mandag den 10. september 2018

Et døgn med Rozès


Som et led i festlighederne for Port Wine Day tilbragte jeg hele dagen i går i selskab med portvinshuset Rozès og dets direktør António Saraiva m.fl. Det blev til en dejlig dag med besøg på flere quintaer, god rustik frokost og dejlig middag om aftenen.


Vi overnattede på Quinta de Monsul nær Regua og blev først kørt til togstationen i Regua, hvorfra vi tog den skønne togtur hele vejen ud til Pocinho. Det er altid en fornøjelse at se alle quintaerne passere forbi en efter en og bringe minder frem fra besøg. Nogle gange har vi floden få meter til højre for os og klipperne lige i venstre side – andre gange breder landskabet sig ud. Desværre animerede vinduerne ikke lige til at tage billeder, men det blev der til gengæld rig lejlighed til senere.I Pocinho steg vi om bord på en lille motorbåd, som sejlede os videre ud i det nu meget mere øde landskab. 
Vi passerede bifloden Coâ, hvor museet over de arkæologiske fund toner på toppen af bjergskråningen, og videre ud, hvor Douro danner grænse mellem Portugal og Spanien. Her lagde vi til – eller rettere hoppede vi i land – ved den lille, men skønne Quinta da Canameira, hvor vi fik rundvisning i vinmarken. Høsten af de hvide druer og de første røde – dog kun til bordvin – er lige begyndt.
Efterfølgende en herlig frokost med gode lokale og 100 % økologiske råvarer, men også en dejlig omgang bacalhau. Dertil en hvidvin og en rødvin fra Terras do Grifo – et brand, som dækker vine produceret på druer fra denne yderste del af Douro Superior herunder selve Quinta do Grifo, som vi besøgte bagefter. Vi sluttede med husets 10 års Tawny til desserten.
Rozès har ni quintaer fordelt mellem de tre underregioner af Douro. Husets franske navne skyldes, at det var en vinhandler fra Bordeaux, Ostende Rozès, som grundlagde firmaet tilbage i 1855. Det forblev familieejet helt frem til 1974 og blev efter et par mellemstationer overtaget af den store franske koncern Luis Vuitton Möet-Hennessey. I 1999 overtog Vranken-gruppen, og i dag er det således Champagnehuset Vranken-Pommery, der ejer Rozès, men altså med portugisiske António Saraiva som direktør.
Herhjemme kender vi bedst huset for deres Vintage og LBV, som findes på supermarkedernes hylder og leverer god kvalitet til prisen. På det seneste er de dog også begyndt at markere sig med ældre Colheitas.
Fra Quinta da Canameira kørte vi ad snoede veje helt ud til Quinta do Grifo, som både har givet navn til en Single Quinta Vintage og altså det bredere brand Terras do Grifo. Navnet kommer fra de gribbe, som holder til på bjergtinderne, og som vi også så et par stykke af, svæve majestætisk rundt med deres store vinger bredt ud. Og nå nu huset ejes af en champagnefirma blev der skålet i en magnum, Champagne Demoiselle Vranken.


Hjemturen foregik i bil og var derfor lidt mindre malerisk. Til gengæld ventede der tilbage på Quinta de Monsul en god middag, hvor også Karsten Søndergaard fra importøren Amka stødte til. Søndergaard ejer samtidig sin egen quinta lidt længere oppe ad floden, Quinta do Pégo.


Under middagen blev der serveret endnu et par udmærkede vine fra Terras do Grifo samt et par dejlige portvine, hvoraf den ene allerede skulle være at få i Danmark og den anden på vej. Først en hvid Colheita fra 1968 og dernæst en Colheita fra 1952. Især førstnævnte Golden White, som snart skulle være at få i Danmark, vil jeg fremhæve. Mandel, lidt appelsinskal, peach melba og med den stigende temperatur også lidt kokos i næse, dejlig blød og meget velbalanceret, tør med høj flot syre og lang eftersmag. Et dejligt glas.
Der blev skålet for en dejlig gæstfri dag – og stor tak til António & Co. for både at byde på tog- og sejltur samt turen helt ud til den spanske grænse.
Næste morgen blev det til en lille tur rundt på quitaen, hvor høstarbejdet var godt i gang. De hvide druer blev afstilket inden gæring på ståltanke. Derefter blev kvas og drueskaller presset en ekstra gang. Og i lagaren var der røde druer fra gamle vinmarker (vinhas velhas) i gang, og vi fik lov til at træde med en lille tur. Rozès fodtræder deres bedste bordvin og portvin.
Læs mere om Rozès her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar