fredag den 9. april 2021

Mateus Nicolau de Almeida – familietradition og græsk akademi

  

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Familietradition forpligter. Farfaren opfandt den legendariske rødvin Barca Velha, og faderen stod i mange år i spidsen for Ramos Pinto, som især er kendt for sine portvin, men som med ”Duas Quintas” også laver udmærket Douro-vin.

Mateus Nicolau de Almeidas far er João Nicolau de Almeida og farfaren Fernando Nicolau de Almeida. Og med de aner kan det ikke undre, at Mateus ligesom sin bror João Junior har uddannet sig som ønolog og nu producerer vin i Douro – ikke langt fra Quinta do Monte Xisto, som hele familien Almeida med João i spidsen er samlet om.

”Monte Xisto kombinerer min fars idéer fra et helt liv i Douro med min brors og mine erfaringer. Så det er en samklang mellem forskellige generationer. Mine egne vine besvarer de spørgsmål, som jeg finder interessante at undersøge og vise verden,” forklarer Mateus Nicolau de Almeida.
Første gang jeg smagte vin fra Mateus var i 2018 ved en særsmagning ved den store vinfestival Essencia do Vinho i Porto. Her fortalte Bento Amaral fra IVDP om terroir i de tre underregioner i Douro, og som eksempler smagte vi bl.a. serien Trans Douro Express, hvor Mateus Nicolau de Almeida netop udtrykker terroirprofilen i henholdsvis Baixa Corgo, Cima Corgo og Douro Superior.

”Douro er en middelhavsenklave i det nordlige Portugal, hvor de forskellige klimaer i de forskellige underregioner – Atlanterhavs-, Middelhavs- og kontinentalt klima – har direkte indflydelse på vinene. Jeg vil sige, at Baixo Corgo gengiver friskhed, Cima Corgo elegance og Douro Superior koncentration,” fortæller han.

Et par år efter medvirkede Mateus på samme vinfestival ved en smagning af portugisiske såkaldte ”Underdogs” – altså den yngre generation af winemakere, som går deres egne vegne og bringer fornyelse.

”Det, vi havde til fælles, var nok den fuldstændige frihed til at udtrykke vores egne idéer,” reflekterer Mateus Nicolau de Almeida og uddyber:

”Mine vine er certificeret økologiske, og jeg arbejder med spontangæring og tilstræber det biodynamiske. For tiden arbejder jeg på at koble universiteter på for at studere anvendelsen af andre planter i vinmarkerne. Der er en ny interesse for økologisk og biodynamisk landbrug i Portugal. Vi husker, hvordan vi i sin tid lod mennesker arbejde i markerne uden at skade omgivelserne. Vi kan udvikle os uden at ødelægge alting, men vi har stadig meget at lære.”
Foruden serien Trans Douro Express laver Mateus Eremitas-serien, som er hvidvine på druesorten Rabigato fra samme område i Douro Superior, og alle vinificeret ens, men fra forskellige marker og dermed med mindre forskelle i jordbundsforhold og mikroklima. Og endelig eksperimenterer han i kælderen med serien Curral Teles, hvor Alfa f.eks. er en let rødvin med kort maceration.

Eller som han selv udtrykker det:

”I Trans Douro Express arbejder jeg med klimaet, I Eremitas med jordbunden og i Curral Teles med mennesket og dets tekniks betydning for den endelig vin. Alt i alt et akademi i den græske betydning af ordet.”
At det netop er Douro Superior – nærmere bestemt Adega do Sável, opkaldt efter en fisk, som også pryder vinenes label - der er udgangspunktet for hans produktion, er ikke tilfældigt. Far João var med til at tilplante Quinta da Ervamoira, som ikke ligger langt væk, og har altid haft en kærlighed til området.

Det at min familie har forbindelser til regionen, og det at det er den mindst udforskede og mindst traditionsbundne del af Douro, tiltrækker mig. Douro Superior er meget forskelligartet. Her er såvel de varmeste som de koldeste områder,” siger han.

Nok går Mateus Nicolau de Almeida sine egne vegne, men han vedkender sig samtidig historien og arven fra faderen og farfaren - manden bag Barca Velha.

”Jeg er en stor beundrer af Barca Velha. Det er som om, der er gået et århundrede, fra Barca Velha blev opfundet, til nu, men det er kun årtier. Der er sket en modernisering af teknikken, men hvad forbliver lige vigtigt er en vedholdende nysgerrighed,” slutter Mateus. 


Følgende vine af Mateus Nicolau deAlmeida blev smagt over to dage:

 Eremitas Amon de Kélia 2019, Douro DOC: 100 % Rabigato, spontangæret og lagret 1 år i betontanke. Grøngul. Elegant, fin ekspressiv næse med pære, blomster og lidt eksotiske frugt som undertone. En slank og stringent vin med fin frugtfylde, elegant og mineralitet, fin syre og balance, pæn let syrlig hale. Stilren, delikat og vellavet, vil kunne lagres (92).

Eremitas Antão do Deserto 2019, Douro DOC: 100 % Rabigato, spontangæret og lagret 1 år i betontanke. Grøngul. Diskret i næsen med blomster, vegetale noter og lidt grape. Fin frugt, grønne æbler lidt grape og bitter lemon, mineralsk, høj syre, lang læskende hale med fin syre og blomster (91).

Eremitas Paulo de Tebas 2019, Douro Doc: 100 % Rabigato, spontangæret og lagret 1 år i betontanke. Grøngul. Grønne æbler, blomster, vegetale noter, græs, ikke så ekspressiv. Frisk med fin syre, mineralsk, grape, lidt eksotiske noter som ananas i bunden, læskende. Lang hale med fin syre. (91).
Trans Douro Express Baixo Corgo 2019, Douro DOC: Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca, Roriz og Tinta Barroca, gæret og lagret 8 måneder i betontank. Rubin, medium intens, lidt lys kant. Jordbær, toffee og lidt kogt grød. Røde kirsebær og jordbær, frisk frugt, mineralsk, elegant og floral, høj syre, let krydret, bløde tanniner, ok hale. Fin drikkeklar nu, men vil også kunne gemmes (89).

Trans Douro Express Cima Corgo 2019, Douro DOC: Blend af Touriga Franca, Touriga National, Sousão og Tinta Amarela, gæret og lagret 8 måneder i betontank.  Rubinrød, mørk med lys lilla kant, medium intens. Lidt diskret i førte omgang, men åbnede sig siden op masser af brombær og violer. Frisk i munden med godt med god syre, masser af frisk frugt, syrlige kirsebær, peber og florale noter, fin balance og integrerede tanniner, pænt med tanniner i enden. En delikat vin med fint potentiale (91).

Trans Douro Express Douro Superior 2019, Douro DOC: Blend af Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Amarela og Tinta Roriz, gæret og lagret 8 måneder i betontank. Mørk rubin med lilla kant, uigennemsigtig. Mørke bær, solbær og sorte modne kirsebær, krydret. På en gang frisk og fyldig, koncentreret med mørke bær, lakrids, krydret i bunden, høj syre, pænt med integrerede tanniner, peber og tørre tanniner i enden. Brug for lidt tid og med fint potentiale (90).
Curral Teles Alfa 2018, Douro DOC: Druer fra blandet vinmark med mere ned 15 forskellige sorter, økologisk, fodtrådt i tre timer, gæret og lagret 8 måneder i betontank. Lys rubinrød, ikke intens. Syrlige kirsebær, lidt røde bær og krudtnoter. Dejlig i munden med fin fylde og frugt, syrnede kirsebær, florale noter, krydret, lidt lav på syre, lang lækker og lidt syrlig hale. En spændende og anderledes vin (92).

 

Et udvalg af vinene fra Mateus Nicolau de Almeida fås hos Portugisisk Vinkælder, som ligeledes har vin fra Quinta do Monte Xisto på hylderne.

Ovenstående indlæg er det første af seks, hvor jeg præsenterer seks yngre og meget spændende winemakere fra Portugal. De seks producenter blev ligeledes præsenteret i bladet Din Vinguide i april 2021.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar