onsdag den 6. juni 2018

Besøg hos Quinta de Soalheiro


Sommeren er Vinho Verde tid. Og det både den billige, friske og perlende type og de mere seriøse udgaver, hvor friskheden kombineres med spændende frugtaromaer, mineralitet, kompleksitet og sågar lagringspotentiale.
Nyligt skrev jeg om et Vinho Verde fremstød i Danmark, og i juniudgave af Din Vin Guide har jeg skrevet et portræt af den portugisiske vinregion. I den forbindelse tilbragte jeg et par dage i regionen i februar måned, hvor jeg besøgte nogle producenter. Nu, hvor bladet er udkommet, vil jeg her på bloggen poste lidt noter, interviews og fotos fra turen.
En af producenterne var Soalheiro, som ligger i den nordligste af de ni underregioner, Monção og Melgaço. Soalheiro blev etableret i 1982 af João António Cerdeira, og det er stadig familien og ikke mindst sønnen António Luis Cerdeira, der driver stedet. Quinta de Soalheiro, som vingården hedder, har gennem flere årtier eksperimenteret med alvarinho-druen og skabt vidt forskellige vine alt efter terroir, vinificering og lagring.
Eller som Luis Cerdeira fortalte mig:
”Vi er en af pionererne, når det gælder alvarinho her i Melgaço. Alvarinho er en meget elastisk druesort, som kan give aromatiske eller mineralske vine. Den kan gære på egefad eller være afsæt for smukke naturlige vine. Og så kan den lagre på flaske.”  


Under mit besøg kiggede vi først indenfor lageret for at finde frem vine til en smagning, hvorefter vi kørte til selve quintaen, som ligger flot ved Melgaço med udsigt ned over Minho og over til Spanien på den anden side af floden. Minho har givet hele regionen navn, men når vi taler om DOC-vine er navnet på regionen altså Vinho Verde – et navn som mange ellers udelukkende forbinder med en bestemt type vin, nemlig de friske, lette og perlende udgaver.
Friskheden gælder generelt for regionens vine. Men med tiden kan alvarinho opnå en fyldighed og kompleksitet, som er milevidt forskellig fra de perlende udgaver af Vinho Verde, som vi herhjemme finder på supermarkedernes hylder.
Med Luis Cerdeiras ord kan man sige, at ”alvarinho tilbyder det bedste af to verdener. Den kan være ung, frisk og frugtrig. Den kan være gammel og kompleks. Den er aromatisk som sauvignon blanc og kompleks som en gammel riesling. Du kan drikke den ung til f.eks. skaldyr eller fisk – eller som ældre til mere kompleks mad.”


Det sidste blev afprøvet i praksis lidt senere på en nærtliggende restaurant. Men inden da besøgte vi kælderen, hvor der eksperimenteres med fermentering og lagring på ståltank, træfade eller cementæg.
”Fadene giver alvarinho mere krop, så det kan minde om Chablis-stilen. Vi bruger også kastanjefade, som er mere neutrale, men giver en god rund følelse i munden. Vores klassiske Alvarinho får ikke fadlagring, men fermenteres på ståltank, hvilket giver en mere intens frugtsmag og en mere frisk stil. Cement er godt for batonnage med uden noterne fra egetræet,” forklarer Luis Cerdeira.
Efter besøg i kælderen linede Luis op til en imponerende smagning, hvor jeg dog grundet tiden ikke tog noter på alle vine, hvorefter vi besøgte et par vinmarker.


Højdemæssigt ligger vinmarkerne mellem 100 og 400 meter over havet rundt om i området samt selvfølgelig på selve ejendommen. Her dyrkes markerne økologisk, og druer bruges derfor til husets mere naturlige vine, Terramatter og Nature, men også til den klassiske Alvarinho. 80 % af markerne er med lav opbinding, 19 % med høj og 1 % som overdækket ramada med mindre soleksponering. I gamle dage var det et særkende for regionen at vinplanterne voksede højt. Der er overvejende tale om granitjord, men den rigere jordbund i floddalen giver mere aromatiske vine og lidt lavere syre.


Det efterfølgende besøg på en restaurant bød på god lokal kost, fine vine og herunder Alvarinho til kødretten samt en smagsprøve på den røde Vinho Verde, som især serveres lokalt og netop som ledsager til de regionale retter.
Følgende vine blev smagt (og nogle gensmagt senere):

Espumante Bruto Alvarinho og Espumante Bruto Rosé på alvarinho og touriga nacional. Godt med frugtpræg, tør og med høj syre.
Allo 2017, som er et traditionelt blend af 30 % alvarinho og 70 % loureiro. Frisk og med god syre samt såvel alvarinhoens mere tropiske noter og det florale fra loureiro.
Alvarinho Soalheiro 9 % Docil 2017: Let og med betydeligt mere restsukker, men dog også med syre og friskhed.
Granit 2016: Fermenteret på ståltank og med batonnage. Lys grøngul. Fin duft af æble, citrus og mineraler. Meget tør og mineralsk, men elegant og delikat. En anderledes og stilren vin med let og god hale.
Soalheiro Alvarinho 2017: Grøngul. Godt med frugter, passionsfrugt, abrikos, citrus og mineralitet i næsen. Delikat og fyldig i munden, flot balanceret med god frugt, diskrete tropiske noter og fin syre, lang hale En fantastisk vin i prislejet og med fremragende lagringspotentiale.
Primeiras Vinhas 2016: Fermenteret dels på ståltank og dels på brugte fade (15 %). Gulgrøn. Ekstra frugtig med citrus, grape og eksotiske frugt i næsen. God frugt i munden, mineralsk og fin syrebalance. En flot og delikat vin, kompleks og knivskarp struktur.
Reserva 2016: Fermenteret og lagret på egefade. Gulgrøn. Let røget og burgundisk næse med modne frugter, smørnoter og tydeligt fadpræg, men også frugter som pære, melon og citrus. Rund, fyldig og cremet i munden med god moden frugt og tydelige fadnoter samt lang intens hale. Virker lidt lav på syre, men stadig med friskhed og frugt.
Soalheiro Terramatter Alvarinho 2016: Økologisk og ufiltreret. Gulgrøn, let uklar. Intens duft med frugt, citrus, græs og lidt mandarin. Fyldig i munden med masser af frugt, balanceret med syre, lidt rå og taktil, tør.
Derefter fulgte en vertikal smagning af ældre Soalheiro Alvarinho, som blev smagt i årgangene fra 2016 og tilbage til 2008. Lidt af en øjenåbner, hvis man ikke kender til druesortens lagringspotentiale, med farveskift og skift i duft og smag. Her skal blot nævnes, at der var en stort spring i næsen mellem 2016 og 2015, som var et fremragende år. Fremhæves skal også årgang 2009, som var flot og fyldig, kompliceret med adskillige lag.
Oppaco 2014. Rødvin på 15 % alvarinho og 85 % vinhão. Elegant vin med pinot agtigt næse, røde bær, kirsebær og mineralsk. Let og elegant.Soalheiro importeres af H.J. Hansen/Vinspecialisten

Ingen kommentarer:

Send en kommentar