onsdag den 19. september 2018

Sandeman før og nu


En smagning af Vintage fra Sandeman gennem adskillige årtier. En sådan invitation fra portvinsbrødrene hos Vintageport.dk, der bl.a. importerer netop Sandeman, er svær at sige nej til – også selv om man lige er kommet retur fra fejring af Port Wine Day i Porto. Når så yderligere en af deltagerne smider en flaske med 155 år på bagen i puljen, kan det kun blive en god aften.


Jeg har tidligere deltaget i vertikalsmagninger af Sandeman og ved derfor, at der er høj kvalitet at hente, hvis man bevæger sig godt tilbage i tiden. Det samme gælder de nyere årgange – ikke mindst takket være chefwinemaker Luís Sottomayors dygtighed. Jeg var f.eks. ganske tilfreds med husets nye Vintage 2016, da jeg smagte den nyligt – en vin som var yngst i rækken ved denne smagning.
Sandeman blev grundlagt af den 25-årige George Sandeman i 1790, først som vinimportør og -købmand og siden også som producent i både Jerez i Spanien og Porto i Portugal. De to ben, sherry og portvin, er siden blevet til ét, da Sandeman Sherry godt nok stadig eksisterer som brand, men ikke længere produceres af huset selv (læs mere her). Huset forblev familiejet helt frem til 1979, hvor det blev solgt til den store spirituskoncern Seagram. Derefter fulgte en periode, hvor der blev tænkt mere i volumen end kvalitet, men i 1990´erne begyndte niveauet igen at stige – en kurs, der er fortsat efter Sogrape overtog ejerskabet i 2002.


Det er især to quintaer, som er tilknyttet Sandeman; Quinta do Vau og Quinta do Seixo, der begge har lagt navn til Single Quinta Vintages. Vau dog kun i 1988, hvorefter navnet er blevet brugt som et særskilt brand for husets lidt tidligere modne Vintages.
Selv om Sandeman ikke længere er familiejet, spiller familien stadig en stor rolle. Med i bestyrelsen og med en meget aktiv og udadvendt rolle sidder nemlig den 7. generation af familien i form af endnu en George Sandeman.


George Sandeman sad med ved bordet ved smagningen i København for godt en uges tid siden. Han fortalte lidt om huset og om Sogrape, der ikke alene ejer de tre portvinshuse Sandeman, Offley og Ferreira, men også producerer vin fra de vigtigste regioner i Portugal (Vinho Verde, Dão, Alentejo og Douro) og lande som Argentina, Chile, New Zealand og Spanien. Dertil kommer selvfølgelig det store, internationalt kendte brand Mateus Rosé.


Inden selve smagningen blev der skænket et dejligt og delikat glas 40 års Tawny. Derefter fulgte selve smagningen, som med den ekstra tilkomne flaske fra 1863 omfattede hele 16 vine, der blev smagt i følgende rækkefølge:
Sandeman Vintage 1863: Meget lys tawnybrun med klar kant, noget grumset. En fæl duft af apotek og acetone, som dog aftog med tiden, røget og en smule røde bær. Også en kemisk smag i munden, helt tør uden vanlig restsukker, ingen frugt tilbage. Spændende at smage, men ikke en stor nydelse, selv om den dog voksede med tiden.


Sandeman Vintage 1934: Lys tawny brun med lys, grøn kant og grønt skær, forbavsende klar. Røde bær, jordbær, brun farin, men desværre også en lidt skarp kemisk lugt, som dog aftog med tiden. Blød i munden med lidt tawnynoter og farin, mangel på frugt, men flot syre (89).
Sandeman Vintage 1935: Rødbrun med lys kant, klar med flot skær. Diskret duft af jordbær og blomster. Stadig en smule bærpræg i munden, lidt sprittet og med høj syre. Savner lidt krop, men ellers fint glas (91).
Sandeman Vintage 1955: Rødbrun, lys og med flot skær. Fint med frugt i næsen, delikate røde bær. Behagelig og elegant i munden, perfekt modnet, stadig med frugtpræg og meget flot balanceret. Dejlig lang eftersmag (95).


Sandeman Vintage 1957: Flot gylden til rødbrun. Lidt kærnemælk og apotekernoter i næsen samt jordbærgrød. Virker lidt vel kogt og ikke helt i balance (87).
Sandeman Vintage 1958: Lidt mørkere i farven, tawnybrun, klar. Jordbærgrød i næsen og lidt florale noter. Jordbær og i fin balance (89).
Sandeman Vintage 1963: Rødbrun med orange kant. Modne bær og cigarkasse i næsen. Fint med frugtfylde i munden og god tekstur, stadig høj syre og balance samt en lang, dejlig eftersmag. Synes at være på toppen (93).


Sandeman Vintage 1967: Mørk rødbrun, rød kerne og lys kant, klar. God fylde, lidt til den søde side, men med fin balancerende syre. Behagelig og lækker. Har overrasket mig positivt flere gange, da der jo ikke er tale om et stort vintageår (94).


Sandeman Vintage 1970: Rødbrun med orange kant, ikke helt klar. Jordbær, men også lidt neglelakfjerner i næsen. Ikke så fyldig og lidt lavere på frugt, fint drikkelig med en lidt sprittet og bidende hale (88).
Sandeman Vintage 1977: Rød til rubin med lys kant. Godt med frugt og mørke bær samt lidt kærnemælkspræg i næsen. Fint med frugt og røde bær i munden, godt balanceret med syre og stadig med bløde tanniner. Godt harmonisk glas og langt bedre end sidst, jeg smagte den (93).


Quinta do Vau Vintage 1988: Flot rubin med lys kant. Jordbær i duften og fin frugt i munden. Meget imødekommende, men måske også lidt vel meget marmeladepræg, som dog balanceres af syre. Bliver i munden (89).
Sandeman Vintage 1997: Meget mørk rubin, med næste uigennemsigtig kerne. Kirsebær og hyldebær. Flot syre og frugt, men måske lidt vel enstrenget (88).
Vau Vintage 1999: Rubin med let lilla kant. Masser af frugt og pænt med tanniner, men ikke helt balanceret (88).
Sandeman Vintage 2000: Mørk rubin. Godt med frugt i næsen med mørke bær, modne kirsebær og lidt kærnemælk. Dejlig krop med frugtfylde, bløde flotte og tanniner og fin balance. Stadig med stort udviklingspotentiale (93).
Quinta do Seixo Vintage 2015: Mørk og uigennemsigtig med lilla kant. Brombær og cassis i næsen. Masser af ung frugt i munden, høj syre og lidt skarpe tanniner. Har brug for tid, men umiddelbart fin Single Quinta Vintage fra Seixo (89).
Sandeman Vintage 2016: Mørk rubin med lilla kant. Endnu åben og ekspressiv i næsen med brombær og solbær. God frugtfylde, elegant og floral stil med fin syre og kraftige tanniner til en langt og godt liv (93).


Overordnet set en fin smagning. De ældste vine var langt fra dårlige, men havde dog mistet deres Vintage-karakter. Højdepunkterne var 1955 og de to vine fra 1960´erne, men også 1977, 2000 og 2016 udmærkede sig. Blandt de forsamlede blev 1963 kåret som aftenens bedste, efterfulgt af 1935, 1977 og 1955.


Vintageportvin.dk sælger Sandeman Vintage fra 1957 og frem til og med den nyeste årgang. Tak for invitationen til smagningen og tak til Peter Skov for at bidrage med Sandeman Vintage 1863.

Læs om tidligere smagning af Sandeman med Sandeman her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar