Gulgrøn. Passionsfrugt og anden eksotisk frugt samt lidt smørnoter. Godt med frugt.
Muros Antigos Alvarinho 2009: Gulgrøn. Passionsfrugt, lidt smørnoter og en smule banan i næsen. Lidt lavere på syre, men stadig balanceret.
Contacto 2017: Ren Alvarinho, lagret 4 måneder med batonnage. Lys grøngul. Mineraler, frugt og pære i næsen. Flot balance med høj syre, men også frugt i munden, mineralsk og tør. Meget ren i stilen og mere kompleksitet.
Contacto 2012: Honning i næsen, mere ekspressiv frugt. En flot vin, som viser lagringspotentialet.
Muros de Melgaco 2016: Fermenteret og lagret 6 måneder fra franske egefade med batonnage. Lys grøngul. Frisk og let, men måske lidt lav på syre, mineralsk og med diskrete fadnoter.
Expressões 2015: 100 % alvarinho, lagret 6 måneder på brugt fransk eg med batonnage. Frisk frugt, stadig mineralsk, flot i munden. En dejlig balanceret vin.
Curtimenta 2015: Fra udvalgte alvarinho-parceller, lagret 9 måneder på brugte egefade med skindkontakt og batonnage. Flot duft med frugt, honning og diskrete fadnoter. Frugt, eksotiske noter som passionsfrugt samt smørnoter. En fyldig, kompleks og spændende vin.
Parcela Única Alvarinho 2015: Fermenteret på fransk eg og efterfølgende lagret i 9 måneder med batonnage. Gulgrøn. Meget ekspressiv med en kompleks duft af mineraler, citrus, lidt grape, tropiske frugter, nødder og smørnoter. Silkeblød i munden, tør med masser af frugt og mineralitet, elegant, delikat og flot balanceret med syre, lidt burgundisk stil. På en gang elegant og frisk, fyldig og kompleks og med en flot lang hale. Topkvalitet fra Anselmos bedste mark.
Parcela Única Alvarinho 2012: Klart ældet i næsen, men med flot frugt og fylde samt tydelige smørnoter.
Tempo 2015: Orange vin, lavet på alvarinho og med skindfermentering, lagret 6 måneder på fransk eg med batonnage. Gul og dyb i farven. Fyldig med god frugt i næsen, mineraler og diskrete tanniner. En spændende vin.
Pardusco 2015: Lavet på et blend af de røde druer alvarelhão, pedral og caino. Ren frugt i næsen, rund, ikke så dyb og kompleks og med bløde tanniner.
Pardusco Private 2012: Endnu et eksperiment sammensat af 85 % røde druer som i Pardusco og 15 % alvarinho. En flot og elegant vin med meget ekspressiv næse. Røde bær og fin syrebalance.
Vinhão 2015: Rødvin i mere traditionel rød-vinho-verde-stil, hvilket vil sige med høj syre og kraftige tanniner, lilla i farven og meget intens.


En meget spændende smagning, der viser såvel bredde som dybde samt lagringspotentiale. Selv hans entry level, Muros Antigos serien, viser højt niveau og god kvalitet for pengene. Navnet henviser i øvrigt til de gamle mure, som indrammer vinmarkerne på ejendommen.Ingen kommentarer:

Send en kommentar