De smagte vine er sponseret af producent og importør
Når man
tænker på portvinens popularitet herhjemme, kan det ikke andet end vække glæde,
at der med jævne mellemrum dukker nye mærker op. Det er godt for bredden og
variationen. Og det må også være godt for de mindre importører, som derved
sikres bedre muligheder for at få deres eget spændende brand.
Dona Otília er forholdsvis ny på markedet, da mærket først blev lanceret
i 2015. Bag står Otília Timoteo, som er 3. generation af vinproducenter i
familien. Og nej. Mærket er ikke opkaldt efter hende selv, men ligesom hendes
eget navn en hyldest til bedstemoren.
”Min
bedstemor Otília var visionær og højt respekteret i landsbyen, hvor hun boede.
Hun elskede jorden, vinmarkerne og det at lave vin og blev altid kaldt for Dona
Otília. Desværre døde hun som ung. I 2015, da jeg var samme alder, lancerede
jeg Dona Otília som en hyldes til hende og for at forsætte arven efter hende og
hendes passion for Douro,” fortæller Otília Timoteo og fortsætter:
”Vi har
pligt til at videreføre arven fra Douro. Vi må fortsætte med at lære vores børn
kærlighed til jorden, bevarelse af vores økosystem og biodiversiteten og
viderebringe vores skat, portvinen, fra generation til generation.”
Inden da
blev halvdelen af druerne fra familiens vinmarker brugt til at lave bordvin under
navnet Timoteo´s Vinhos og den anden halvdel solgt som bulkvin. Men der blev dog
også lagt portvin til side i kælderen, hvorfor der nu er en del ældre fade, som
kan benyttes i produktionen.
”Dona Otília
blev født af en drøm om at lave store vine og udbrede dem til verden. Jeg er
født i en familie, der har produceret vin, og selv om jeg siden fik mit
professionelle virke andre steder, har jeg altid haft en drøm om at vende
tilbage og lave vin,” fastslår hun.
Familien
Timoteo ejer tre Quintaer, som alle er beliggende i Baixa Corgo i baglandet bag
Regua: Quinta de São Martinho med 17 hektar, Quinta de Currais med 12 hektar,
Quinta do Pisco med 9 hektar samt yderligere fire hektar med gamle vinmarker i
Sanhoane.
Det tre
Quintaer ligger tæt ved hinanden, men i forskellige højder og mikroklimaer. På
Pisco er 80 % f.eks. hvide druesorter som Viosinho, Cercial, Malvasia Fina,
Gouveio, Rabigato, Códega, Fernão Pires og Arinto, mens resten er en gammel
mark med røde druer - såkaldt Vinhas Velhas. Currais og São Martinho ligger ved
Corgo-floden og er tilplantet med Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta
Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão og Sousão. 70 % af druerne bruges til bordvin,
resten til portvin.
Porteføljen
er bred af så ungt et brand at være. Hvidvin, rødvin, rosé og espumante. Og for
portvinens vedkommende almindelig Ruby, LBV og Vintage, Pink Port, almindelig
Tawny, Tawny Reserva samt 10, 20, 30 og 40 års samt Colheita og endelig
almindelig hvid portvin og hvid portvin med 10, 20 og 30 år på bagen.
”Vi lavede
vores første hvide portvin i 2015, og i 2018 fulgte vi så op med 10, 20 og 30
års. De tilføjer prestige til brandet, og gør os i stand til at nå nogle
nichemarkeder. Og så elsker vi hvid portvin,” forklarer Otília Timoteo.
Blandt
markederne er Danmark, som må siges at have taget hvid portvin med alder til
sig, men også Tyskland, Holland, Brasilien, Luxemburg og Frankrig. Dona Otília
blev lanceret i Danmark allerede i 2018 af den nuværende importør, som oplyser,
at det bl.a. var attraktivt, at de kunne tilbyde helt op til 40 års Tawny.
Jeg smagte
hele serien af hvid portvin med alder, tawny med alder samt et par LBV´er og to
Vintage vine. Vinene blev smagt over to dage og ved lidt forskellige
temperaturer.
Generelt kan
siges, at vinene er lidt til den søde side, men ikke overdrevet og fint
balanceret med syre. Nydes de mere eller mindre afkølede, dæmper det sødmen
lidt, men det er selvfølgelig en smagssag. De hvide portvine med alder
imponerede især på førstedagen, hvor de var rimeligt afkølede, mens de ved lidt
højere temperatur havde vel meget sødme og mere markante noter som kokos og
vanilje. De fire Tawny med alder var derimod alle klart mere ekspressive på
andendagen og kan altså have brug for lidt tid eller luft.
LBV og
Vintage var ganske fornuftige. Jeg har tidligere være en del forbeholden
overfor Vintage fra mindre og nye producenter, som selvsagt ikke har den samme
bredde at trække på, hvad angår vinmarker, som de helt store spillere. Men de
senere år, synes jeg, at kvaliteten er klart forbedret hos flere af dem, og
Dona Otília får mig ikke på andre tanker.
Dona Otília LBV
2014: Blend af 45 % Touriga Franca, 25 % Touriga Nacional og 30 % fra gamle
vinmarker. Granatrød, medium intens, lys kant. Lidt støvet næse med kirsebær,
jordbær, frugtgrød og lidt tobak, kakao og krydderier. Afrundet og modnet i
munden med god frugt, jordbær og andre røde bær, lidt solbær, fin syre, til den
søde side. Mere balanceret på andendagen (88).
Dona Otília LBV
2016: Blend af Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional og Tinto Cão. Mørk
rubin, lilla kant, næsten uigennemsigtig. Intens næse med solbær, brombær og
blommer samt lidt frisk frugt. Kraftfuld med masser af frugt og bær, solbær og
ribena, sød, fin balance, pænt med bløde tanniner, tør hale. Fin og rimelig
kompleks LBV med pænt potentiale (89).
Dona Otília Vintage
2016: Blend af Touriga Nacional og Touriga Franca. Mørk rubin, lys lilla kant,
intens, næsten uigennemsigtig. Solbær, brombær, violer, lidt mokka og mørk
chokolade samt lidt balsamico i næsen. Mørke bær, lidt urter og mynte, høj
syre, fint med bløde tanniner, god balance, lang hale med tørre tanniner. Ok
tilgængelig og åben lige nu, men også med pænt potentiale (91).
Dona Otília Vintage
2017: Blend af Touriga Nacional og Touriga Franca. Mørk rubin, næsten sort med
mørk lilla kant, intens og uigennemsigtig. På førstedagen lidt lukket næse med
frisk primær frugt og mørke bær, på andendagen mere ekspressiv med solbær og
cassis. Solbær og andre mørke bær, lidt mokka, kakao, mynte og urter, god
struktur og kompleksitet, lang pebret og krydret hale. Brug for tid, men med
flot potentiale (92).
Dona Otília 10
års hvid: Blend af Códega, Cerceal og Viosinho. Lys orangebrun, gylden, lys
kant. Frisk næse med tørrede abrikoser, lidt nødder, citrus og honning. Frisk
med god struktur, abrikos, mandel, honning og blomster, halvsød med fin
balancerende syre, elegant stil, medium hale. Bør nydes afkølet (89).
Dona Otília 20
års hvid: Blend af Códega, Cerceal og Viosinho. Lys ravfarvet, orange kant.
Ekspressiv næse med marcipan, lidt valnød, karry, vanilje og muskatnød. Intens
og fyldig i munden med honningristede mandler, tørrede frugter og mandel, fin
fedme og struktur, god balance og ok kompleksitet, lang hale med lidt syrebid.
Et fint glas, der bør nydes afkølet (92).
Dona Otília 30
års hvid: Blend af Códega, Cerceal og Viosinho. Mørk ravfarvet, næsten
tawnybrun. Ekspressiv og intens næse med tørrede frugter, figner, abrikos og
mandel. Cremet og kompleks i munden med dejlig blød og indbydende tekstur,
appelsinskal, mandel, tørrede frugter, honning, elegant og med flot
balancerende syre, som temperaturen stiger dog med lidt vel dominerende
fadnoter som vanilje og kokos En lækkert glas, når det nydes let afkølet (94).
Dona Otília 10 års tawny: Blend af Touriga
Nacional, Touriga Franca. Rødbrun kerne, lys kant og orange skær. Lidt røde bær, mandel og blomster
i næsen. Let i munden med høj syre, begyndende fadnoter som hasselnødder og
tørrede figner samt lidt vanilje, pænt krydret, lidt bid i halen (89).
Dona Otília 20 års tawny: Blend af Touriga Nacional,
Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cao. Mørk ravfarvet, lys kant, orange
skær. Diskret, men elegant næse på førstedagen med mandel, tørrede figner,
appelsinskal og lidt kokos, vanilje og karry, efterfølgende meget mere
ekspressiv og intens. Tørrede figner, nødder, marcipan, lidt vaniljesødme og en
anelse røgede noter, god balancerende syre, såvel fyldig som elegant, krydret
eftertone (92).
Dona Otília 30 års tawny: Blend af Touriga Nacional,
Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao. Mørk ravfarvet, flot orange skær.
Hasselnødder, tørrede figner og abrikos, valnød og muskat. Rimelig fyldig og
intens med nødder, mandel, tørrede figner og behersket vaniljesødme som
modsvares af høj syre og friskhed, let cremet, men elegant og med lang hale
(93).
Dona Otília 40 års tawny: Blend af Touriga Nacional,
Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao. Lys tawnybrun, med lys grønorangekant.
Hasselnødder, valnød og lidt balsamico og honningsødme. Fin viskositet i
munden, let cremet med appelsinskal, tørrede figner, nødder, god fylde, lidt
balsamico og lang vedholdende hale. Delikat (95).
Dona Otília forhandles af Portvino
Ingen kommentarer:
Send en kommentar